Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα… Σε αδυνατίζει… Καθαρίζει τα δόντια καλύτερα από τις οδοντόκρεμες, που έχουν και χημικά…
Αυτοί και άλλοι ισχυρισμοί φαίνεται να έχουν παγιωθεί σε σχέση με το διεθνώς αγαπητό φρούτο, το οποίο για πολλούς πρέπει να συμπεριληφθεί στις λεγόμενες υπερτροφές. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αποφάσισε να συμβουλευτεί ειδικούς για να εξετάσει κατά πόσο αληθεύουν 5 δημοφιλείς πεποιθήσεις περί μήλων.
1. «Το μήλο είναι ο καλύτερος σύμμαχος του αδυνατίσματος»
Ναι μεν: Η αδυνατιστική δράση αποτελεί μια ιδιότητα που έχει συνδεθεί με το μήλο εδώ και πολλά χρόνια – και δικαίως, αφού το μήλο έχει πολύ λίγες θερμίδες (54 ανά 100 γραμμάρια). Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλα φρούτα, ο γλυκαιμικός του δείκτης (δηλαδή ο αντίκτυπος των σακχάρων του στη γλυκόζη του αίματός μας) είναι αρκετά χαμηλός, προσθέτει η διαιτολόγος Olivia Szeps. Επίσης, η ιδιαίτερη υφή τού μήλου μάς κάνει να χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα για να το φάμε. Ο παράγοντας της προσεκτικής μάσησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην περίπτωση του συγκεκριμένου φρούτου, αφού, σε σχέση με κάποιο σνακ/τρόφιμο που θα καταναλώσουμε πολύ γρήγορα, το μήλο δίνει το χρονικό περιθώριο για την ανάπτυξη αισθήματος κορεσμού.
Αλλά: Είναι πολύ καλύτερο να τρώμε το φρούτο στη φυσική του μορφή, παρά να το καταναλώνουμε ως κομπόστα ή ως χυμό, τα οποία είναι λιγότερο στερεά και έχουν περισσότερα σάκχαρα. Και, φυσικά, είναι ανώφελο να θεωρούμε ότι όποιος τρώει μήλα αδυνατίζει. Όπως υπενθυμίζει η διαιτολόγος, ένα φρούτο εξακολουθεί να είναι πηγή σακχάρων, επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται οι ακρότητες στην κατανάλωσή του. Ο βιολόγος Sylvain Duval, που έχει γράψει και βιβλίο για τις καθιερωμένες ιδέες περί διαφόρων τροφών, συμπληρώνει πως η περίσσεια φρουκτόζης στη διατροφή μπορεί επίσης να βλάψει σοβαρά το συκώτι. Έτσι, ακόμη και τα πιο υγιεινά τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
2. «Το μήλο κόβει την όρεξη»
Ισχύει: Η συγκκριμένη ιδέα βασίζεται στην εμπειρία πολλών ανθρώπων, οι οποίοι πράγματι ανακάλυψαν πως, τρώγοντας ένα μήλο, είχαν ένα σημαντικό αίσθημα κορεσμού, λέει ο Anthony Fardet, ερευνητής σε θέματα προληπτικής και ολιστικής διατροφής. Αυτή η αίσθηση μπορεί να προκληθεί από την πηκτίνη, μια φυτική ίνα που υπάρχει στο μήλο. «Απορροφώντας το νερό που βρίσκεται στην πεπτική οδό, [η πηκτίνη] αρχίζει να φουσκώνει και πιάνει περισσότερο χώρο μέσα στο στομάχι. Έτσι δημιουργείται το εφέ μείωσης της όρεξης», εξηγεί ο Δρ Philippe Pouillart, που διδάσκει στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο UniLaSalle του Beauvais.
3. «Ποιο βούρτσισμα; Το μήλο καθαρίζει τα δόντια φυσικά»
Ναι μεν: Η ιδέα αυτή δεν είναι εντελώς λανθασμένη. Το μήλο είναι ένα φρούτο που καταπολεμά την τερηδόνα. Οι πολυφαινόλες του δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ που εφάπτεται στα δόντια και εμποδίζει την πλάκα και τα βακτήρια να κολλήσουν επάνω τους, εξηγεί η Lucie Gourhand, χειρουργός οδοντίατρος στο Bordeaux. Η ήπια οξύτητα του συγκεκριμένου φρούτου εμποδίζει επίσης τη δράση των βακτηρίων. Τα πιο τραγανά μήλα (όπως π.χ. τα Golden και τα Granny) είναι προτιμότερα όσον αφορά στην οδοντοστοιχία μας, αφού με τη μάσησή τους πραγματοποιείται ένας αυτο-καθαρισμός.
Αλλά: Eίναι (ελπίζουμε) αυτονόητο ότι το μήλο δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει μονίμως ή/και εξ ολοκλήρου το βούρτσισμα των δοντιών.
4. «Το μήλο κάνει πέρα τους γιατρούς»
Ναι μεν: Το μήλο είναι πράγματι ένα υγιεινό φρούτο, και όχι μόνο για την περιεκτικότητά του σε Βιταμίνη C. «Αποτελεί πηγή μεταλλικών στοιχείων και θρεπτικών συστατικών πολύ χρήσιμων για τον οργανισμό», εξηγεί ο Δρ Philippe Pouillart. Το φρούτο αυτό περιέχει Βιταμίνη A, Μαγνήσιο, ακόμη και Σίδηρο. Τα αντιοξειδωτικά του μήλου, το 50% των οποίων βρίσκονται στη φλούδα, μειώνουν σημαντικά τους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Το μήλο ελαττώνει επίσης τον κίνδυνο φλεγμονής στο αναπνευστικό σύστημα, προσθέτει ο Δρ Pouillart, και έχει ευεργετική επίδραση στους ασθματικούς. Έτσι, η κατανάλωση 2 έως 5 μήλων εβδομαδιαίως είναι ικανή να μειώσει το άσθμα.
Αλλά: Το μήλο δεν είναι θαυματουργό. Ο ερευνητής προληπτικής διατροφής Anthony Fardet σημειώνει πως αυτό που έχει το μήλο και βοηθάει να να χαμηλώσει η χοληστερίνη, είναι οι φυτικές ίνες, τις οποίες όμως μπορούμε να τις βρούμε στα φρούτα γενικότερα. Επομένως, το μήλο δεν αποτελεί κάποιου είδους «μαγική» εξαίρεση. Τα φρούτα που είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά έχουν κόκκινο ή μωβ χρώμα, όπως τo κράνμπερι, το μύρτιλο, το σμέουρο και άλλα.
5. «Το μήλο είναι από τα φρούτα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα»
Ισχύει: Όπως επιβεβαιώνει ο Δρ Pouillart, το μήλο είναι το φρούτο που υφίσταται τις περισσότερες «αγωγές» φυτοφαρμάκων: Μιλάμε για καμιά σαρανταριά φυτοφάρμακα, που εισδύουν 3 με 5 χιλιοστά κάτω από τη φλούδα. Το να περάσουμε απλώς το μήλο από νερό της βρύσης δεν θα κάνει ιδιαίτερη διαφορά. Ο βιολόγος Sylvain Duval υπογραμμίζει ότι τα φυτοφάρμακα που βρίσκονται στην επιφάνεια του φρούτου είναι λιπώδεις ουσίες, οπότε δεν πρόκειται να τις απομακρύνουμε πλένοντας το φρούτο μόνο με νερό. Έτσι, συμβουλεύει να βυθίζουμε τα μήλα σε νερό με μαγειρική σόδα για 2 λεπτά. Εναλλακτικά, ο Δρ Pouillart συστήνει να τα πλένουμε με μείγμα νερού και ξιδιού (περιεκτ. 5%).
Αυτές οι μέθοδοι συνιστώνται ακόμη και για τα οργανικά μήλα, αφού υπάρχουν πάντα και «τα φυσικά ρυπογόνα» (π.χ. αέρας, τα χέρια πελατών ή και εργαζομένων στα καταστήματα κ.ά.). Πάντως, αν το φρούτο δεν είναι οργανικό, είναι πολύ βασικό να αφαιρούμε τη φλούδα του μετά το πλύσιμο, προτού το καταναλώσουμε.