Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Θυμίζει καλοκαίρι, νησιά και σπιτική θαλπωρή. Με πλούσια γεύση, αρωματική ντομάτα και μελωμένο χταπόδι, αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή ένα γεύμα που θέλει κάτι ξεχωριστό.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι -Χρόνος παρασκευής
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 45 λεπτά
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα):
-
1 χταπόδι (~1.2 κιλό), καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
-
1/4 φλ. ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
1/2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
-
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια τριμμένη ντομάτα
-
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
-
1 φύλλο δάφνης
-
1/2 κ.γ. μπαχάρι
-
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Προαιρετικά: λίγη κανέλα ή ρίγανη
Εκτέλεση:
-
Βράσιμο χταποδιού:
Βάλτε το χταπόδι σε βαθιά κατσαρόλα, χωρίς νερό ή λάδι, και σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του. Μόλις γίνει, κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια. -
Σοτάρισμα:
Σε βαθιά κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το σκόρδο και τον πελτέ, ανακατέψτε για 1 λεπτό. -
Σβήσιμο & μαγείρεμα:
Προσθέστε το χταπόδι και σβήστε με το κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε τα ντοματάκια, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράστε για 30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. -
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά:
Προσθέστε το κοφτό μακαρονάκι και ζεστό νερό (περίπου 500 ml). Ανακατεύετε συχνά και σιγοβράζετε μέχρι να ψηθεί το μακαρονάκι και να μελώσει η σάλτσα (15-20 λεπτά). Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό. -
Σερβίρετε:
Αφήστε το φαγητό να “σταθεί” 5 λεπτά και σερβίρετε ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips:
-
Αν το χταπόδι είναι φρέσκο, χτυπήστε το ελαφρώς πριν το βράσετε για να μαλακώσει.
-
Μην το παρακάνετε με το αλάτι, γιατί το χταπόδι είναι ήδη ελαφρώς αλμυρό.
-
Το πιάτο αυτό γίνεται νοστιμότερο όταν το αφήσετε λίγο να κρυώσει – οι γεύσεις δένουν καλύτερα.
-
Θέλετε extra άρωμα; Λίγο ξύσμα λεμονιού στο τέλος κάνει θαύματα!