Τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια είναι τραγανά απ’ έξω και αφράτα εσωτερικά, με υπέροχο άρωμα βανίλιας. Ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι, αλλά και για να γεμίσουν το σπίτι με άρωμα Πάσχα!
Πασχαλινά κουλουράκια – Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά + Ψήσιμο ~15-20 λεπτά ανά παρτίδα
Υλικά
-
200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
180 γρ. ζάχαρη
-
2 αυγά
-
60 ml γάλα
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
⅓ κ.γ. αλάτι
-
1 αυγό για άλειμμα
Εκτέλεση
-
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.
-
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
-
Ρίχνουμε το γάλα και τη βανίλια.
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα.
-
Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να έχουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη.
-
Πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
-
Τα αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε στους 180°C (προθερμασμένος φούρνος) για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Tips
-
Μην παραζυμώσετε τη ζύμη για να μη σφίξουν τα κουλουράκια.
-
Αν θέλετε να κρατήσουν το σχήμα τους, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15′ πριν το πλάσιμο.
-
Για έξτρα άρωμα, προσθέστε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
-
Το αυγό στο άλειμμα δίνει ωραίο χρώμα και γυαλάδα.