Ο Τουταγχαμών έγινε φαραώ σε ηλικία οκτώ ή εννέα ετών μετά τη βασιλεία του πατέρα του φαραώ Ακενατόν
Μια μεγάλη αιγυπτιακή πόλη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ιδρυτής της οποίας ήταν πιθανότατα ο Ακενατόν, πατέρας του διάσημου Τουταγχαμών.
Ο οικισμός, που ιδρύθηκε ήδη από τη 18η Δυναστεία (περίπου 1550-1292 π.Χ.), βρίσκεται στο Kom el-Nugus, την ιστορική τοποθεσία κοντά στην Αλεξάνδρεια στη βόρεια Αίγυπτο.
Μετά από ανασκαφές, ειδικοί από τη Γαλλία βρήκαν κανάτες, κύπελλα και τα θεμέλια ενός “μνημειώδους κτηρίου από ασβεστίτη”, πιθανότατα ναού.
Πιστεύουν ότι η πόλη θα μπορούσε να είναι η τοποθεσία μιας τεράστιας επιχείρησης παραγωγής κρασιού που ήταν αφιερωμένη στην πριγκίπισσα Meritaten, κόρη του Ακενατόν και της Νεφερτίτης και αδελφής του Τουταγχαμών.

Δύο από τις χρυσές σαρκοφάγους του διάσημου βασιλιά της Αιγύπτου Τουταγχαμών εκτίθενται στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, Αίγυπτος. Δύο χρόνια δοκιμών DNA και αξονικών τομογραφιών στη μούμια του βασιλιά Τουταγχαμών, ηλικίας 3.300 ετών, και σε άλλες 15 μούμιες, έδωσαν την αιτία θανάτου και το πιο σταθερό οικογενειακό δέντρο για τον Τουταγχαμών – υποδεικνύοντας τον φαραώ Ακενατόν ως πατέρα του Τουταγχαμών, την αδελφή του Ακενατόν ως μητέρα του και τη βασίλισσα Τίε ως γιαγιά του
AP Photo/Amr Nabil
Το όνομα της Meritaten σημαίνει “αυτή που είναι αγαπημένη του Aten”, σε αναφορά στην ηλιακή θεότητα την οποία λάτρευε ο πατέρας της, ο Ακενατόν.
Ο Τουταγχαμών έγινε φαραώ σε ηλικία οκτώ ή εννέα ετών μετά τη βασιλεία του πατέρα του Ακενατόν και τις σύντομες βασιλείες των διαδόχων του Ακενατόν, Σμενκκάρε και Νεφερνεφερουατόν.
Γνωστός ως βασιλιάς Τουταγχαμών, ανέτρεψε τη λατρεία του πατέρα του για τον θεό του ήλιου Ατέν και επανέφερε την Αίγυπτο στις πολυθεϊστικές της ρίζες.
Η αρχαία οικογένεια έχει ισχυρό δεσμό με αυτή τη “μεγάλη” και “απροσδόκητη” πόλη, έναν οικισμό από πλίνθους που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά βόρεια της λίμνης Μαριούτ.

Τουρίστες βλέπουν τον κολοσσό του Φαραώ Ακενατόν στο Αιγυπτιακό Μουσείο που δείχνει το επίμηκες κεφάλι του και τους θηλυκούς γοφούς του που από καιρό προκαλούσαν σύγχυση στους αιγυπτιολόγους, στο αιγυπτιακό μουσείο στο Κάιρο της Αιγύπτου. Η ταυτοποίηση της μούμιας του Ακενατόν μέσω εξετάσεων DNA θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς τη συμπλήρωση της εικόνας μιας εποχής 3.300 χρόνια πριν, όταν ο Ακενατόν ξεκίνησε το πρώτο πείραμα της ιστορίας με τον μονοθεϊσμό. ()
AP Photo/Paul Schemm
Μέχρι τώρα, θεωρούνταν ότι είχε κατοικηθεί μόνο κατά την ελληνιστική περίοδο και μετά – αλλά τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν την πραγματική ιστορία.
Το όνομα αυτού του αιγυπτιακού οικισμού στο Kom el-Nugus δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποκαλυφθεί σε μελλοντικές ανασκαφές.
Ο συγγραφέας της μελέτης Sylvain Dhennin, αρχαιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη ακριβώς ήταν αυτή η πόλη.
‘Η ποιότητα των λειψάνων, η προγραμματισμένη οργάνωσή τους γύρω από έναν δρόμο, θα μπορούσε να υποδηλώνει μια κατοίκηση αρκετά μεγάλης κλίμακας’, δήλωσε στο Live Science.
Η Kom el-Nugus, η οποία ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 2013, βρίσκεται περίπου 43 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, σε μια βραχώδη κορυφογραμμή μεταξύ της Μεσογείου και της λίμνης Mariout.
Βρέθηκαν επίσης αρκετοί λίθοι από έναν ναό αφιερωμένο στον Αιγύπτιο φαραώ Ραμσή Β΄, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1279-1213 π.Χ. κατά τη 19η Δυναστεία.
Το μόνο που έχει απομείνει από αυτό το κτίριο είναι το αποτύπωμά του στο υπέδαφος, μερικά στοιχεία θεμελίωσης και ένα τμήμα ενός “δρώμου”, ενός περάσματος εισόδου.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Antiquity, συμβάλλουν στην “επαναξιολόγηση της αρχαίας ιστορίας της βόρειας Αιγύπτου”.