Οι έμποροι διαμαντιών προειδοποιούν ότι η βιομηχανία των 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει «σταματήσει» λόγω των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, με τις αποστολές μέσω του κόμβου εμπορίας πολύτιμων λίθων της Αμβέρσας να έχουν μειωθεί κατά 85%.
Οι σαρωτικοί δασμοί του Τραμπ περιλαμβάνουν δασμό 10% στις εισαγωγές διαμαντιών, καθώς και προτεινόμενες μεταβλητές ανά χώρα προέλευσης, παρόλο που πολλά άλλα ορυκτά όπως ο χρυσός και ο χαλκός εξαιρούνται από τα μέτρα. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής διαμαντιών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά πρέπει να τα εισάγουν όλα, καθώς δεν έχουν εγχώρια ορυχεία διαμαντιών.
Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει «παγώσει» τους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς για 90 ημέρες, ο βασικός δασμός 10% έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Οι αβέβαιες προοπτικές έχουν επηρεάσει αρνητικά τους εμπόρους πολύτιμων λίθων, καθώς και την τεράστια βιομηχανία στίλβωσης της Ινδίας.
Οι αποστολές διαμαντιών από την Αμβέρσα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα κέντρα στον κόσμο για τις πολύτιμες πέτρες μαζί με το Ντουμπάι, «σταμάτησαν» μετά την ανακοίνωση των νέων παγκόσμιων δασμών από τον Τραμπ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την Κάρεν Ρεντμίστερς, διευθύνουσα σύμβουλο του Κέντρου Διαμαντιών της Αμβέρσας.
Είπε ότι «δεν είχε νόημα» να συμπεριληφθούν τα διαμάντια στους αμερικανικούς δασμούς και συνέκρινε την αναταραχή στον εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένο κλάδο με αυτήν που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Η Ρεντμίστερς εκτίμησε ότι οι ημερήσιες αποστολές βρίσκονται στο ένα έβδομο των κανονικών επιπέδων. «Διαταράσσει τον κλάδο», είπε. «Όλα κυριολεκτικά σταμάτησαν».
Η βιομηχανία διαμαντιών ήδη περνάει κρίση τα τελευταία χρόνια καθώς η πανδημία και ο ανταγωνισμός από τα τεχνητά διαμάντια που καλλιεργούνται σε εργαστήριο έχουν μειώσει τη ζήτηση των καταναλωτών. «Η βιομηχανία διαμαντιών δεν βρίσκεται σε καλή περίοδο», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Τσέτγουοντ, βετεράνος του κλάδου και πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης Trustco Resources. «Αν ξαφνικά επιβάλλετε δασμούς σε αυτόν τον κλάδο, τον καταδικάζετε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι δασμοί στα διαμάντια δεν θα φέρουν τις κατασκευές πίσω στις ΗΠΑ.

Ένα τυπικό διαμάντι μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο πολλές φορές πριν καταλήξει στα χέρια ενός πελάτη – περνώντας από τις χώρες παραγωγής όπως η Μποτσουάνα, και τους εμπορικούς κόμβους όπως το Ντουμπάι μέχρι τα κέντρα στίλβωσης στην Ινδία.
Το μόνο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού που βρίσκεται στις ΗΠΑ είναι η διαδικασία πιστοποίησης. Ο μεγαλύτερος οργανισμός πιστοποίησης στον κόσμο, το Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής (GIA), εδρεύει στην Καλιφόρνια και απασχολεί 3.200 άτομα. Ακόμη και η κανονική διαδικασία μεταφοράς διαμαντιών από και προς τις ΗΠΑ για πιστοποίηση απειλείται τώρα.
Ο Πρίτες Πατέλ, διευθύνων σύμβουλος της GIA, δήλωσε ότι ενισχύει τις υπηρεσίες της στο εξωτερικό στα οκτώ διεθνή γραφεία της λόγω των δασμών. «Επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας ειδικά στο Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ για να αντιμετωπίσουμε μέρος των επιπτώσεων», δήλωσε ο Πατέλ. «Οι δασμοί προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού από άκρο σε άκρο» είπε και πρόσθεσε ότι η GIA μελετά κατά πόσον τα διαμάντια που εισάγονται στις ΗΠΑ αποκλειστικά για πιστοποίηση θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους δασμούς μέσω ενός προσωρινού ομολόγου εισαγωγής ή μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.
Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να πλήξει τη συνολική ζήτηση διαμαντιών, η οποία είχε μόλις ορθοποδήσει από αρκετά δύσκολα χρόνια, καθώς και να δημιουργήσει μεγάλες αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος κόμβος παγκοσμίως για την κοπή και το γυάλισμα διαμαντιών (σσ: επεξεργάζεται περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων διαμαντιών) θα μπορούσε να επηρεαστεί ιδιαίτερα. Επειδή τα επεξεργασμένα διαμάντια θεωρούνται ότι «προέρχονται» από τη χώρα όπου γυαλίστηκαν, η βιομηχανία εξαγωγής διαμαντιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ινδίας θα πληγεί από τον δασμό 27% που πρότειναν οι ΗΠΑ στα ινδικά προϊόντα, εκτός εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για την αποφυγή των δασμών.
Για την παγκόσμια ζήτηση διαμαντιών, «η αβεβαιότητα είναι προβληματική», δήλωσε ο Πολ Ζιμνίσκι, ανεξάρτητος αναλυτής διαμαντιών. «Όταν οι άνθρωποι είναι αβέβαιοι, διστάζουν να αγοράσουν, διστάζουν να επενδύσουν. Νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια επίδραση στα καταναλωτικά είδη διακριτικής ευχέρειας, όπως τα είδη πολυτελείας, όπως τα διαμάντια».
Η ιδιοκτήτρια της De Beers, Anglo American, κατέγραψε ζημιές ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των κακών συνθηκών της αγοράς. Η Anglo ετοιμάζεται να αποσχίσει την De Beers σε μια αρχική δημόσια προσφορά αργότερα φέτος. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Signet Jewelers, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης κοσμημάτων με διαμάντια στον κόσμο, δοκιμάζεται επίσης από τους δασμούς.
Η εταιρεία ενημέρωσε τους προμηθευτές της στις 4 Απριλίου ότι δεν θα πληρώσει για καμία νέα δασμολογική επίπτωση σε υπάρχουσες παραγγελίες αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτήσει από τους προμηθευτές της στο εξωτερικό να πληρώσουν τους δασμούς. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Signet προέτρεψε επίσης τους προμηθευτές της να στείλουν τις υπάρχουσες παραγγελίες στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό, «με έμφαση στον Απρίλιο και τον Μάιο».