Οι καναδικές εταιρείες βιάζονται να αποκτήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα τις βοηθήσουν να ξεχωρίσουν στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της κάνναβης, πλεονεκτήματα μάλιστα στα οποία παραδόξως… δεν προϋποτίθεται η εμπλοκή του ίδιου του φυτού.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών βιοτεχνολογίας κινείται προς τη συνθετική παραγωγή Τετραϋδροκανναβινόλης – THC και άλλων κανναβινοειδών σε εργαστήρια. Έτσι, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες όπως ζάχαρη και ζύμη πασχίζουν να παράξουν τις δραστικές ενώσεις του φυτού με τρόπο φθηνότερο από την παραδοσιακή καλλιέργεια και εκχύλιση.
Οι προσπάθειες παραγωγής κανναβινοειδών χωρίς την ύπαρξη κάνναβης δεν είναι κάτι νέο. Τα τελευταία χρόνια στα εργαστήρια ανά τον πλανήτη οι δοκιμές δίνουν και παίρνουν. Γνωρίζουμε ήδη την προσπάθεια δημιουργίας Κανναβιδιόλης από λυκίσκο και την προσπάθεια δημιουργίας Τετραϋδροκανναβινόλης από τα βρύα Radula perrottetii, έχουμε πλέον και τα κανναβινοειδή που θα δημιουργηθούν μέσω της βιοσύνθεσης ζύμης και ζάχαρης.
«Με εξαιρετικά χαμηλό κόστος» μάλιστα, όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της CannTrust Holdings Inc., κύριος Peter Aceto. «Κανναβινοειδή μπορούν να δημιουργηθούν μέσω βιοσύνθεσης, είτε ξεκινάμε από τη ζύμη είτε από τη ζάχαρη είτε από άλλες ενώσεις, σε μεγάλη κλίμακα και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος … Και ετοιμαζόμαστε να επενδύσουμε σε αυτόν το χώρο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», συμπληρώνει.
«Η ζήτηση για κανναβινοειδή και απομονωμένα συστατικά του φυτού που θα χρησιμοποιηθούν ως υλικά καταναλωτικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά τα επόμενα χρόνια», δηλώνει σχετικά και ο αναλυτής της AltaCorp, κ. David Kideckel.
Άλλες καναδικές εταιρείες κάνναβης έχουν ήδη κάνει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. H Organigram Inc. (OGI.V) έκλεισε το Σεπτέμβριο μια συμφωνία επένδυσης ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων με την Hyasynth Biologicals, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πρόσβασή της στις αποκλειστικές μεθόδους της Hyasynth που αφορούν στη βιοσύνθεση.
Επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Cronos Group Inc. ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία της με την εταιρεία Ginkgo Bioworks Inc. που εδρεύει στη Βοστώνη, μια συμφωνία αξίας περίπου 22 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που εστιάζει και αυτή στην παραγωγή κανναβινοειδών μέσω ζύμωσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Cronos, Michael Gorenstein, δήλωσε ότι «Cronos και Ginkgo θα επικεντρωθούν στη συνθετική παραγωγή THC και CBD, αλλά και στην παραγωγή έξι ακόμη κανναβινοειδών, τα οποία είναι οικονομικά ανέφικτο να παραχθούν με μεγάλη καθαρότητα και σε μεγάλη κλίμακα μέσω της παραδοσιακής καλλιέργειας και εκχύλισης «.
Αντί να χρησιμοποιεί διαλύτη, διοξείδιο του άνθρακα ή άλλη μέθοδο για την απομόνωση των συστατικών του φυτού, η συνθετική παραγωγή κανναβινοειδών περιλαμβάνει τη χρήση ελεγχόμενων χημικών αντιδράσεων για την παραγωγή των πολυπόθητων ενώσεων. Η συνθετική αυτή παραγωγή χρησιμοποιείται ήδη στη φαρμακευτική βιομηχανία όπου από σχετικές ζυμώσεις δημιουργείται ινσουλίνη.
Είναι γενετικά τροποποιημένη ή όχι;
Μια από τις μεθόδους συνθετικής παραγωγής που χρησιμοποιεί η AltaCorp είναι η βιοσύνθεση,στην οποία ένας βιολογικός οργανισμός όπως τα βακτήρια, οι μύκητες ή τα φύκια χρησιμοποιούνται ως παράγοντες για την παραγωγή κανναβινοειδών.
Είναι διαδικασία παρόμοια με εκείνην με την οποία παράγεται μπύρας ζυθοποιίας, εκεί όπου νερό, ζύμη και συστατικά του σιταριού συνδυάζονται και «ζυμώνται» για να παράξουν ένα αλκοολούχο ποτό. Ωστόσο,
η ζύμη που θα παράξει τα κανναβινοειδή, χρειάζεται να είναι γενετικά τροποποιημένη για να παράξει τα απαραίτητα ένζυμα
Και εδώ βρίσκεται «το λεπτό σημείο»: Η ζύμωση της μπύρας δεν περιλαμβάνει την αμφίβολη ή και επικίνδυνη γενετική τροποποίηση. Η ζύμωση όμως που αναφέρεται στην παραγωγή κανναβινοειδών, περιλαμβάνει τη γενετική τροποποίηση. Τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα αναφερόμενα.
«Θα αφαιρέσουμε τα γονίδια που ορίζουν την παραγωγή αιθανόλης και θα τα αντικαταστήσουμε μια νέα σειρά γονιδίων που θα προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής THC», δήλωσε ο Kevin Chen, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Hyasynth.
Η βιοσύνθεση έχει τη δυνατότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες κανναβινοειδών, με συνέπεια, με υψηλό επίπεδο καθαρότητας και ακρίβειας, σύμφωνα με την AltaCorp. Επίσης, και με λιγότερα από 1.000 δολάρια ανά κιλό.
«Είναι πολύ φθηνότερη αυτή η μέθοδος παραγωγής κανναβινοειδών από την παραδοσιακή μέθοδο κατά την οποία πρέπει να καλλιεργήσουμε, να συγκομίσουμε και να εκχυλίσουμε το φυτό» δήλωσε σχετικά ο κ. Kideckel της AltaCorp, προσθέτοντας ότι «τα εργαστηριακά δημιουργούμενα κανναβινοειδή δε θα αντικαταστήσουν την εξαγωγή κανναβινοειδών από το φυτό, αλλά θα αποτελέσουν ένα πρόσθετο εργαλείο στο οπλοστάσιο των εταιρειών».
Ακόμα, η βιοσύνθεση και άλλες μέθοδοι παραγωγής συνθετικών κανναβινοειδών παραμένουν σε «πρώιμα στάδια» και θα χρειαστούν «χρόνια έρευνας και ανάπτυξης για να τελειοποιηθούν» σύμφωνα πάντα με τον κ. Kideckel.
Γύρω γύρω όλοι και στη μέση η Monsanto και η Bayer
Ταυτόχρονα με τις γενετικές τροποποιήσεις της ζύμης και της ζάχαρης ώστε να παραχθούν τεχνητά τα ωφέλιμα συστατικά του φυτού, προχωρούν και τα πειράματα σχετικά με τη γενετική τροποποίηση των σπόρων της κάνναβης. Σήμερα, το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται από τη Monsanto. Την πολυεθνική που από την ίδρυσή της, πριν 108 χρόνια, έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανίας.
Μετά τoν περσινό «γάμο» της Bayer με τη Monsanto, τώρα αναμένουμε τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου στους τομείς των σπόρων και των αγροχημικών, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 67 δισ. δολαρίων. Παράλληλα η Bayer αναμένεται να λειτουργήσει ως ο «Δούρειος Ίππος» μέσω του οποίου η Monsanto θα κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) προϊόντα.
Η λογική λέει ότι σύντομα θα ακούσουμε και «για τους μεταλλαγμένους σπόρους της κάνναβης και τα οφέλη τους». Μπορεί όχι από τη Monsanto η οποία επιμένει ότι δεν ασχολείται με την κάνναβη,αλλά από μια μικρότερη συνάδελφό της η οποία έπειτα θα εξαγοραστεί από τον κολοσσό των μεταλλαγμένων.