Στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος των μαύρων ταμείων της Siemens από το 1980 αλλά και στον τρόπο που έφταναν οι μίζες στους αποδέκτες αναφέρθηκε επί μακρόν στο πρώτο σκέλος της αγόρευσής της η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Σκεπαρνιά.
Η εισαγγελέας στο πλαίσιο της δίκης για τη σκανδαλώδη σύμβαση 8002 αναφορικά με την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των μαύρων πληρωμών, σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες off shore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι τη σύμβαση 8002 που υπεγράφη τo 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και με βάση έγγραφο της μητρικής εταιρείας τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι μόνο για τη σύμβαση 8002 θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου.
Το ποσό της μίζας, σύμφωνα με την εισαγγελέα, επιβάρυνε την επίμαχη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προσδιόρισε και ως αντίστοιχη ζημιά του Δημοσίου.