Σκληρή γλώσσα για την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί σε άρθρο του (δημοσιεύθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου) το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ζητώντας ουσιαστικά κυρώσεις προς και μη παράδοση των F-35.
Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο του Bloomberg
Η πρόκληση της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, αναφέρει στον τίτλο του το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να απαντήσει στην μπλόφα της Τουρκίας (Turkey’s Latest Incitement Can’t Go Unanswered), γράφει.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιό του να προμηθευτεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα είναι «τελειωμένη δουλειά», αν και οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως δίνεται στη Ρωσία πρόσβαση σε μυστικά της αεράμυνας του ΝΑΤΟ.
Εν μέσω ενός κλιμακούμενου πολέμου λέξεων, η απειλή αυτή δεν πρέπει να ελαχιστοποιείται.
Το ρωσικό σύστημα S-400 θα μπορεί να καταρρίπτει νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη και Ρώσοι μηχανικοί αναμένεται να βοηθήσουν την Τουρκία να το λειτουργήσει, μόλις ολοκληρωθεί η παράδοσή του.
Αυτό θα έδινε στη Ρωσία πρόσβαση σε ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία, ιδιαίτερα σε τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα μαχητικά F-35, στην κατασκευή των οποίων συμβάλλει η Τουρκία.
Εκτός από επικίνδυνη, η απόφαση είναι εντελώς αυτοαναιρούμενη.
Οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει τις παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία, αν και οι τουρκικές εταιρείες είχαν προγραμματίσει την παραγωγή τμημάτων των αεροσκαφών και η πολεμική αεροπορία της χώρας σκόπευε να προμηθευτεί 100 τέτοια.
Επίσης, η Άγκυρα αρνήθηκε την γενναιόδωρη προσφορά των ΗΠΑ να αποκτήσει το παρόμοιο σύστημα Patriot, ώστε να αποφευχθεί όλη αυτή η αναστάτωση.
Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποδέχθηκε ρωσική προσφορά δεν αφορούσε τόσο την ασφάλεια, όσο την αντίληψη ότι η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Δυτική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, ενώ ο εκνευρισμός μεγάλωσε εξαιτίας των αμερικανικών και ευρωπαϊκών επικρίσεων στην αυταρχική διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου.
Όντας μοναδική περίπτωση μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σε μια πολεμοχαρή αντιδυτική ρητορική, φθάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει συμμαχικές χώρες για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του.
Φαίνεται να πιστεύει ότι η συμμαχία δεν θα τιμωρήσει τις επανειλημμένες εκδηλώσεις κακοπιστίας του επειδή ιστορικά η Τουρκία είναι σημαντική για να αντισταθμίζονται οι δύο μεγαλύτερες απειλές ασφάλειας για το ΝΑΤΟ, ο ρωσικός επεκτατισμός και η ισλαμική τρομοκρατία.
Αυτή η αίσθηση του Ερντογάν για την Τουρκία είναι διογκωμένη.
Όχι μόνον η χώρα δεν είναι ανάχωμα της Ρωσίας, αλλά έχει ενισχύσει τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της με τη Μόσχα.
Η συμβολή της στην μάχη κατά της τρομοκρατίας ποτέ δεν ξεπέρασε τους υπολογισμούς για τα συμφέροντά της.
Τώρα το ΝΑΤΟ πρέπει να αποδείξει ότι η συλλογική ασφάλεια είναι σημαντικότερη από τους στενούς υπολογισμούς ενός μέλους του.
Η Τουρκία πρέπει να αποκλειστεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 –άλλα μέλη έπαιρναν το μερίδιό της με ικανοποίηση– και να μην της επιτραπεί να προμηθευτεί το μαχητικό.
Επίσης, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις, όπως έκανε πέρυσι στην περίπτωση της Κίνας που προμηθεύτηκε ρωσικά μαχητικά και αντιπυραυλικά συστήματα.
Αν παρ’ όλα αυτά ο Ερντογάν προχωρήσει, η συμμαχία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υποβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας στις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες.
Εφόσον κριθεί αναγκαίο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να αποσυρθούν από την βάση του Incirlik.
Μια από τις πολλές εναλλακτικές που υπάρχουν είναι η βάση Muwaffaq Salti στην Ιορδανία.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν οφείλει να αναγνωρίσει ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ έχει εξυπηρετήσει ικανοποιητικά επί εβδομήντα σχεδόν χρόνια τα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Παρά την ρητορική του, δεν μπορεί να του διαφεύγει ότι η εναλλακτική του ΝΑΤΟ είναι η αυξανόμενη εξάρτηση από την Ρωσία – έκβαση ελάχιστα επιθυμητή για έναν ηγέτη που εκτιμά την γεωπολιτική ανεξαρτησία.
Η συμμετοχή στην Δυτική συμμαχία αποτελεί μακράν την καλύτερη επιλογή για την Τουρκία.
Όμως απαιτείται ο σεβασμός των συλλογικών ανησυχιών της και ο Ερντογάν πρέπει να αποδείξει ότι τις σέβεται, καταλήγει το Bloomberg.
Πηγή: tribune.gr