Η ΝΔ όχι μόνο δεν ρέπει προς την ακροδεξιά, αλλ’ αντιθέτως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με τη στάση τους ενισχύουν τη Χρυσή Αυγή υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Newsit.gr και στον Αιμίλιο Περδικάρη, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης.
Καλεί μάλιστα τον Φώτη Κουβέλη να εξηγήσει για ποιο λόγο δέχθηκε να συγκυβερνήσει επί ένα χρόνο με έναν «ακροδεξιό», όπως εγκαλούν τον Αντώνη Σαμαρά από τη σημερινή κυβέρνηση κι εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η ΝΔ θα βγει αυτοδύναμη από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Χαρακτηρίζει «φιάσκο» την υπόθεση Novartis, θεωρεί ότι η ΝΔ έχει το πιο ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα από τα υπόλοιπα κόμματα κι επισημαίνει ότι χρειάζονται ευρείες συναινέσεις στην Παιδεία, καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει το «ξήλωμα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μιλά τέλος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την εκλογική του περιφέρεια, την Αχαΐα, στην οποία θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Πόσο κοντά είναι λοιπόν οι εκλογές; «Ήδη η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε και οι φοιτητικές εκλογές ήταν η προθέρμανση. Η σαρωτική νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα πανεπιστήμια από τη μία πλευρά και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη – με την παράταξή του κοντά στο 1% – δείχνει πως η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα όπου γίνονται εκλογές και αυτό καταγράφεται. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα μπορέσει να σταθεί, διότι είναι από τα πολιτικά περισσεύματα», απαντά ο κ. Κατσανιώτης.
Σχολιάζοντας την υπόθεση Novartis, τονίζει πως «ήταν ένα μεγάλο φιάσκο για την κυβέρνηση, διότι είχε επενδύσει πολλά σ’ αυτήν, προσπαθώντας μέσω της σκανδαλολογίας ν’ αλλάξει την πραγματική ατζέντα που η κοινωνία βάζει. Αφού αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου, η κυβέρνηση έρχεται λίγο πριν από τις εκλογές κι αφήνει σκιές, θέλει να στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους κι όχι να διερευνήσει μια υπόθεση. Θέλει να την έχει σε εκκρεμότητα. Ευτυχώς στην Ελλάδα του 2019 δεν υπάρχει ο νόμος περί υπόπτων που υπήρχε στη γαλλική επανάσταση. Τώρα, στις εκλογές που θα γίνουν σύντομα, αυτό που θα ξεχωρίσει είναι η πρόταση των δύο κομμάτων – της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης – για το πού θέλουμε να πάει η χώρα και πώς θα βγούμε από αυτή την εθνική κατάθλιψη. Αυτό είναι το ζητούμενο κι όσο ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ προσπαθούν ν’ αλλάξουν την ατζέντα με δήθεν σκάνδαλα και δήθεν διλήμματα, δεν θα τα καταφέρουν. Το χειρότερο που έχουμε να ζήσουμε από εδώ και πέρα είναι πόλωση. Αυτό που δεν αντέχει η χώρα είναι κοκορομαχίες τύπου Πολάκη. Αυτό που δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα κι εν όψει ευρωεκλογών, όπου οι ακραίο κερδίζουν χώρο, είναι άνθρωποι που είναι δημοκράτες – διότι ανθρώπους σαν τον κ. Πολάκη δεν τους θεωρώ δημοκράτες – να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων».
Το χειρότερο που έχουμε να ζήσουμε από εδώ και πέρα είναι πόλωση. Αυτό που δεν αντέχει η χώρα είναι κοκορομαχίες τύπου Πολάκη
Ναι, αλλά η ΝΔ δεν πρέπει να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις; «Πάντα ήμουν οπαδός της συνεννόησης», λέει ο κ. Κατσανιώτης και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση έχει τη μεγάλη ευθύνη για το διχασμό που έζησε η χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. Η κυβέρνηση ήταν αυτή που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και κατηγορούσε τους αντιπάλους της ‘γερμανοτσολιάδες’. Πείτε ότι στον πρότερο βίο της έκανε λάθος, δεν ήξερε τι συνέβαινε και ο κ. Τσίπρας είχε αυταπάτες. Αλλά ακόμη και μετά που κυβέρνησε, μετά το καταστροφικό εξάμηνο Βαρουφάκη, ήρθαμε εμείς και βάλαμε πλάτη για να σώσουμε τη χώρα. Να μην έχουμε άτακτη χρεοκοπία. Ακόμη και τότε, η κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς και δεν υπάρχει συναίνεση, κάνει σκευωρίες τα δήθεν σκάνδαλα. Άρα λοιπόν την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η συναίνεση κι έτσι θα μπει στην άκρη, διότι η κοινωνία έχει ανάγκη τη συνεννόηση για να πάμε μπροστά».
Με χαρακτηριστικό τρόπο συμπληρώνει: «Μιλάμε σήμερα για την υπόθεση Novartis και ξεχνάμε το τελευταίο κεφάλαιο του δράματος στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το σχέδιο Γαβρόγλου που καταστρέφει την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Δημιουργεί ένα έκτρωμα με το Πανεπιστήμιο Πατρών, σπάζοντας στην ουσία το ΤΕΙ, μεταφέροντας σχολές δεξιά κι αριστερά, λέει ότι θ’ αλλάξει το σύστημα εισαγωγής, ότι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις και μετά το παίρνει πίσω και φτιάχνει ένα νέο καθεστώς. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως είναι η Παιδεία – κι ας αφήσουμε το κομμάτι των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου υπάρχει μια ιδεολογική διαφορά κι εγώ πιστεύω στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ πιστεύουν ότι είναι κακό – είναι η άλλη μεγάλη μας διαφορά. Αυτοί πιστεύουν στα κρατικά πανεπιστήμια, ενώ εμείς θέλουμε τα δημόσια. Θέλουμε τα δημόσια πανεπιστήμιά μας να έχουν αυτοδιοίκητο: αυτά να αποφασίζουν για τον αριθμό και το επίπεδο των εισακτέων. Αυτά ν’ αποφασίζουν για νέα τμήματα ή γνωστικά αντικείμενα. Ο κ. Γαβρόγλου, όμως, θέλει κρατικά πανεπιστήμια. Ο υπουργός – πατερούλης να έρχεται και να ορίζει σε ασφυκτικό πλαίσιο, σε κομματικό κορσέ πώς θέλει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια τραγωδία και σ’ αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε. Δεν μιλάω μόνο για τα θέματα ανομίας που κυριαρχούν, αλλά π.χ. η τεχνική εκπαίδευση καταργείται επί Γαβρόγλου και τώρα παίζεται το τελευταίο κεφάλαιο του δράματος. Ποιος θα παρέχει τεχνική εκπαίδευση στη χώρα; Εμείς τη θέλουμε; Όταν όλη η Ευρώπη πηγαίνει προς τα εκεί, εμείς την καταργούμε. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας, σε πολύ μεγάλα πεδία που κρίνουν το μέλλον της χώρας, όπως είναι η Παιδεία, αφήνει πίσω του συντρίμμια. Αυτό είναι το πρόβλημα και θα πρέπει εκεί να συνεννοηθούμε και η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βρουν τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση σ’ αυτά τα πεδία».
Εμάς, ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: μείωση φορολογικών συντελεστών, προσέλκυση επενδύσεων και όχι μόνο ξένων, διότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν, και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας
Θα πετύχει λοιπόν την αυτοδυναμία; Ο βουλευτής της ΝΔ απαντά ότι το κόμμα του «έχει ως στόχο – και πιστεύω ότι θα το καταφέρει, γιατί αυτό φαίνεται και το καταλαβαίνουμε όλοι όσοι κινούμαστε σε μαζικούς χώρους, σε χώρους δουλειάς, ως βουλευτές και υποψήφιοι – την αυτοδυναμία. Και σ’ ένα νομό, ο οποίος είχε ιδιαιτερότητες στο παρελθόν, η ΝΔ θα είναι πρώτη. Θα είναι πρώτη και στην Αχαΐα. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι η αυτοδυναμία φαίνεται να επιτυγχάνεται. Από εκεί και πέρα, όμως, ένα πράγμα είναι η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία – την οποία η ΝΔ θα έχει – κι ένα δεύτερο πράγμα είναι οι κοινωνικές ταυτίσεις, το άνοιγμα στην κοινωνία που χρειάζεται για να μπορέσει η χώρα να φύγει από αυτή την κρίση που δέκα χρόνια τώρα της τρώει τις σάρκες. Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε όλοι να σχεδιάσουμε τη νέα Ελλάδα σε πεδία που συμφωνούμε. Το πεδίο της ασφάλειας, της εθνικής μας πολιτικής, της εκπαίδευσης».
Και για την οικονομία; «Στην οικονομία είμαι από αυτούς που θα έλεγαν, όμως, ότι δεν χρειαζόμαστε καμία συναίνεση, διότι το σχέδιό μας είναι ξεκάθαρο και είναι αυτό που μόνο μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Τέσσερα χρόνια τώρα, το μόνο που είδαμε από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση ήταν να μη γίνεται η παραμικρή προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Είδαμε να αυξάνονται οι φόροι και να πανηγυρίζουμε για υπερπλεόνασμα, που στην ουσία είναι η οικονομική ασφυξία της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι η ιδεοληψία που επικρατεί κυρίως στην κυβέρνηση δεν δίνει πεδίο συζήτησης ή συνεννόησης. Εμάς, ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: μείωση φορολογικών συντελεστών, προσέλκυση επενδύσεων και όχι μόνο ξένων, διότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν, και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Διότι το να υπάρξουν θέσεις εργασίας ή να μειωθεί η ανεργία, όπως πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κατάφερε με μερική απασχόληση – αλλά μισή δουλειά είναι μισός μισθός και μισή ζωή – έχει αποδειχθεί πως όταν πάμε στη μερική απασχόληση κι οι μισθοί πέφτουν, τότε αυτό συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να έχουμε μια ισορροπία: θέλουμε νέες δουλειές, αλλά πληρωμένες καλά, με αξιοπρέπεια, διότι η δουλειά έχει ένα καλό ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να βρει χώρο», καταλήγει ο κ. Κατσανιώτης.
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ, με αναφορές μάλιστα στον Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής της ΝΔ απαντά: «Εδώ ζούμε το θέατρο του παραλόγου από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Είναι η λογική της «μαύρης» προπαγάνδας. Θυμίζω ότι ο Αντώνης Σαμαράς συγκυβέρνησε με το βασικό του αντίπαλο κι εχθρό εκείνη την εποχή, το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη. Ο οποίος πρέπει ν’ απαντήσει και το έχω πει και στη Βουλή: ο κ. υπουργός συγκυβέρνησε με κάποιον που θεωρούσε ότι είναι ακροδεξιός; Συγκυβέρνησε ενάμιση χρόνο κι ίσως θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει από την αρχή, διότι ήταν τροχοπέδη σ’ εκείνη την κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, ήταν αυτός που έκανε πράξη τη συναίνεση και στην ουσία την υπέρβαση για να μη χρεοκοπήσει η χώρα και η κυβέρνησή του είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Όταν στην ουσία όποιος διαφωνεί μαζί τους χαρακτηρίζεται ακροδεξιός, η ακροδεξιά στα μάτια της κοινής γνώμης καθαρίζεται. Οι φασίστες καθαρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα
Με αναφορές στη συμφωνία των Πρεσπών προσθέτει: «Η αδυναμία τώρα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ν’ αντιληφθούν τι σημαίνει η αποδοχή από την πλευρά τους του ονόματος ‘Βόρεια Μακεδονία’ και της μακεδονική εθνότητας στα βόρεια σύνορά μας δεν δείχνει ότι ο αντίπαλός τους ή αυτός που δεν συμφωνεί μαζί τους είναι ακροδεξιός. Αυτοί δεν είχαν το θάρρος να δουν τον κόσμο που διαδήλωνε και να συζητήσουν μαζί τους. Χαρακτήρισαν εκατομμύρια Ελλήνων ως φασίστες. Οι χορηγοί της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Το λέω μετά γνώσεως. Όταν στην ουσία όποιος διαφωνεί μαζί τους χαρακτηρίζεται ακροδεξιός, η ακροδεξιά στα μάτια της κοινής γνώμης καθαρίζεται. Οι φασίστες καθαρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Και στο τέλος, θα πρέπει να μας πει αν όταν συναντιόντουσαν στις πλατείες των «Αγανακτισμένων» ήταν καλά. Όταν ψήφιζαν εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Δήμα, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, ήταν καλά; Όταν ψήφιζαν μαζί να πάει η κυρία Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν καλά; Και τι έχει γίνει με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ξεκίνησε η κυβέρνηση Σαμαρά; Άρα, όλα αυτά είναι αστειότητες και καλά θα κάνει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ν’ ασχολούνται με τους 53 και τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα, διότι έχασε ένα κομμάτι του κόμματός του με την κωλοτούμπα του 2015, αλλά αυτοί έχουν τα προβλήματα και ξέρουν ότι θα είναι οι μισοί στην επόμενη Βουλή. Κι αυτό είναι το πραγματικό τους πρόβλημα».
Υπάρχουν, όμως, και οι αυτοδιοικητικές εκλογές: «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Από τη μία έχουμε τον υποψήφιο που στηρίζει η ΝΔ, τον Νεκτάριο Φαρμάκη, έναν νέο άνθρωπο και δικηγόρο με παρελθόν στην Αυτοδιοίκηση. Στις προ-προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέχθηκε πρώτος περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας με τον κ. Παπαναστασίου και στις προηγούμενες είχα την τιμή να συμμετάσχει μαζί μου στην προσπάθεια και να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας. Όλα αυτά, σε μια πολύ μικρή ηλικία. Είναι ένας επιστήμονας, οικογενειάρχης που δεν είναι καν 40 ετών κι όμως έχει εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση. Είναι ένας φρέσκος άνθρωπος και ήδη αναπτύσσει μια δυναμική. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος πέραν του ότι είναι περιφερειάρχης τα τελευταία οκτώ χρόνια, την τελευταία 20ετία δραστηριοποιείται πολιτικά με πολλές θέσεις ευθύνης και λέω ότι ο κ. Κατσιφάρας ό,τι ήταν να δώσει το έχει δώσει. Προαναγγέλλει πράγματα που ήταν να κάνει όλα αυτά τα χρόνια και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα έχει κάνει και θα θυμίσω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι τελευταία σε ανάπτυξη, τουρισμό, σε όποιο δείκτη και να πάρουμε. Ταυτόχρονα, το ψηφοδέλτιό του συνδιαμορφώνεται από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του κι αυτό νομίζω ότι του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Κάτι ακόμα: ο περιφερειάρχης, ο κ. Κατσιφάρας, όλα αυτά τα χρόνια τον κατηγορούσαμε – και δικαίως απ’ ό,τι φάνηκε εκ του αποτελέσματος – ότι δεν διεκδικούσε από την κυβέρνηση όσα έπρεπε για την περιοχή μας. Δυστυχώς, αυτή η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι ο κ. Κατσιφάρας από πριν είχε συνεννοηθεί τη στήριξη και δεν διεκδίκησε για την περιοχή του προκειμένου να πάρει τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά αυτό τον φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και το αντιλαμβάνεται πλέον και ο τελευταίος πολίτης της Δυτικής Ελλάδας», καταλήγει.
Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που περνά ο ίδιος στους πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας, της Αχαΐας; Ο κ. Κατσανιώτης απαντά: «Μπήκα στην πολιτική στα χρόνια της κρίσης, όταν η απαξίωση για τους πολιτικούς ήταν πολύ μεγάλη και προέρχομαι από την πραγματική οικονομία, διότι δούλευα για πάρα πολλά χρόνια σε ιδιωτικές εταιρείες και σε θέσεις ευθύνης. Αυτό που μπορώ να προσφέρω στην περιοχή μου και στους πολίτες της είναι η εξωστρέφεια και η προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, αλλά κι αυτό που για μένα είναι σημαντικό: διεκδίκηση αυτών που αξίζουν στην Περιφέρεια και την Αχαΐα στα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα».Δείτε όλη την συνέντευξη του Ανδρέα Κατσανιώτη στο newsit.gr
Πηγή: www.newsit.gr