Του Παναγιώτη Μαυραγάνη
Αστυπάλαια, Αρκιοί, Ελαφόνησος, Αγαθονήσι, Κάλαμος, Κάσος, Σχοινούσα, Θύμαινα, Φούρνοι και Ψέριμος. Νησιά γραφικά, αλλά μακρινά. Σε γραμμές… άγονες. Ακριτικές περιοχές στο απέραντο γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας, όπου θέλει τόλμη για να αποφασίσει κάποιος να κάνει οικογένεια. Γιατί η επίσκεψη σε γιατρό είναι δύσκολη και η πρόσβαση σε κέντρα υγείας και μαιευτήρια ακατόρθωτη. Πώς, λοιπόν, να μπορέσει να αισθανθεί μια γυναίκα ασφαλής, όταν δεν υπάρχει κοντά της ιατρική φροντίδα και πρέπει να κάνει ολόκληρο ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο για έναν απλό υπέρηχο;
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα δίνει μία αδιάκοπη μάχη με το χρόνο. Έναν αγώνα για να κρατηθεί νέα και ζωντανή. Γιατί ένας γηρασμένος λαός, χωρίς «μικρούς ήρωες» στις πλατείες και τα θρανία των σχολείων, χωρίς ελληνόπουλα, που θα μεγαλώσουν για να γίνουν οι επιστήμονες, οι γιατροί, οι ολυμπιονίκες του αύριο, δεν έχει μέλλον. Η χώρα, λοιπόν, βαδίζει προς δημογραφικό… αδιέξοδο, αφού το πρόσημο των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους παρουσιάζεται αρνητικό.
Οι στατιστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αφορούν στις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών δείχνουν ότι η Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα παρουσιάζει μείωση πληθυσμού της τάξεως του 0,4% και προβλέπεται ότι θα «συρρικνώνεται» ακόμα περισσότερο κάθε χρόνο έως και το 2050, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού των Ελλήνων, από τα δέκα εκατομμύρια στα έξι.
Η ανατροπή στις «εσχατιές» της Ελλάδας
Η ελπίδα για την ανατροπή της υπογεννητικότητας, ωστόσο, ξεκινά από εκείνες τις περιοχές που παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο λόγος για τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, που βρίσκονται στις «άγονες γραμμές» των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και του Ιουνίου. Επενδύοντας στη στήριξη των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, η Stoiximan δημιούργησε το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ήρωες για την Ελλάδα» για να ενισχύει τη δράση του οργανισμού HOPEgenesis, αποστολή του οποίου είναι η δωρεάν πλήρης κάλυψη των αναγκών μιας γυναίκας, από τη στιγμή που μένει έγκυος, έως και τη γέννα.
Στο πλαίσιο αυτό, η μεγαλύτερη GameTech διαδικτυακή εταιρεία της χώρας «υιοθετεί» 10 ακριτικά νησιά, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των εγκύων που κατοικούν σε Αστυπάλαια, Αρκιούς, Ελαφόνησο, Αγαθονήσι, Κάλαμο, Κάσο, Σχοινούσα, Θύμαινα, Φούρνους και Ψέριμο, καθώς και των γυναικών που θέλουν να τεκνοποιήσουν, αλλά τους αποθαρρύνει η ανασφάλεια της έλλειψης υποδομών και περίθαλψης.
Σε μία προσπάθεια να καταγραφεί στη χώρα μας πληθυσμιακό πλεόνασμα για πρώτη φόρα μετά από τη δεκαετία του… 1990, η Stoiximan προχώρησε στη διεξαγωγή μιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή των πρεσβευτών του προγράμματος «Μικροί Ήρωες», Βασιλική Μιλλούση, Λευτέρη Πετρούνια, Σπύρο Γιαννιώτη και Δημήτρη Διαμαντίδη, με κεντρικό μήνυμα «Οι ήρωες του αύριο μπορούν να γεννηθούν ακόμη και στα πιο μακρινά μέρη».
Και κάπως έτσι, οι πρώτοι 20 «Μικροί Ήρωες» έχουν κάνει ήδη την «εμφάνισή» τους σε νησιά με μηδενικές γεννήσεις τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων οι Φούρνοι, η Σχοινούσα, η Αστυπάλαια και τα Θύμαινα, όπου ο πελαργός έκανε την επίσκεψή του οχτώ φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες! Μάλιστα, τόσο σε αυτά τα νησιά, όσο και στα υπόλοιπα, οι κάτοικοι αναμένουν ακόμα δώδεκα μωρά το προσεχές διάστημα!
Σε μικρές και μεγάλες γωνιές
Οι «Μικροί Ήρωες» της Stoiximan είναι ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο και απόλυτα στενευμένο στα παιδιά όλης της Ελλάδας. Το σύνθημα; «Στηρίζουμε τους Ήρωες του Αύριο». Από τις πιο μικρές γωνιές και άγνωστες περιοχές της χώρας, μέχρι τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, η παροχή εκπαιδευτικών κινήτρων στα παιδιά για την ανακάλυψη της γνώσης, η κάλυψη των κενών και των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η συνεχής υποστήριξη των αυριανών πολιτών της χώρας, κάνοντάς τους να πιστέψουν σε αυτά που αγαπούν και σε αυτά που ονειρεύονται να γίνουν.
Photo credits: rchive.gr
Η -γεμάτη ελπίδα- δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan, «Μικροί Ήρωες» , η οποία στηρίζει και εμπνέεται από τις ιστορίες των ανθρώπων της ακριτικής Ελλάδας και περιλαμβάνει επιπλέον τα προγράμματα «Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» και «Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών εμπειριών των μαθητών των αστικών κέντρων.