Ο αγαπημένος σκιτσογράφος Αρκάς δεν χάνει ευκαιρία να σχολιάσει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο την καθημερινότητα. Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη μας καλημέρισε με μια δόση καυστικού χιούμορ και πασχαλινής διάθεσης. Στο νέο του σκίτσο, πρωταγωνιστεί ένας ανατρεπτικός διάλογος γύρω από το πατροπαράδοτο πασχαλινό τραπέζι – ή μάλλον… μια οικονομική παραλλαγή του!
Ο ένας χαρακτήρας, με αγωνία, ρωτά: – «Ελπίζω να πήρες λίγο αρνάκι να φάμε το Πάσχα!»
Για να πάρει την απρόσμενη απάντηση: – «Το αρνάκι ήταν πανάκριβο… Πήρα όμως ένα ωραίο κοτόπουλο να το βάλουμε στο φούρνο!»
Και όταν εκφράζεται η απορία για το… εναλλακτικό μενού: – «Κοτόπουλο πασχαλιάτικα;»
Η απάντηση έρχεται με ύφος απόλυτης πεποίθησης: – «Φυσικά! Το κοτόπουλο είναι παραδοσιακό πασχαλινό γεύμα!»
Μέσα από το σκίτσο αυτό, ο Αρκάς δεν σχολιάζει μόνο τις πασχαλινές παραδόσεις αλλά και τη νέα σκληρή οικονομική πραγματικότητα που ταλανίζει τις περισσότερες οικογένειες.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και «χοντροφοβικά». Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.