29 Απριλίου 2025

Γιάννης Κορίνθιος στο Newsbomb για UNESCO: «Η ελληνική γλώσσα, γέφυρα που ενώνει λαούς, πολιτισμούς»


Με καταγωγή από την Τήνο ο καθηγητής κ. Γιάννης Κορίνθιος, επιφανές μέλος της ομογένειας στην Ιταλία, με πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο, είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και πρωτοστάτησε στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού

«Από το 2017 τιμούμε την Γλώσσα μας κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, χάρη σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 στη Νάπολη, για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» εξηγεί στο Newsbomb ο καθηγητής κ. Γιάννης Κορίνθιος ο οποίος εμπνεύστηκε και πρωτοστάτησε στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Ηγετικό στέλεχος της ομογένειας, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας Νάπολης και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, δίδασκε από το 1979 νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας.

Ελληνική γλώσσα: Εργαλείο διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό

«Από το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γέφυρα που ενώνει σχολεία, λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς, ηπείρους. Είναι ταυτόχρονα και πρώτιστο εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου προβάλλεται επίσης ο ελληνικός πολιτισμός, όπως αυτός επέδρασε μέσα στον χρόνο και συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα αξιών.
Είναι πάντα σημαντικός και καθοριστικός ο τόπος και ο χρόνος όπου συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα» λέει.

Στις 12 Απριλίου 2014, ως πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ο κ Κορίνθιος έκανε έκκληση από τη Νάπολη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.

korinthios.jpg

«Χάρη σε αυτή την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις 17 Ιουνίου του 2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Τους επόμενους μήνες επισκέφθηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή»

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017 και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER). Οι Ημέρες Γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη σημειωτέον καθιερώθηκαν το 2010 για να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία.

Ο ΟΗΕ γιορτάζει συγκεκριμένες Ημέρες, Εβδομάδες, Έτη, Δεκαετίες και Επετείους:

21 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας
20 Μαρτίου: Ημέρα Γαλλικής Γλώσσας
20 Απριλίου: Ημέρα Κινέζικης Γλώσσας
5 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας
23 Απριλίου: Ημέρα Αγγλικής Γλώσσας
6 Ιουνίου: Ημέρα Ρωσικής Γλώσσας
7 Ιουλίου: Ημέρα της Αφρικανικής Σουαχίλι Γλώσσας
12 Οκτωβρίου: Ημέρα Ισπανικής Γλώσσας
18 Δεκεμβρίου: Ημέρα Αραβικής Γλώσσας

«Η Ελλάδα, μέσω του Μόνιμου Απεσταλμένου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, πρέσβη κ. Κουμουτσάκου, προώθησε πρόσφατα το αίτημα της αναγνώρισης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, με κατάλληλη ενημερωτική διαφώτιση των εθνικών εκπροσώπων στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Και ψηφίστηκε από το Εκτελεστικό της ΟΥΝΕΣΚΟ, χάρη στην καταπληκτική προσπάθεια που έκανε ο κ. Κουμουτσάκος» τονίζει ο κ.Κορίνθιος.

Και προσθέτει: «Πρέπει να πω ότι συνέβαλαν πολλοί, με τη δική τους δυναμική συμβολή και σε συνεργασία βέβαια με τις ελληνικές αρχές, σε αυτή την ωραία προσπάθεια της σημαντικής και θεσμικής πλέον καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την ΟΥΝΕΣΚΟ: Ομογενείς, Φιλέλληνες, πολλοί ακαδημαϊκοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθηγητές και μαθητές των κλασσικών λυκείων της Ιταλίας, το διηπειρωτικό δίκτυο “Πατρίδα μας η Γλώσσα”, το δίκτυο Ελλήνων της Ευρώπης ΑΡΓΩ και πολλοί άλλοι»

korinthios2.jpg

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας θα συμβάλει ώστε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η σημασία της γλώσσας μας ως γλώσσας πολιτισμού, η πλούσια κληρονομιά που κουβαλάει, η διαχρονικότητά της και η παρουσία της μέσα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Η καθιέρωση αυτής της Ημέρας από την UNESCO έχει εξαιρετική σημασία όχι μόνο για την έμφαση που δίδεται με αυτόν τον τρόπο στην ελληνική γλώσσα ως παγκόσμια πολιτιστική αξία αλλά και για το κύρος που αποκτά εντός και εκτός Ελλάδος ο εορτασμός τής Ελληνικής ως θεσμός.

Ποιος είναι ο Γιάννης Κορίνθιος

O κ. Γιάννης Κορίνθιος, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και Πανεπιστήμιο Καλαβρίας
Γεννημένος στην Τήνο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Από το 1979 δίδασκει νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του.

Ηγετικό στέλεχος της ομογένειας, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας Νάπολης και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Συντάκτης του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ (2010) με στόχο την αδελφοποίηση των κοινοτήτων διασποράς των Μανιατών στη Σαρδηνία και την Κορσική με το Οίτυλο.

Εμπνευστής και πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (2014-2017). Συντονιστής των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού: 20 Μαΐου 2016, 9 Φεβρουαρίου 2017, 9 Φεβρουαρίου 2018, 9 Φεβρουαρίου 2019, 9 Φεβρουαρίου 2020, 9 Φεβρουαρίου 2021, 9 Φεβρουαρίου 2022, 9 Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ Κορίνθιος προώθησε την ίδρυση της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, ενώ διοργάνωσε πολλές εκθέσεις όπως η «Μισή Χιλιετία του Νεώτερου Ελληνισμού στη Νάπολη» (Γενικά Αρχεία του Κράτους, Ιούνιος/Σεπτέμβριος 2015). Με πρωτοβουλία του εισήχθη η διδασκαλία των Νέων Ελληνικών από το 2016 στα Κλασσικά Λύκεια Orazio Flacco (Portici-Napoli), Umberto I (Napoli), Vico (Napoli) και Manzoni (Caserta).

Μετά από δικές του προσπάθειες 20 ετών ο δήμος της Νάπολης επανέφερε την ιστορική οδό των Ελλήνων (Via die Greci). Τέλος είναι συγγραφέας πολλών διδακτικών εγχειριδίων αρχαίων ελληνικών για τα Κλασσικά Λύκεια της Ιταλίας.

Το 2017 εξέδωσε την ψηφιακή εφαρμογή App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017 (Μεγάλο Ψηφιακό Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών με 140.000 λήμματα). Tο 2021 συντόνισε μια Παράλληλη Έκθεση στη Νάπολη, στην Αθήνα και στη Λευκωσία, με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ελλάδος και της Νάπολης και με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών με θέμα Νάπολη και Ελληνική Παλλιγενεσία 1821-2021 (NAPOLI E RISORGIMENTO GRECO).

Το 2024 η τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του απένειμε με προεδρικό διάταγμα τον Χρυσό Σταυρό του Ταγματος της Τιμής για την πολυετή και ακατάπαυστη προσφορά του στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τη διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (27 Μαΐου 2024). Τέλος έχει τιμηθεί με το Βραβείο ΑΡΓΩ 2024 Προσφοράς στα Κοινά που του απέδωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών (23 Οκτωβρίου 2024)


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ