Το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα δώρα εορτών, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου.
Βάση υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας, πριν από το Πάσχα.
Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας, πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου Πάσχα και, ως εκ τούτου, παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων ή στον τηλεφωνικό αριθμό 15512, προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) θα είναι στη διάθεση των εργαζομένων όλη την επόμενη περίοδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο δικαίωμά τους στο Δώρο Πάσχα.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διευκρινίζει ότι, έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
Για το δώρο παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Εάν ένας μισθωτός εργάζεται ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό. Σε άλλη περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ένα μέρος του Δώρου.
Αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.
Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθούή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας.
Υπολογίστε εδώ το δώρο Πάσχα που δικαιούστε
Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα
Για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα λαμβάνονται υπόψη:
- Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
- Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
- Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
- Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μη καταβολή του έχει βαρύτατες συνέπειες για τον εργοδότη και κινείται η αυτόφωρη διαδικασία.