Το χρωματολόγιο των φρούτων και λαχανικών και η σημασία του


Όταν επιλέγετε ποια τα φρούτα και λαχανικά που θα ενσωματώσετε στη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι περιλάβατε ένα «ουράνιο τόξο» χρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο δεν θα προσθέσετε μόνο πόντους στην οπτική αισθητική του πιάτου σας, αλλά θα αυξήσετε την ποσότητα και ποικιλία των βιταμινών, των μετάλλων και γενικά, όλων των θρεπτικών συστατικών που θα καταναλώσετε.

Τρώγοντας φρούτα και λαχανικά από κάθε χρώμα, θα εξασφαλίσετε οφέλη για την υγεία σας όπως η μείωση της αρτηριακής πίεση, των καρδιαγγειακών νόσων αλλά και των διαφόρων τύπων καρκίνου. Για να ανακαλύψετε τι αντιπροσωπεύει κάθε χρώμα και τις ευεργετικές του ιδιότητες, δείτε τον παρακάτω πίνακα:

Χρώμα Φυτοθρεπτικό
συστατικό Φρούτα/λαχανικά Οφέλη
Κόκκινο Ανθοκυανίνες Λυκοπένιο Κερσετίνη Μούρα Acai
Σαγκουίνια
Μύρτιλλα
Γκρέιπφρουτ
Ρόδια
Βατόμουρα
Κόκκινα μήλα
Κεράσια
Φράουλες
Καρπούζι
Τομάτες
Παντζάρια
Κόκκινο Λάχανο
Πιπεριές Διατηρεί υγιές ουροποιητικό σύστημα και καρδιά
Ενισχύει τη μνήμη
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Προστατεύει από κρυολογήματα, γρίπη και αλλεργίες

Κίτρινο/Πορτοκαλί Βιοφλαβονοειδή
Καροτενοειδή
Βιταμίνη C Βερίκοκα
Πεπόνια
Λαγοκέρασα
Χρυσά ακτινίδια
Γκρεϊπφρουτ
Λεμόνια
Μάνγκο
Νεκταρίνια
Πορτοκάλια
Παπάγια
Ροδάκινα
Λωτός Ανανάς
Μανταρίνια
Κίτρινα Μήλα
Κίτρινα Σύκα
Αχλάδια
Καρότα
Γλυκοπατάτες
Κολοκύθα
Πιπεριές
Καλαμπόκι Ενισχύει το ανοσοποιητοό
Υποστηρίζει την υγεία και λειτουργία των ματιών
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπαθειών
Πράσινο Ασβέστιο
Ινδόλες
Σίδηρος
Λουτεϊνη
Μαγνήσιο Χλωροφύλλη Αβοκάντο
Πράσινα Μήλα
Πράσινα Σταφύλια
Πεπόνι
Ακτινίδια
Λάϊμ
Πράσινα Αχλάδια
Σπαράγγια
Μπρόκολο
Φασολάκια
Σπανάκι
Αρακάς
Μαρούλια
Αγγούρια
Κολοκύθια Ενισχύουν τη λειτουργία και την υγεία των ματιών
Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Διατηρεί ισχυρά τα οστά και τα δόντια

Μπλε / Μωβ Ανθοκυανίνες
Φαινόλες Μαύρες
Σταφίδες Βατόμουρα Μύρτιλλα Σταφύλια Δαμάσκηνα Ξερά Δαμάσκηνα Σύκα Σταφίδες μελιτζάνες Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Ευεργετικά στην υγεία του ουροποιητικού
Βελτιώνουν την μνήμη Καταπολεμούν τις επιπτώσεις της γήρανσης

Άσπρο/μπεζ/καφέ Αλισίνη
Ανθοξανθίνες
φλαβονοειδή) Μπανάνες
Αχλάδια Χουρμάδες Λευκά Νεκταρίνια Λευκά Ροδάκινα Μανιτάρια Κρεμμύδια Σκόρδα Πατάτες Κουνουπίδι Προάγουν την καρδιακή υγεία
Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ