Κανείς δεν μπαίνει σε ένα γάμο περιμένοντας να αποτύχει.
Εντούτοις, περισσότερο από το 20% των πρώτων γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο μέσα σε πέντε χρόνια, και το 48% των γάμων διαλύονται μέσα σε 20 έτη, σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερική.
Ο χωρισμός και το διαζύγιο είναι συναισθηματικά δύσκολες καταστάσεις, αλλά είναι δυνατόν να έχει κανείς έναν υγιή χωρισμό.
Συνεργασία, επικοινωνία και διαμεσολάβηση!
Το τέλος ενός γάμου συνήθως οδηγεί στην ανεξέλεγκτη έκφραση μιας πλημμύρας συναισθημάτων, που συμπεριλαμβάνουν το θυμό, τη θλίψη, το άγχος και το φόβο. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μπορεί να αυξηθούν εκεί που κανείς δεν το περιμένει. Μια τέτοια αντίδραση είναι φυσιολογική και με την πάροδο του χρόνου η ένταση αυτών των συναισθημάτων θα υποχωρήσει. Στο μεσοδιάστημα, οι άνθρωποι που είναι καλοί και συμπονετικοί με τον εαυτό τους, έχουν μια ευκολότερη διαχείριση των δυσκολιών του διαζυγίου στην καθημερινότητά τους.
Είναι προτιμότερο να μην σκέφτεται κανείς το χωρισμό ως μια μάχη. Η διαμεσολάβηση του διαζυγίου είναι συχνά μια καλή εναλλακτική λύση. Η προσπάθεια να κάνει κανείς τα πράγματα λειτουργικά για τον εαυτό του, μπορεί να είναι απογοητευτική και αυτοκαταστροφική και τα προβλήματα που συνέβαλαν στο χωρισμό του, είναι πιθανό να επανεμφανιστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου.
Η έρευνα δείχνει ότι η διαμεσολάβηση μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη συναισθηματική ικανοποίηση, τις σχέσεις των συζύγων και τις ανάγκες των παιδιών.
Η συζήτηση με τον/την πρώην σύζυγο μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που να θέλει να κάνει, αλλά η συνεργασία και η επικοινωνία των δύο πλευρών κάνουν το διαζύγιο περισσότερο ομαλό και υγιές για όλους τους εμπλεκόμενους. Η συζήτηση αυτών των θεμάτων με έναν ψυχολόγο, μπορεί να βοηθήσει στο να φτάσει κανείς σε συντονισμένες αποφάσεις με ελάχιστη σύγκρουση.
Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάται κανείς τις σημαντικές λεπτομέρειες, όταν βιώνει μία συναισθηματική ένταση. Είναι καλύτερο να επιλέξει το χρόνο που θα αισθάνεται ήρεμος για να γράψει όλα τα θέματα που θέλει να συζητήσει. Όταν τελικά καθίσει με τον/την πρώην σύζυγο στο άμεσο μέλλον, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη λίστα ως οδηγό. Έχοντας ένα δουλεμένο “σενάριο”, μπορεί να αφήσει για λίγο στην άκρη τα συναισθήματα από τη διαπροσωπική επικοινωνία.
Όταν εμπλέκονται τα παιδιά!
Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για τα παιδιά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται καλά σε ένα διάστημα δύο ετών από την έκδοση του διαζυγίου και μετά. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα όταν οι γονείς παραμένουν σε έναν γάμο που έχει πολλές συγκρούσεις αντί να χωρίσουν. Κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου, οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να διευκολύνουν τη μετάβαση του παιδιού στη νέα φάση της οικογένειας. Το καλύτερο είναι να κρατήσει κανείς οποιαδήποτε σύγκρουση μακριά από τα παιδιά. Η συνεχής γονική σύγκρουση αυξάνει τον κίνδυνο τα παιδιά να έχουν ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.
Είναι συχνά χρήσιμο για τους γονείς που χωρίζουν, να καταλήξουν σε ένα σχέδιο και να το παρουσιάσουν μαζί στα παιδιά τους, κρατώντας τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές. Τα παιδιά επωφελούνται όταν έχουν ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις αλλαγές που βιώνουν στις οικογένειές τους.
Σε πολλές περιπτώσεις, η ξαφνική αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για τα παιδιά. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν να τους δοθεί ειδοποίηση λίγες εβδομάδες πριν από τη μετάβαση σε ένα νέο σπίτι ή πριν ο ένας σύζυγος φύγει από το σπίτι. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ελαχιστοποιηθούν οι αλλαγές όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τους μήνες και τα χρόνια που ακολουθούν μετά το διαζύγιο.
Τα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα μετά το διαζύγιο, όταν διατηρούν στενή επαφή και με τους δύο γονείς. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν μια κακή σχέση με έναν ή και τους δύο γονείς μπορεί να έχουν έναν δυσκολότερο χρόνο διαχείρισης της οικογενειακής αναστάτωσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς που επικεντρώνονται στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καλύτερα το χρονικό διάστημα που ακολουθεί μετά το διαζύγιο.
Φροντίστε τον εαυτό σας!!!
Οι αλλαγές που προκαλούνται από έναν χωρισμό και ένα διαζύγιο μπορεί να είναι συντριπτικές. Αλλά τότε περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να φροντίσει τον εαυτό του κανείς, να ζητήσει υποστήριξη και να στραφεί προς την οικογένεια και τους φίλους για βοήθεια. Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν επίσης να βοηθήσουν να αντιμετωπίσει κανείς τις πολλές συγκινήσεις του τερματισμού ενός γάμου.
Για να παραμείνει κανείς θετικός, μπορείτε να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, να προσπαθήσει να εμπλακεί σε δραστηριότητες που του άρεσαν πολύ, αλλά δεν έχει κάνει για καιρό ή να δοκιμάσει ένα νέο χόμπι και δραστηριότητα. Ουσιαστικά, να παραμείνει σωματικά υγιής με σωστή διατροφή και φυσική άσκηση.
Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος;
Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη στιγμή για όλη την οικογένεια. Οι διαζευγμένοι σύζυγοι και τα παιδιά τους μπορούν να επωφεληθούν από την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Ο ψυχολόγος μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να σκεφτεί κανείς προσεκτικά το τι πήγε στραβά στο γάμο του, ώστε να μπορεί να αποφευχθεί η επανάληψη τυχόν αρνητικών τύπων στην επόμενη σχέση.