Μενέντεζ σε Τσίπρα: Η ιστορία θυμάται τους ηγέτες


Με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ συναντήθηκε σήμερα Μεγάλη Τρίτη (23/04) ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το νομοσχέδιο που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον επικεφαλής της μειοψηφίας της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Μπομπ Μενέντεζ για τον ουσιαστικό του ρόλο στην προώθηση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και για τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η συνεχής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας με ΗΠΑ σε τομείς ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων και η αναβάθμισή της σε θεσμικό επίπεδο με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου τον προηγούμενο Δεκέμβριο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μενέντεζ όταν συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι «η ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς».

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εν λόγω εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και διμερώς ενώ, παρέλαβε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε δε, ότι η χώρα μας αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εξήρε τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για την σταθερότητα και την ανάπτυξη στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την επίτευξη της.

Τέλος, συζήτησαν εκτενώς και τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει από μέρους της σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ