Έρευνα τεσσάρων ευρωπαϊκών ΜΜΕ αποκαλύπτει τις διασυνδέσεις μελών του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD με τη Μόσχα.
Όπως υποστηρίζει το Der Spiegel τα έγγραφα της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το γερμανικό ακροδεξιό AfD στον προπαγανδιστικό της πόλεμο ενώ οι Γερμανοί ακροδεξιοί φαίνεται να είναι εθελοντικά συνεργοί, με ένα μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου να βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλούνται το βρετανικό ΒΒC Newsnight, το γερμανικό Der Spiegel, το δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF και η ιταλική La Repubblica, ο πολιτικός Μάρκους Φρόνμαϊερ της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) είναι το «μακρύ χέρι» της Μόσχας. Τα έγγραφα είναι από τον Απρίλιο του 2017, εποχή που ο Μ. Φρόνμαϊερ ήταν υποψήφιος βουλευτής ενώ εξελέγη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στη Μπούντεσταγκ και περιήλθαν στην κατοχή του οργανισμού Dossier Centre, που ερευνά κατά πόσο το Κρεμλίνο ασκεί επιρροή σε πολιτικούς εκτός της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω οργανισμός χρηματοδοτείται από τον Ρώσο ολιγάρχη και «εχθρό» του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.
Ενδεικτικά, ένα από αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τις προσπάθειες επηρεασμού από τη Μόσχα για ζητήματα όπως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το Ουκρανικό και το θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας. Στο έγγραφο κατονομάζεται ο Μάρκους Φρόνμαϊερ και αναφέρεται: «Οι πιθανότητες εκλογής του στη γερμανική Βουλή είναι υψηλές. Απαιτείται υποστήριξη στην προεκλογική του εκστρατεία. Αποτέλεσμα: θα έχουμε έναν δικό μας απολύτως ελεγχόμενο βουλευτή στη γερμανική βουλή». Το συγκεκριμένο έγγραφο είχε σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην αξιωματικό της ρωσικής αντικατασκοπείας ναυτικού και πρώην βουλευτή, Πέτρ Πρέμιακ, στον ανώτερο αξιωματούχο του Πούτιν, Σεργκέι Σοκόλοφ.
Σε άλλο έγγραφο, επίσης από τον Απρίλιο του 2017, συνεργάτες του Φρονμάιερ ζητούν από τη Μόσχα υποστήριξη. «Θα χρειαστούμε επειγόντως υποστήριξη για την προεκλογική καμπάνια. Πέρα από την υλική υποστήριξη θα χρειαστούμε υποστήριξη και από ΜΜΕ. Συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που θα παρουσιάσουν ρωσικά ΜΜΕ θα μας βοηθήσει», αναφέρεται. Ως αντάλλαγμα, και όπως υπόσχεται ο Φρονμάιερ, κατά την εκστρατεία του θα προβάλει τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την εμπλοκή της ΕΕ σε ρωσικές εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις και εφόσον εκλεγόταν θα αναλάμβανε άμεση δράση στον τομέα εξωτερικής πολιτικής.
Είναι γεγονός ότι ο Φρόνμαϊερ έχει ταχθεί πολλές φορές ανοικτά κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία και έχει επισκεφθεί την Κριμαία και περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Μάλιστα σε συνέντευξή του στον ρωσικό διεθνή ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RT κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού ως βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου είπε ότι «οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας πρέπει να τερματίσουν, καθώς πολύ απλά η Κριμαία είναι τώρα η Ρωσική Κριμαία».
Ο Μάρκους Φρόνμαϊερ από την πλευρά του δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει ιδέα για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα έγγραφα είναι πλαστά και ουδέποτε διετέλεσε υπό τον έλεγχο κάποιου τρίτου, ούτε έλαβε οικονομική υποστήριξη.
Απαντώντας σε ερώτηση, η Πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο ισχυρίστηκε ότι δεν θεωρεί προβληματικό αν κάποιοι αξιωματούχοι έχουν επαφές με διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, εκτός και αν αυτές χαρακτηρίζονται ως εξτρεμιστικές ή ριζοσπαστικές. Η AfD, όπως υποστηρίζει, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη ομάδα αντιπολίτευσης στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Για την αποσταθεροποίηση της Δύσης
Το AfD, το οποίο ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, φαίνεται σύμφωνα με το Spiegel ότι μοιράζεται τον στόχο του Ρώσου Προέδρου να επιτεθεί στην «φιλοαμερικανική» Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ρωσική ηγεσία βλέπει το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο, ως σύμμαχο στον πόλεμο κατά της «εκφυλισμένης Ευρώπης» και κοινός στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν τον «εχθρό». Έτσι, οι πολιτικοί της AfD μετατρέπονται σε πιόνια του Πούτιν, όπως υποστηρίζεται.
Πολλοί λοιπόν στην Ευρώπη ανησυχούν ότι η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαΐου.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα ο δημοσιογραφικός όμιλος RND, επικαλούμενος πηγές των μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψε ότι η υπηρεσία προστασίας του συντάγματος στη Γερμανία (BfV) ερευνά κατά πόσον η Ρωσία διατηρεί σχέσεις με ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τον RND, το 2017 η Φράουκε Πέτρι, τότε ηγέτις της AfD, είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια ταξιδιού της στη Μόσχα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία.
Στήριξη και «δώρα» σε Λεπέν και Σαλβίνι;
Γενικότερα, πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας έρευνες ή στοιχεία που θέλουν τη Ρωσία να αξιοποιεί την ακροδεξιά για να προωθεί τις θέσεις και τη στρατηγική της.
Πριν δυο μήνες, το ιταλικό περιοδικό L’ Espresso αποκάλυψε σχέδιο μυστικής χρηματοδότησης της Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως αναφέρεται στην έρευνα των δημοσιογράφων, στα τέλη του 2018 ο πρώην εκπρόσωπος του Ματέο Σαλβίνι, Τζιανλούκα Σαβοϊνι, διαπραγματευόταν την αγορά φορτίου ρωσικών καυσίμων με την οποία θα συγκάλυπτε μια χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ της Λέγκα.
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018 όταν ο Σαλβίνι κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα πήγε στην έδρα των μεγαλύτερων ρωσικών πετρελαιοβιομηχανιών. Ενώ το επόμενο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στις 18 Οκτωβρίου, όταν δημοσιογράφοι του L’ Espresso πήραν μυρωδιά μια συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα μεταξύ έξι κορυφαίων Ιταλών και Ρώσων πολιτικών. Οι δημοσιογράφοι εξηγούν, βέβαια, ότι αν και έγινε η συνάντηση, δεν είναι σίγουρο αν ολοκληρώθηκε το deal. Το σίγουρο είναι το σχέδιο στήθηκε σε Ρώμη, Μιλάνο και Μόσχα και ότι ο στόχος, όπως λένε, ήταν «η μυστική υποστήριξη του κόμματος του Σαλβίνι».
Το 2017 το γαλλικό Mediapart έφερε στο φως το παρασκήνιο της χρηματοδότησης από τη Ρωσία του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν. Όπως προέκυπτε από τα στοιχεία η Μαρίν Λεπέν έχει λάβει σημαντικά δάνεια από τη Ρωσία με αντάλλαγμα θετικές αναφορές για τη στάση της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεσολαβητής στη δανειοδότηση ήταν ο Ρώσος γερουσιαστής και ολιγάρχης Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με μεγάλη επιρροή, ο οποίος φέρεται να είχε συναντηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 κατ’ ιδίαν με την επικεφαλής της Γαλλικής ακροδεξιας και να διευκόλυνε την επαφή μεταξύ της Λεπέν και τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ 2014 και 2016.
Το Mediapart ανέφερε επίσης πως διαθέτει στοιχεία που επιβεβαιώνουν οι Ρώσοι μεσολαβητές συνδέονται άμεσα με ταξίδια και τοποθετήσεις στελεχών του Εθνικού Μετώπου. Σε ένα από τα mails, ένας από αυτούς, ο Αλεξάντερ Βορόμπιεφ αναφέρει στον Σαφχάουσερ ένα «παράδειγμα» δήλωσης για την Ουκρανία. Από την πλευρά του ο Σαφχάουσερ τον ενημερώνει πως η Μαρίν Λεπέν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σχετική δήλωση στο Reuters. Παράλληλα ο ίδιος ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής προχώρησε σε δήλωση, αυτολεξί, όπως του την έδωσε ο Ρώσος μεσολαβητής, στη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου στις 17 Ιουλίου του 2014.