Τα δύο κόμματα διαμαρτύρονται για το ότι ο κ. Δένδιας δεν τους ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε νέες παραγγελίες κατά την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής
Την οργή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια ότι θα προτείνει στο ΚΥΣΕΑ την αγορά μιας ακόμη φρεγάτας Belharra από τη Γαλλία, καθώς και την απόκτηση 16 νέων αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Exocet.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται με ανακοινώσεις τους για το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας δεν τους ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε νέες παραγγελίες κατά την κλειστή και απόρρητη συνεδρίαση που έγινε πριν λίγες ημέρες με σκοπό την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ενημέρωσε ξεκάθαρα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής;
Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σε δήλωσή του κατηγορεί τον κ. Δένδια για έλλειψη σεβασμού προς τη θεσμική λειτουργία της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, την οποία είχε ενημερώσει για γενικότερα θέματα ο υπουργός Άμυνας.
Όπως αναφέρει ο κ. Κατρίνης, «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ της Μεγάλης Τετάρτης την αγορά μίας επιπλέον φρεγάτας Belharra, επιλογή που δεν διατυπώθηκε από τον ίδιο με σαφήνεια στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής τρεις ημέρες πριν, ούτε είχε ενημερωθεί σχετικά η Επιτροπή με βάση το περιεχόμενο του φακέλου που διαβιβάστηκε δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Προφανώς, αυτό καταδεικνύει το δείκτη σεβασμού του Υπουργού Εθνικής Άμυνας απέναντι στη θεσμική λειτουργία και αποστολή της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής».
Η ανακοίνωση του υπεύθυνου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας καταλήγει στην απεύθυνση δύο κεντρικών ερωτημάτων προς τον κ. Δένδια:
- Γιατί δεν ενημέρωσε ξεκάθαρα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τρεις ημέρες πριν σχετικά με την αγορά της φρεγάτας Βelharra;
- Ισχύει η εξαγγελία του για την υποχρεωτική συμμετοχή 25% της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα ή μήπως όχι, τόσο για τη σύμβαση των 16 πυραύλων Exocet που υπέγραψε σήμερα, όσο και για την προμήθεια της 4ης Βelharra που επίσης ανακοίνωσε;
Τέλος το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει στον κ. Δένδια ότι προϋπόθεση για να ληφθεί απόφαση από το ΚΥΣΕΑ είναι να υπάρχει απαραίτητα διατυπωμένη γνώμη και από την Επιτροπή της Βουλής. «Για να διατυπώσει, όμως, κάποιος γνώμη, πρέπει να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο και όχι μόνο το γενικό πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος», τονίζει ο κ. Κατρίνης.
ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτούνται εξηγήσεις
Σε αντίστοιχο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας και ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος βεβαιώνει ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών «δεν έγινε θεσμικά αναφορά για τέταρτη φρεγάτα Belharra, όπως μάθαμε σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης», χωρίς ωστόσο να αναφέρει τίποτα περισσότερο και τιμώντας την εμπιστευτικότητα της συνεδρίασης.
Μάλιστα σχολιάζει ότι η δήλωση του κ. Δένδια ότι ο ίδιος θα προτείνει στο ΚΥΣΕΑ την αγορά της 4ης φρεγάτας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση «με την ορθή και καθιερωμένη πρακτική, η εισήγηση για τις προμήθειες να γίνεται από την στρατιωτική ηγεσία προς την πολιτική και όχι το αντίστροφο».
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ενδεχόμενο οι δηλώσεις του κ. Δένδια «να εντάσσονται στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και εξευμενισμού της Γαλλίας για το θέμα προμήθειας ή μη της Τουρκίας με τους γαλλικούς πυραύλους Meteor», ένα θέμα που πριν λίγο καιρό είχε απασχολήσει πολύ έντονα τον Τύπο, αλλά αποτέλεσε τριγμό για τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας.
«Είναι σίγουρο ότι απαιτούνται από την κυβέρνηση εξηγήσεις, τόσο προς τα κόμματα, όσο κυρίως και προς την ελληνική κοινή γνώμη», καταλήγει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κεδίκογλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ενδιαφέροντα σημεία» της συνάντησης του Έλληνα και του Γάλλου ΥΠΕΘΑ, τα όσα ειπώθηκαν «για τον εξοπλισμό που απέστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία, καθώς και -κυρίως- η ενημέρωση από τον Έλληνα Υπουργό για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις Λιβανικές ένοπλες δυνάμεις».
Το θέμα αναμένεται να έχει και συνέχεια με δεδομένη την έντονη συζήτηση που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στη Βουλή με θέμα τη νέα «αρχιτεκτονική» των Ενόπλων Δυνάμεων και το πρόγραμμα ReArm Europe.