Αλαλούμ στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό


Για νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό κατηγόρησε την κυβέρνηση η αντιπολίτευση, με την Κατερίνα Παπανάτσιου να απαντά ότι προστατεύεται πλήρως.

Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την «βροχή» τροπολογιών στο παρά 1′, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον αιγιαλό και την προστασία του ή μη.

Η κυβέρνηση, δια της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, υπεραμύνθηκε της προστασίας του, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για τουλάχιστον περίεργη διάταξη που νομιμοποιεί αυθαίρετα στον αιγιαλό. Παπανάτσιου: Προστατεύουμε τον αιγιαλό

«H κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην προστασία του αιγιαλού, της παραλίας και της κοινοχρησίας τους», ανέφερε, μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τον αιγιαλό.

«Θα μπορούσαμε να μην φέρουμε νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία και να τον αφήσουμε στην τύχη του. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε να συνεχίζονται πράξεις και παραλείψεις δεκαετιών. Οι πολίτες ξέρουν ότι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, ίσως όχι πάντα έγκαιρα, ίσως όχι αρεστές σε όλους, ίσως όχι πάντα χωρίς σφάλματα, αλλά με ευήκοα ώτα για διορθώσεις», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση της περιβαλλοντικής και ιδιοκτησιακής προστασίας των δικαιωμάτων του Δημοσίου στον αιγιαλό και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους» είπε ειδικότερα η Κατερίνα Παπανάτσιου και υπογράμμισε ότι οι διατάξεις κινούνται στην κατεύθυνση μεγέθυνσης της κοινοχρησίας και της αποφυγής νέων αυθαιρεσιών. Ταυτόχρονα όμως, όπως είπε, συνεκτιμώνται οι ανάγκες που έχουν προκύψει και που έχουν κοινωνικές, αναπτυξιακές και οικονομικές παραμέτρους.

Η υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες:

– Προσδιορίζεται ότι το ελάχιστο πλάτος της παραλίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 μέτρα, εκτός από τις περιπτώσεις που τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, το καθιστούν αναγκαίο (ειδικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τα Δωδεκάνησα, θα αντιμετωπιστούν με επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία).

– Απαγορεύεται ρητά η κατασκευή κτισμάτων και η γενικά η τοποθέτηση κατασκευών στον αιγιαλό, την παραλία, το υδάτινο στοιχείο κλπ.

– Κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να διασφαλίζει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία, τουλάχιστον σε μια παραλία, στα διοικητικά του όρια (μέχρι σήμερα δεν υπήρχε παρόμοια πρόβλεψη στο νόμο του αιγιαλού).

– Προβλέπεται υποχρεωτική ύπαρξη ελεύθερης διόδου από τον δημόσιο δρόμο προς τον αιγιαλό, όταν παρεμβάλλεται ιδιωτικό ακίνητο.

– Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο παλαιός αιγιαλός παύει να ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και ανήκει στη δημόσια κτήση. Είναι ανεπίδεκτος κτήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και καταγράφεται πλέον ως κοινόχρηστος χώρος που ανήκει στο Δημόσιο.

– Διατηρούνται κάποια έργα με αυστηρότερες όμως προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και η σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου περιβάλλοντος και των καθ΄ύλην αρμόδιων υπουργείων. Η δε διατήρηση και περαιτέρω παραχώρηση γίνεται μόνο έναντι ανταλλάγματος.

– Το πλαίσιο παραχώρησης απλής χρήσης παλαιού αιγιαλού, τροποποιείται υπέρ της κοινοχρησίας και η πιο συνηθισμένη χρήση γίνεται πλέον η απλή χρήση (ομπρέλες, ξαπλώστρες ρυμουλκούμενες καντίνες κλπ).

– Το αντάλλαγμα καθορίζεται πλέον με αντικειμενικό και άρα «αμερόληπτο» τρόπο.

– Εξαιρούνται ρητά από την αδειοδότηση χρήσης αιγιαλού κατοικίες και καταστήματα κάθε είδους και ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό σημαίνει πως αν είναι παράνομες κατασκευές, αυτές θα κατεδαφιστούν. Οι μόνες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να έχουν την παραχώρηση χρήσης στον αιγιαλό, είναι αυτές που κατασκευάστηκαν από το Δημόσιο ή τον ΕΟΤ ή για λογαριασμό τους, όπως συμβαίνει με τα ιστορικά «Ξενία».ΝΔ: Διατήρηση αυθαιρέτων

«Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση περίμενε να περάσουν τέσσερα και πλέον χρόνια και φέρνει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις τις τελευταίες ημέρες της θητείας της», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος και αναγνώρισε ότι υπάρχουν και εύλογες ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα, η διάταξη που προβλέπει υποχρεωτική δίοδο, σε περίπτωση που μεταξύ του αιγιαλού και της δημοσίας οδού περιλαμβάνεται ιδιωτικό ακίνητο. Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ωστόσο ότι υπάρχει ζήτημα με διάταξη του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα διατήρησης έργων και εγκαταστάσεων με βάση αναπτυξιακούς νόμους ή συμβάσεις που έληξαν, τα οποία στερούνται της αναγκαίας άδειας, εφόσον αυτά έχουν κατασκευαστεί έως 28.07.2011 και έχει υποβληθεί αίτηση αδειοδότησης ή εξαίρεσης από κατεδάφιση.

«Από τη μια πλευρά θεσπίζετε διατάξεις αυστηρότατες κατ’ αρχάς, όπως η αύξηση του πλάτους της ζώνης παραλίας, οι περιορισμοί στην απλή χρήση. Από την άλλη, φέρνετε από πίσω εξαιρετικές δυνατότητες διατήρησης αυθαιρέτων που υπονομεύουν τον κανόνα», σημείωσε για τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στον αιγιαλό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.ΚΙΝΑΛ: Νομιμοποίηση αυθαιρεσιών

«Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα παρεμβαίνει αυθαίρετα σε νόμιμες δραστηριότητες», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Κουτσούκος. Ο κ. Κουτσούκος κατήγγειλε ότι νομιμοποιείται μια γενιά αυθαιρεσιών από το 2001 έως το 2011.ΚΚΕ: Ωμή κοροϊδία το συνυποσχετικό με τους εφοπλιστές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί σειρά αντιδραστικών ρυθμίσεων για τον αιγιαλό που δεν είχαν επιχειρήσει να φέρουν οι προηγούμενοι», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής. «Νομιμοποιούνται αυθαίρετα, ανοίγονται περισσότεροι δρόμοι παρέμβασης και δίνονται μια σειρά διευκολύνσεων στο κεφάλαιο σε σχέση με το τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Προωθείτε παραπέρα την εμπορευματοποίηση στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.Ένωση Κεντρώων: Καλύπτονται αυθαιρεσίες

Τη θέση ότι το νομοσχέδιο καλύπτει αυθαιρεσίες, διατύπωσε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας. Ταυτόχρονα όμως επισήμανε ότι «αποχαρακτηρίζεται ο αιγιαλός από ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και μετατρέπεται σε δημόσια περιουσία, και πλέον ο κοινόχρηστος χαρακτήρας θα καταστρέψει χιλιάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες οι οποίοι στεγάζονταν επί του αιγιαλού».

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ