Ο σκύλος σας καταλαβαίνει πλήρως τι του λέτε! (vid)


Όχι μόνο τον τόνο της φωνής, αλλά και τις λέξεις!

Ερευνητές στην Ουγγαρία υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν τόσο την έννοια των λέξεων, όσο και τον τόνο που χρησιμοποιούμε όταν τους μιλάμε. Μάλιστα, ο εγκέφαλος τους μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά, όπως και του ανθρώπου.

«Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του λόγου υπάρχει μια γνωστική κατανομή εργασίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ατίλα Άντιτς (Attila Andics) από το Πανεπιστήμιο Έτβους Λόραντ (Eötvös Loránd) της Βουδαπέστης.

«Είναι κυρίως η δουλειά του αριστερού ημισφαιρίου να επεξεργάζεται το νόημα των λέξεων και το έργο του δεξιού ημισφαιρίου να επεξεργάζεται τον ήχο».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι ο έπαινος ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο, μόνο όταν συγχρονίζονται τόσο οι λέξεις όσο και ο τόνος.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν 13 σκύλους – κυρίως μπόρντερ κόλεϊ και γκόλντεν ριτρίβερ – για να μπορέσουν να μπουν ήσυχα μέσα σε μηχάνημα μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου.

Ένας εκπαιδευτής που ήταν εξοικειωμένος με τα σκυλιά τους μίλησε με επαινετικό τρόπο, αλλά και με ουδέτερους τόνους.

Οι έπαινοι ήταν λέξεις όπως «καλό αγόρι» και «έξυπνο αγόρι», ενώ άλλες φορές χρησιμοποίησε ουδέτερες λέξεις, τις οποίες τα σκυλιά πιθανότατα δεν κατάλαβαν.

Οι σκύλοι επεξεργάστηκαν τις γνωστές λέξεις χρησιμοποιώντας το αριστερό ημισφαίριο του μυαλού τους, ανεξάρτητα από το πώς τους μιλούσαν. Και ο τόνος αναλύθηκε στο δεξιό ημισφαίριο.

Αλλά τα θετικά λόγια με έναν τόνο επαίνου ώθησαν περισσότερη δραστηριότητα στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Έτσι το «καλό αγόρι!» σε ένα θετικό τόνο πήρε την καλύτερη απάντηση, ενώ το «καλό αγόρι» σε ουδέτερο τόνο αντιμετωπίστηκε αδιάφορα από τους τετράποδους φίλους μας.

«Αυτό δείχνει ότι για τα σκυλιά ένας έπαινος μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά ως ανταμοιβή, αλλά λειτουργεί καλύτερα αν οι λέξεις και ο τόνος είναι επαινετικοί», δήλωσε ο Andics.

«Έτσι λοιπόν οι σκύλοι όχι μόνο ξεχωρίζουν τι λέμε και πώς το λέμε, αλλά μπορούν επίσης να συνδυάσουν τα δύο, για μια σωστή ερμηνεία του τι σημαίνουν πραγματικά αυτές οι λέξεις. Και πάλι, αυτό είναι πολύ παρόμοιο με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου».



ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ