To να καταστεί ήρωας ένας στρατιώτης μάγειρας είναι μάλλον ασυνήθιστο. Αυτό ακριβώς όμως πέτυχε ο Ουκρανός δεκανέας μάγειρας του Σοβιετικού στρατού Ιβάν Πάβλοβιτς Σερέντα. Ο Σερέντα γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1919 στο χωριό Ολεκσαντρίφκα κοντά στην πόλη Κράματορσκ.
Ο Ιβάν σπούδασε μάγειρας στο Ντονέτσκ. Τον Νοέμβριο του 1939 κλήθηκε να κάνει την θητεία του στον στρατό. Τοποθετήθηκε μάγειρας στο 91ο Σύνταγμα Αρμάτων της 46ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας. Εκεί τον βρήκε ο πόλεμος. Στις 22 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ. Τον Αύγουστο η μονάδα του Σερέντα πολεμούσε στη Λετονία. Ο Σερέντα ήταν μόνος και ετοίμαζε το δείπνο.
Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα άρμα μάχης. Ο Σερέντα σκέφτηκε απλώς ότι θα έπρεπε να ετοιμάσει περισσότερο φαγητό. Κοιτώντας όμως πιο προσεκτικά διαπίστωσε ότι το άρμα ήταν γερμανικό. Αμέσως κρύφθηκε πίσω από μια σκηνή. Το άρμα σταμάτησε και τέσσερις άνδρες κατέβηκαν και άρχισαν να συζητούν. Ο Σερέντα αμέσως άρπαξε το τυφέκιό του και ένα τσεκούρι που είχε για να κόβει ξύλα και όρμησε εναντίον τους σαν τρελός, ουρλιάζοντας.
Οι Γερμανοί πανικοβλήθηκαν και εισήλθαν πάλι στο άρμα το οποίο άρχισε να κινείται. Ήταν αργά το απόγευμα και χωρίς να βλέπουν καλά – καλά οι Γερμανοί άρχισαν να βάλλουν στα τυφλά με τα πολυβόλα του άρματος. Ο Σερέντα όμως είχε ήδη ανέβει πάνω στο άρμα και με το βαρύ του τσεκούρι χτύπαγε το πυροβόλο του άρματος καθιστώντας το άχρηστο.
Συνέχισε να χτυπά το άρμα φωνάζοντας στους συναδέλφους να φέρουν χειροβομβίδες. Φυσικά δεν υπήρχε κανείς άλλος εκεί και οι φωνές του είχαν στόχο να τρομάξουν τους Γερμανούς όπως και έγινε. Οι Γερμανοί άνοιξαν τη θυρίδα και ένας – ένας εξήλθαν του άρματος.
Ο Σερέντα υποχρέωσε έναν Γερμανό να δέσει τους άλλους. Κατόπιν τους επιτηρούσε μέχρι που ήρθαν οι συνάδελφοί του και τους παρέλαβαν. Ύστερα από αυτό ο μάγειρας έγινε μάχιμος στρατιώτης. Μερικές εβδομάδες αργότερα ο Σερέντα είδε ένα γερμανικό άρμα να καταδιώκει Σοβιετικούς στρατιώτες. Κάποια στιγμή το άρματα σταμάτησε και ο διοικητής του άνοιξε τη θυρίδα. Ήταν η ευκαιρία που ο Σερέντα περίμενε.
Αμέσως όρμησε, ανέβηκε στο άρμα και έριξε χειροβομβίδα εντός σκοτώνοντας το πλήρωμα. Κατόπιν βλέποντας Γερμανούς πεζούς να πλησιάζουν άνοιξε πυρ με το πολυβόλο του άρματος και αφού σκότωσε περίπου 10 Γερμανούς, υποχρέωσε αρκετούς ακόμα σε παράδοση.
Ο Σερέντα προήχθη σε αξιωματικό και ανέλαβε τη διοίκηση διμοιρίας του 4ου Συντάγματος Τυφεκιοφόρων (ΣΤ) της 46ης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων (ΜΤ). Με τη διμοιρία του πολέμησε στην περιοχή του Λένινγκραντ. Κατόπιν, ως διοικητής λόχου του 7ου ΣΤ της 185ης ΜΤ έλαβε μέρος στην σοβιετική αντεπίθεση γύρω από τη Μόσχα τον χειμώνα του 1941-42.
Συνέχισε να πολεμά μέχρι το τέλος του πολέμου και αποστρατεύθηκε το 1945 ως υπολοχαγός αλλά και Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, έχοντας για τα καλά ανταλλάξει την κουτάλα με το τυφέκιο και τελικά με το υποπολυβόλο.