Η ευκαιρία στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας


Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι αγανακτισμένες από το οικονομικό σύστημα της χώρας, δεν θα μπορούν να αποτελούν πλέον βασικό στήριγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, δήλωσε χθες κορυφαίο αμερικανικό λόμπι. Οι επιχειρήσεις επιμένουν ότι η όποια συμφωνία θα τερματίσει την εμπορική διαμάχη ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα πρέπει να λύνει και τα διαρθρωτικά προβλήματα της κινεζικής οικονομίας.

Οι αμερικανικές εταιρείες με παρουσία στην Κίνα ζητούν την αλλαγή της κινεζικής εμπορικής πολιτικής. Το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά, δήλωσε το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο στην Κίνα, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του. «Οι αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα στηρίζουν εδώ και πολύ καιρό τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Τελευταία, όμως, λειτουργούν σε αβέβαιο περιβάλλον και τρέφουν αρνητικές προσδοκίες για τις επενδύσεις τους στην Κίνα», συμπλήρωσε.

Στον ένατο μήνα του εμπορικού πολέμου εισέρχονται οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σημειώνοντας απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλη πτώση στις αγορές και απότομες ανατροπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς σε προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων ως μέσο πίεσης προς το Πεκίνο για να τερματίσει πολιτικές που, όπως ισχυρίζεται, πλήττουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Με αντίποινα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ απάντησε το Πεκίνο.

Το εμπορικό επιμελητήριο των ΗΠΑ στην Κίνα υποστήριξε πως οι δασμοί επηρέασαν αρνητικά πολλά μέλη του. «Κατανοούμε ότι μια ουσιαστική λύση της εμπορικής διαμάχης θα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο Τίμοθι Στράτφορντ, πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με έρευνα του επιμελητηρίου, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο, η πλειονότητα των μελών επιθυμεί τη διατήρηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, όσο η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη λήξη του εμπορικού πολέμου.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί, ωστόσο οι αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα εξακολουθούν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με αυτή που έχουν οι κινεζικές εταιρείες στο αμερικανικό έδαφος, δήλωσε το εμπορικό επιμελητήριο. Για παράδειγμα, το Πεκίνο αναγκάζει τις ξένες εταιρείες να μοιράζονται την τεχνολογία τους με κινεζικές στο πλαίσιο κοινοπραξιών και θέτει περιορισμούς στις εταιρείες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αντιθέτως, οι κινεζικές εταιρείες λειτουργούν ελεύθερα σε κάθε κλάδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το εμπορικό επιμελητήριο.

Ο Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που ηγούνται των διαπραγματεύσεων έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις επαφές με την Κίνα. Ο Αμερικάνος υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ελπίζει ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων και ότι η συμφωνία που ενδεχομένως συναφθεί θα είναι σαφώς βελτιωμένη από προηγούμενες προσπάθειες για την άρση εμποδίων της Κίνας στις αμερικανικές εταιρείες.

Πολλοί φοβούνται πως ο Τραμπ θα συμβιβαζόταν με μια συμφωνία που αυξάνει τις πωλήσεις αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα, χωρίς όμως να αλλάζει την εμπορική πολιτική και το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Πηγές του Reuters μαρτυρούν πως οι Αμερικανοί τηρούν ηπιότερη στάση από πριν για το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων που δίνει το Πεκίνο στη βιομηχανία, το οποίο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Στράτφορντ παροτρύνει τους διαπραγματευτές να μην επιταχύνουν τη διαδικασία, αλλά, αντιθέτως, να εστιάσουν στην επίτευξη αποτελεσματικής συμφωνίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Ο ίδιος τόνισε πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι ευκαιρία για να λυθούν προβλήματα που οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό στην Κίνα.

MICHAEL MARTINA / REUTERS

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ