Η Βόρεια Κορέα βοήθησε τη Ρωσία σε μία κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαπιστώνει έρευνα του Reuters, φωτίζοντας με αριθμούς και στοιχεία την καθοριστική συμβολή της Πιονγιάνγκ στην έκβαση των εχθροπραξιών. «Χωρίς την υποστήριξη του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία» λένε αναλυτές
Η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τεράστιες ποσότητες ρωσικού πυροβολικού και βλήματα όλμων που εκτοξεύτηκαν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων διαπιστώνει έρευνα του Reuters που αποτυπώνει την έκταση της εξάρτησης της Ρωσίας από την Πιονγιάνγκ σε μία κρίσιμη φάση του πολέμου.
Κατά καιρούς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των βλημάτων που εκτοξεύτηκαν από ορισμένες ρωσικές μονάδες προέρχονταν από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το Reuters. Μια ανάλυση των θαλάσσιων και χερσαίων αποστολών από το Κέντρο Ανοικτού Κώδικα σε συνεργασία με το Reuters επιβεβαιώθηκε από αναφορές ρωσικού πυροβολικού που αναχαιτίστηκαν από το Κίεβο, δορυφορικές εικόνες και επαληθευμένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από τρεις ανώτερες ουκρανικές κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές.
Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης αποστείλει βαλλιστικούς πυραύλους καθώς και πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων. Οι παραδόσεις της αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική άμεση στρατιωτική βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, η οποία έχει επίσης επωφεληθεί από την ιρανική τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς και τη στενή οικονομική υποστήριξη από την Κίνα.
Το Κέντρο Ανοικτού Κώδικα, ή OSC, ένας ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που επικεντρώνεται στην ασφάλεια, παρακολούθησε 64 αποστολές σε διάστημα 20 μηνών που μετέφεραν σχεδόν 16.000 εμπορευματοκιβώτια και εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού για χρήση εναντίον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης μίας πρόσφατης αποστολής, μόλις στις 17 Μαρτίου.
Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας ήρθε στο φως το 2023. Απέκτησε νέα σημασία τις τελευταίες εβδομάδες, όταν τα βορειοκορεατικά στρατεύματα, τα οπλικά συστήματα και τα πυρομαχικά ενίσχυσαν τη ρωσική ισχύ πυρός για να εκδιώξουν τα απομεινάρια της εισβολής της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών, δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει τα μισά πυρομαχικά που χρειάζεται η Ρωσία στο μέτωπο – μια ποσότητα που συνάδει με τα ευρήματα τόσο του OSC όσο και του Reuters. Ένας εμπειρογνώμονας στον ουκρανικό στρατό δήλωσε στο Reuters ότι η βορειοκορεατική συνεισφορά έφτανε το 70% και το Reuters διαπίστωσε ότι κατά καιρούς οι ρωσικές μονάδες πυροβολικού εξαρτώνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά.
«Η συμβολή της Βόρειας Κορέας ήταν στρατηγικά ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Χιου Γκρίφιθς, ο οποίος από το 2014 έως το 2019 ήταν συντονιστής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθούσε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. «Χωρίς την υποστήριξη του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα ήταν πραγματικά σε θέση να συνεχίσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία».
Αν και η δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία την έχει βοηθήσει μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένης μιας τσεχικής πρωτοβουλίας για την προμήθεια 1,6 εκατομμυρίων φυσιγγίων, αυτή η βοήθεια ήταν ασυνεπής και εσχάτως φαίνεται ολοένα και πιο αβέβαιη. Επίσης κανένας σύμμαχος της Ουκρανίας δεν έχει προσφέρει τους δικούς του στρατιώτες για να πολεμήσουν.

Eξήντα τέσσερις αποστολές που μετέφεραν εκατομμύρια πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας
Reuters
Μέχρι τον Ιανουάριο, περίπου 4.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολεμώντας εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων από τότε που έφτασαν για πρώτη φορά στο Κουρσκ στο τέλος του φθινοπώρου, σύμφωνα με μια πηγή ασφαλείας της Νότιας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα έστειλε 3.000 ακόμη άνδρες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου – και οι ενισχύσεις ήταν καλύτερα προετοιμασμένες, δήλωσε ο Όλεγκ Σιριάγιεφ, διοικητής του 225ου Ξεχωριστού Συντάγματος Εφόδου της Ουκρανίας, το οποίο πολεμά στο Κουρσκ. «Προσαρμόστηκαν στις σύγχρονες συνθήκες μάχης», τόνισε.
Οι πρόσφατες νίκες της Ρωσίας στο Κουρσκ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι επιθυμεί ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο και η Ουκρανία ήλπιζε ότι η κατοχή ρωσικού εδάφους θα ενίσχυε το κύρος της στις διαπραγματεύσεις. Αλλά τώρα μόνο μια μικρή περιοχή του Κουρσκ παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.
Οι αντιπροσωπείες της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, και η πρεσβεία της στο Λονδίνο, δεν απάντησαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τα ευρήματα του Reuters, ούτε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας
Κοινά σύνορα, κοινή ιστορία
Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται σύντομα σύνορα και μια κοινή ιστορία. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο οποίος πολέμησε στον Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας και έλαβε σοβιετική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου και μετά. Κυβέρνησε μέχρι τον θάνατό του το 1994, ξεκινώντας τη δυναστεία που παραμένει στην εξουσία.
Το 1959, οι χώρες παρήγγειλαν μια «Γέφυρα Φιλίας» για τα τρένα που διέσχιζαν τον ποταμό Τουμέν, ο οποίος διασχιζει τα κοινά σύνορα. Οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αναθερμάνθηκαν ωστόσο καθώς η Ρωσία βρέθηκε ολοένα και πιο πολιτικά και οικονομικά απομονωμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η πρώτη αντεπίθεση της Ουκρανίας στο τέλος του 2022 ανάγκασε τη Ρωσία να υποχωρήσει από τεράστιες εκτάσεις ουκρανικής γης. Η Ρωσία πέρασε τους επόμενους έξι μήνες σκάβοντας χαρακώματα, τοποθετώντας νάρκες και ανεγείροντας αμυντικές δομές. Αυτός ο συνδυασμός σταμάτησε τη δεύτερη αντεπίθεση της Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2023, και ο πόλεμος μετατράπηκε σε πόλεμο φθοράς, στον οποίο και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να ξεπεράσουν η μία την άλλη σε όπλα και να σκοτώσουν η μία την άλλη.
Από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία είχε περισσότερους στρατιώτες και ισχύ πυρός από την Ουκρανία, εκτός από την τεράστια στρατιωτική βιομηχανική της ικανότητα. Ο Πούτιν δεν έχει υποχωρήσει στους στόχους του, ισχυριζόμενος ότι ένα τεράστιο μέρος του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας είναι, στην πραγματικότητα, η Ρωσία.
Αλλά μέχρι το 2023, τα πυρά πυροβολικού και όλμων έγιναν τα κλειδιά για τη διατήρηση της περιοχής και την απομάκρυνση του εχθρού από αμυντικές θέσεις. Όποιος είχε τα περισσότερα βλήματα θα είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Σε εκείνο το σημείο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούσαν ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έριχναν κατά καιρούς 10.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα, εξαντλώντας τα εφόδιά τους.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία συνέχισαν να σκαλίζουν τα δικά τους αποθέματα για βλήματα, βοηθώντας έναν πολύ μικρότερο στρατό να ανταγωνιστεί τη Ρωσία. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ταξίδεψε στην Πιονγιάνγκ τον Ιούλιο του 2023 για να γιορτάσει την 70ή επέτειο της ανακωχής στον Κορεατικό Πόλεμο. Αυτός και ο Κιμ συζήτησαν στενότερη στρατιωτική συνεργασία.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023, πλοία άρχισαν να μεταφέρουν εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια από το βορειοκορεατικό λιμάνι Ρατζίν στα ανατολικά ρωσικά λιμάνια Ντουνάι και Βοστότσνι, σύμφωνα με την OSC, η οποία παρακολουθεί καθημερινά δορυφορικές εικόνες των πλοίων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι τα εμπορευματοκιβώτια περιείχαν οπλισμό που φορτώθηκε σε τρένα για μεταφορά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σε αποθήκες όπλων στη δυτική Ρωσία. Στο τέλος του 2023, μια αξιολόγηση της ουκρανικής κυβέρνησης που είδε το Reuters διαπίστωσε ότι χρησιμοποιούνταν η Γέφυρα Φιλίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, μαζί με πολύ μεγαλύτερες παραδόσεις με πλοία.
Οι αποστολές που πρωτοαναφέρθηκαν από το think tank Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2023 επεκτάθηκαν ραγδαία τους επόμενους μήνες και η OSC τις παρακολουθεί από την έναρξή τους. Οι παραδόσεις κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2024, με επτά αποστολές να διασχίζουν τη Ρωσία, προτού μειωθούν σε έναν μηνιαίο μέσο όρο περίπου τριών έως τον Μάρτιο του 2025.