24 Απριλίου 2025

Καθημερινές καθυστερήσεις και τεχνικά προβλήματα αποδομούν την αξιοπιστία του ελληνικού σιδηρόδρομου


Παρά τις χαμηλές ταχύτητες και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, η ελληνική σιδηροδρομική πραγματικότητα παραμένει προβληματική, με διαρκείς καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες που πλήττουν την καθημερινότητα των επιβατών.

Σοβαρές βραδυπορίες καταγράφονται ακόμη και σε κεντρικά σημεία της γραμμής Αθήνα–Θεσσαλονίκη, όπου σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπεται η κίνηση μόνο ενός τρένου κάθε φορά.

Οι μηχανοδηγοί καταγγέλλουν πως αντί η κατάσταση να βελτιώνεται, επιδεινώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα επίσημα έγγραφα του ΟΣΕ τα οποία αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος:

  • Σε 17 σημεία η μέγιστη ταχύτητα είναι μόλις 40 χλμ/ώρα

  • Σε 5 σημεία περιορίζεται στα 20 χλμ/ώρα

  • Σε 2 σημεία πέφτει στα 10 χλμ/ώρα

  • Και σε 2 κρίσιμα σημεία, δεν ξεπερνά τα 6 χλμ/ώρα

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η περιοχή κοντά στη σήραγγα της Όθρυος, όπου η σιδηροδρομική γραμμή έχει υποστεί καθίζηση. Η ζημιά όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί, αλλά η βύθιση έχει διπλασιαστεί – από 3 σε 6 εκατοστά. Για την ασφάλεια της κυκλοφορίας, έχει εφαρμοστεί μονοδρόμηση στη γραμμή ανόδου και επιβάλλεται ταχύτητα 40 χλμ/ώρα.

Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι φυσικές καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias παραμένουν άλυτα. Οι συμβάσεις για τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν υπογραφεί, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, με αισιόδοξες εκτιμήσεις να τοποθετούν την έναρξη των εργασιών εντός Μαΐου και τον ορίζοντα αποπεράτωσης στους 15 μήνες.

Η ταλαιπωρία των επιβατών, εντωμεταξύ, συνεχίζεται αδιάκοπα. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν της Δευτέρας, όταν συρμός του Προαστιακού ακινητοποιήθηκε κοντά στον σταθμό της Οινόης. Το πρόβλημα προκλήθηκε από βλάβη στον παντογράφο, με αποτέλεσμα βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι 51 επιβάτες εγκλωβίστηκαν για περίπου μία ώρα, ενώ για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής και η πλήρης διακοπή ηλεκτροδότησης του δικτύου, προκαλώντας αλυσιδωτές καθυστερήσεις και σε άλλα δρομολόγια.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, αμαξοστοιχία του Προαστιακού συγκρούστηκε με φορτηγό που παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση στην περιοχή της Αυλίδας. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά σημειώθηκαν ζημιές και νέα καθυστέρηση. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η διάβαση λειτουργούσε κανονικά με ηχητικά και φωτεινά σήματα.

Το περιστατικό υπενθύμισε τον κίνδυνο από τέτοιες παραβάσεις και τις ποινικές συνέπειες που επιφέρει η νομοθεσία. Σύμφωνα με το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα, όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών. Στο επικείμενο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του ΚΟΚ, η παραβίαση σηματοδότη ή κινητού φράγματος σε ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση εντάσσεται στις σοβαρότερες παραβάσεις, με πρόστιμο 1.200 ευρώ και άμεση αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Η καθημερινότητα των επιβατών όμως δείχνει πως το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο ή συγκυριακό. Οι πολυάριθμες δυσλειτουργίες, οι καθυστερήσεις και η αίσθηση ανασφάλειας δημιουργούν ένα τοπίο δυσπιστίας και απογοήτευσης, ενώ η απουσία ενημέρωσης και σαφούς πλάνου αποκατάστασης εντείνει την κρίση αξιοπιστίας στο σιδηροδρομικό σύστημα της χώρας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ