25 Απριλίου 2025

Ώρα αποφάσεων για Μπατζελή στο ΠΑΣΟΚ: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Πειθαρχικού


Όλα τα σενάρια των ποινών που μπορεί να επιβληθούν και η κρίσιμη μεταβλητή του Συνεδρίου στην «πράσινη εξίσωση»

Η ώρα της «κρίσης» έφτασε για την Κατερίνα Μπατζελή, καθώς σε λίγες ώρες, στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης, η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ θα ακούσει τις εξηγήσεις που έχει να δώσει το στέλεχος του κόμματος για τις δηλώσεις της, και στη συνέχεια θα αποφασίσει επί της ποινής που θα της επιβληθεί.

Η κυρία Μπατζελή αντιμετωπίζει τη βαριά κατηγορία της «προσβολής και μομφής» κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, γεγονός που προμηνύει ότι η αντιμετώπισή της δεν θα είναι ιδιαίτερα επιεικής. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία της 11μελούς επιτροπής φέρεται να ανήκει στο περιβάλλον Ανδρουλάκη. Η συγκεκριμένη υπόθεση λοιπόν, καθώς δεν αφορά κάποιο από τα κεντρικότερα στελέχη του κόμματος, προσφέρεται και σαν ευκαιρία «παραδειγματισμού» προς όποιον σκέφτεται να αμφισβητήσει δημόσια τον πρόεδρο του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Στη σημερινή διαδικασία, η κυρία Μπατζελή θα κληθεί να δώσει τις δικές της απαντήσεις για το περιστατικό που την έφερε ενώπιον της Επιτροπής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνεδρίαση των μελών που θα κληθούν να αποφασίσουν επί της ποινής.

Τα 4 σενάρια

Στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερα σενάρια, ωστόσο μόνο δύο φαίνεται να λαμβάνουν περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθούν. Αρχικά η Κατερίνα Μπατζελή θα μπορούσε να αποφύγει κάποια σκληρή ποινή λαμβάνοντας απλώς μια επίπληξη, ωστόσο κάτι τέτοιο δε φαίνεται πιθανό. Τα δύο πιο πιθανά σενάρια είναι αυτό της αναστολής της ιδιότητας του κομματικού μέλους για έξι μήνες και της αναστολής για ένα έτος. Τέλος, η πιο αυστηρή τιμωρία θα ήταν η πλήρης και οριστική διαγραφή της από το κόμμα, ωστόσο κάτι τέτοιο κρίνεται ιδιαίτερα αυστηρό και είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις, σε μια περίοδο που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει με κάθε τρόπο την παύση της εσωστρέφειας. Άλλωστε τα αρνητικά δημοσκοπικά αποτελέσματα δε θα μπορούσαν να βελτιωθούν εάν το ΠΑΣΟΚ διολισθήσει σε μια ακόμη περίοδο εσωκομματικών προστριβών.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που προκρίνεται η λύση μιας αυστηρής μεν, αλλά όχι απόλυτης ποινής προς την κυρία Μπατζελή.

Πάντως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ερχόμενο φθινόπωρο το ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει το κρίσιμο συνέδριό του. Συνεπώς το αν η κομματική ιδιότητα της Κατερίνας Μπατζελή θα ανασταλεί για έξι μήνες ή για έναν χρόνο, μπορεί να κρίνει και τη συμμετοχή της ή όχι στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που περιπλέκει αρκετά την «πράσινη εξίσωση».

Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Μπατζελή παραπέμπεται στο πειθαρχικό όργανο του ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις της με τις οποίες είχε επικρίνει το κόμμα της για τον χαρακτηρισμό «κύριος 13-0», που είχε χρησιμοποιήσει για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά.

Η εξέλιξη είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις εντός ΠΑΣΟΚ, με το περιβάλλον του Χάρη Δούκα να τάσσεται εναντίον της παραπομπής, και τον Παύλο Γερουλάνο, μέσω πηγών, να έρχεται σε σύγκρουση με τον Χάρη Δούκα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ