Η ρωσική πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Σούμι, η οποία σκότωσε 34 ανθρώπους – ανάμεσά τους δύο παιδιά- και τραυμάτισε 117 άλλους, καταδικάστηκε έντονα από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου. Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν το κέντρο της πόλης και εξερράγησαν κοντά στο κρατικό πανεπιστήμιο και το συνεδριακό κέντρο, αφήνοντας ματωμένα σώματα διάσπαρτα στους δρόμους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την επίθεση «φρικτό πράγμα», ενώ ο επίδοξος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου. Δεν υπήρξε άμεσο επίσημο σχόλιο για την επίθεση από τη Ρωσία, της οποίας οι δυνάμεις στα κοντινά σύνορα λέγεται ότι προετοιμάζονται για μια μεγάλη επίθεση.
Η επίθεση σημειώθηκε καθώς οι ΗΠΑ, ο ισχυρότερος στρατιωτικός σύμμαχος της Ουκρανίας, επιδιώκουν τον τερματισμό του πολέμου – που βρίσκεται τώρα στον τέταρτο χρόνο του – μέσω διαπραγματεύσεων υπό τον Τραμπ. Ερωτηθείς για την επίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν «φρικτή» και ότι του «είπαν ότι έκαναν λάθος», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, ο απόστρατος αντιστράτηγος Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι η επίθεση είχε ξεπεράσει «κάθε όριο ευπρέπειας». Ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία και να δει από κοντά την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή.
«Παρακαλώ, πριν από οποιαδήποτε απόφαση, οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης, ελάτε να δείτε ανθρώπους, πολίτες, πολεμιστές, νοσοκομεία, εκκλησίες, παιδιά κατεστραμμένα ή νεκρά», είπε σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα 60 Minutes του CBS, η οποία ηχογραφήθηκε πριν από την επίθεση στο Σούμι.
Ο Μερτς, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέος καγκελάριος της Γερμανίας τον επόμενο μήνα, δήλωσε στον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD ότι η επίθεση στο Σούμι συνιστά «σοβαρό έγκλημα πολέμου». «Ήταν μια ύπουλη πράξη… και είναι ένα σοβαρό έγκλημα πολέμου, σκόπιμο και εκ προθέσεως», είπε ο συντηρητικός πολιτικός.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία για «κατάφωρη περιφρόνηση των ανθρώπινων ζωών, του διεθνούς δικαίου και των διπλωματικών προσπαθειών του Προέδρου Τραμπ». «Χρειάζονται ισχυρά μέτρα για την επιβολή εκεχειρίας στη Ρωσία», είπε. «Η Γαλλία εργάζεται ακούραστα προς την επίτευξη αυτού του στόχου, μαζί με τους εταίρους της».
Χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «βάρβαρη», η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε: «Η Ρωσία ήταν και παραμένει ο επιτιθέμενος, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
«Χρειάζονται επειγόντως ισχυρά μέτρα για την επιβολή της κατάπαυσης του πυρός. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να απευθύνεται σε εταίρους και να ασκεί ισχυρή πίεση στη Ρωσία μέχρι να σταματήσει η αιματοχυσία και να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ουκρανίας». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ εξέφρασε επίσης την άποψή του, λέγοντας ότι ήταν «σοκαρισμένος από τις φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων στο Σούμι».