Η Αισθητική βοηθά να χαλαρώσει το νευρικό και μυϊκό μας σύστημα, προσφέροντας ευεξία στην ψυχή και στο σώμα. Ως αισθητική ορίζεται η επιστήμη η οποία έχει ως βασικό της στόχο την πρόληψη, τη διατήρηση και τη μεταβολή της εμφάνισης του προσώπου και του σώματος του ανθρώπου προς το καλύτερο, που σκοπό έχει αφενός την βελτίωση της εξωτερικής του εμφάνισης και αφετέρου την ανάκαμψη της ψυχολογίας του.
Στις μέρες μας, η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου είναι πιεστική, γεμάτη άγχος, ένταση και τρέξιμο- κάτι που μπορεί να επιφέρει ψυχολογική φόρτιση, αισθήματα μελαγχολίας, αϋπνίες καθώς και σωματικές ενοχλήσεις όπως πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Εδώ, λοιπόν έρχεται η Αισθητική να λειτουργήσει ως ‘’αντικαταθλιπτικό’’ αποσυμφορίζοντας τον άνθρωπο από την ένταση και βοηθώντας τον να χαλαρώσει το νευρικό και μυϊκό του σύστημα, προσφέροντας ευεξία στην ψυχή και το σώμα του, μέσα από πληθώρα αισθητικών περιποιήσεων. Η συμβολή της αισθητικού είναι μεγίστης σημασίας, καθώς πολλές φορές παίρνει τον ρόλο του ψυχολόγου στην προσπάθεια να βοηθήσει το άτομο να εκτιμήσει και να αγαπήσει τον εαυτό του. Για αυτό το λόγο οφείλει να είναι διακριτική, υπομονετική και φιλική απέναντί του, αποσκοπώντας όχι απλά στην εκτέλεση μίας ακόμη περιποίησης αλλά βασικά στην εύστοχη επίλυση του προβλήματός του μέσα από ένα πλάνο φροντίδας.
Η ηρεμιστική μάλαξη είναι μία τεχνική μέσω της οποίας επέρχεται χαλάρωση, απεμπλοκή των σφιγμένων μυών, βελτίωση της υφής του δέρματος και πάνω από όλα αίσθημα αναζωογόνησης και ξεκούραση. Ειδικότερα, η μάλαξη με τη χρήση αιθέριων ελαίων είναι ευεργετική, καθώς τα αιθέρια έλαια έχουν την ικανότητα να απελευθερώνουν το άγχος και την τάση του ατόμου αφού διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις του αισθητηρίου της όσφρησης με αποτέλεσμα το ερέθισμα να μεταφέρεται στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της συναισθηματικής κατάστασης του ανθρώπου. Κάποια από τα αιθέρια έλαια που έχουν αντικαταθλιπτικές και αντικαταπιεστικές ιδιότητες είναι το νεράντζι, το τριαντάφυλλο και η λεβάντα.
Η υδρομάλαξη, από την άλλη είναι μία μέθοδος η οποία χάρη στις ειδικές συσκευές της μπανιέρας που εκλύουν νερό και όζον δημιουργούν ‘’περιβάλλον’’ μάλαξης μέσα στο νερό το οποίο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και ταυτόχρονα χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Άλλες δύο εξίσου καλές επιλογές είναι η σάουνα και το χαμάμ, καθώς ως μέσα εφίδρωσης προκαλούν αποβολή υγρών και τοξικών προϊόντων από το σώμα, ενώ η ζέστη των δωματίων ξεκουράζει και ηρεμεί το πνεύμα και το σώμα. Στο πλαίσιο των αισθητικών περιποιήσεων υπάρχουν και άλλες θεραπείες που προσφέρουν χαλάρωση όπως η θαλασσοθεραπεία με φύκια ή με λάσπη, η ρεφλεξολογία, το μασάζ εγκυμοσύνης.
Ακόμη, το μακιγιάζ μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου, καθώς επηρεάζεται θετικά η ψυχολογία του από ένα όμορφο και περιποιημένο πρόσωπο που αντανακλά υγεία και λάμψη. Η τέχνη του μακιγιάζ έχει τη δυνατότητα να προβάλει τα όμορφα στοιχεία ενός προσώπου και να καλύπτει τις όποιες μικρές ατέλειες των χαρακτηριστικών μας.
Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ναι μεν δημιουργούν μια ωραία και θελκτική εμφάνιση, παράλληλα όμως αυξάνουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου επιφέροντας ψυχική γαλήνη και ισορροπία. Αυτό αντανακλάται προς τους γύρω κάνοντας ευτυχισμένο τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον του. Η επιστήμη της Αισθητικής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ‘’δώρο’’ για τους ανθρώπους, αφού μας βοηθάει να γίνουμε πιο κολακευτικοί αλλά και ψυχικά ήρεμοι. Για αυτό, θα ήταν αναμφίβολα καλό να ακολουθήσουμε στην καθημερινότητά μας την Αισθητική και τις πρακτικές της για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.