Ποια τρόφιμα μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα κατά την διάρκεια της νηστείας και της Μεγάλης Εβδομάδας
Η περίοδος νηστείας έχει ξεκινήσει από την Καθαρά Δευτέρα, με τους πιο συνεπείς να τηρούν την σαρανταήμερη νηστεία, ωστόσο όσο πλησιάζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ξεκινούν τη νηστεία.
Έτσι, από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, από την Μεγάλη Δευτέρα δηλαδή, τα νηστίσιμα πιάτα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στα ελληνικά νοικοκυριά, κάτι το οποίο αποτυπώνεται μάλιστα σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών το 2024, από την οποία προκύπτει πως ένας στους δύο καταναλωτές νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα.
Επιπρόσθετα, το ενδιαφέρον του κοινού για την νηστεία αποδεικνύεται και από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αφού πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τα τρόφιμα τα οποία επιτρέπεται να καταναλώσουν κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι σαφείς, όπως για παράδειγμα οι τροφές που περιέχουν αίμα, όπως το κρέας, το ψάρι, ενώ αποκλείονται ακόμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, τυρί αλλά και το λάδι μαζί με τα αυγά.
Τι επιτρέπεται να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα
Η λίστα των τροφίμων που απαγορεύεται να καταναλώνουμε είναι μακρά, ωστόσο εξίσου μακρά είναι και η λίστα αναφορικά με τα νηστίσιμα γεύματα που επιτρέπεται να καταναλώνει κανείς κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μπορεί τα ψάρια να μην επιτρέπονται, ωστόσο τα θαλασσινά όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, οι σουπιές και οι γαρίδες, έχουν μια θέση στο νηστίσιμο τραπέζι.
Τι άλλο μπορούμε να καταναλώσουμε:
- Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς
- Όσπρια
- Ποικιλία λαχανικών
- Ξηρούς καρπούς
- Ζυμαρικά
- Ψωμί
- Ελιές
- Σόγια
- Ταχίνι
- Μέλι
- Μανιτάρια