Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι τα smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που εισάγονται στην Αμερική θα υποστούν επίσης δασμούς, πλήττοντας τις ελπίδες των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Apple, η Nvidia και η Microsoft ότι θα εξαιρεθούν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες (13/4) ότι θα ανακοινώσει τον δασμολογικό συντελεστή στους εισαγόμενους ημιαγωγούς την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει ευελιξία με ορισμένες εταιρείες του κλάδου. Η νέα ανακοίνωση σημαίνει ότι ο αποκλεισμός των smartphones και των υπολογιστών από τους ανταποδοτικούς δασμούς του στην Κίνα πιθανότατα θα είναι βραχύβιος, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να επαναφέρει το εμπόριο στον τομέα των ημιαγωγών.
Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει εξαιρέσεις από τους υψηλούς δασμούς για την «Big Tech» την Παρασκευή, δημιουργώντας κάποια ελπίδα ότι η τεχνολογική βιομηχανία θα μπορούσε να μην ενταχθεί στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ότι τα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές, θα παρέμεναν προσιτά.
Tραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
«Κανείς δεν «απαλλάσσεται» από τα άδικα εμπορικά ισοζύγια, τα μη νομισματικά δασμολογικά εμπόδια που έχουν χρησιμοποιήσει άλλες χώρες εναντίον μας, ειδικά όχι η Κίνα, η οποία, μακράν, μας φέρεται χειρότερα!», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνησή του αυτό το Σαββατοκύριακο απέκλεισε τα τηλέφωνα, τον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ και ορισμένους Η/Υ από τους υψηλούς «ανταποδοτικούς» δασμούς, σε μια σημαντική ώθηση για τους τεχνολογικούς ομίλους των οποίων οι μετοχές βυθίστηκαν αφότου ο πρόεδρος εξαπέλυσε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο τη λεγόμενη «ημέρα της απελευθέρωσης».
Αλλά το πρωί της Κυριακής, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις εξαιρέσεις, προειδοποιώντας ότι τα εν λόγω προϊόντα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο κυβερνητικής έρευνας για τους ημιαγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ξεχωριστό γύρο δασμών. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ δήλωσε ότι ο Τραμπ θα θεσπίσει «έναν ειδικό δασμό» σε smartphones, υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα σε ένα ή δύο μήνες, παράλληλα με τους τομεακούς δασμούς που θα στοχεύουν τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Οι νέοι δασμοί δεν θα εμπίπτουν στους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς του Τραμπ, βάσει των οποίων οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν στο 125% την περασμένη εβδομάδα, είπε.
Όταν ρωτήθηκε να διευκρινίσει εάν οι δασμοί στα iPhone ενδέχεται να «επανέλθουν σε περίπου ένα μήνα», ο Λάτνικ απάντησε: «Σωστά. Σωστά… Χρειαζόμαστε τα φάρμακά μας και οι ημιαγωγοί και τα ηλεκτρονικά μας να κατασκευάζονται στην Αμερική».
Αργότερα την Κυριακή, ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ΗΠΑ θα «εξετάσουν τους ημιαγωγούς και ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών υλικών στις επερχόμενες έρευνες δασμών εθνικής ασφάλειας». Τα σχόλια του Λάτνικ και του Τραμπ θα προκαλέσουν περαιτέρω αβεβαιότητα στη Γουόλ Στριτ τη Δευτέρα σχετικά με τον αντίκτυπο της επιβολής δασμών από τον πρόεδρο, η οποία έχει σημαδευτεί από μια σειρά ανατροπών που έχουν προκαλέσει ένα «ρόλερκοστερ» στις τιμές των μετοχών και ένα sell-off την περασμένη εβδομάδα στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ ύψους 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ρέι Ντάλιο, δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας hedge fund Bridgewater Associates, προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι δασμοί του Τραμπ ήταν «πολύ ανατρεπτικοί». «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο λήψης αποφάσεων και πολύ κοντά σε ύφεση», δήλωσε ο Ντάλιο, μιλώντας στο NBC την Κυριακή. «Και ανησυχώ για κάτι χειρότερο από μια ύφεση, αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί σωστά».
Οποιαδήποτε χαλάρωση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές θα ήταν μια μεγάλη νίκη για εταιρείες όπως η Microsoft και η Apple, η οποία κατασκευάζει περίπου το 80% των iPhone της στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Το Πεκίνο κάλεσε την Κυριακή τον Λευκό Οίκο να ακυρώσει πλήρως τους «αμοιβαίους» δασμούς, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο και δεν υπάρχει διέξοδος για τον προστατευτισμό». Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι ήταν ένα «μικρό βήμα για τις ΗΠΑ να διορθώσουν τους άδικους μονομερείς ανταποδοτικούς δασμούς τους», αλλά ότι «αξιολογεί τον σχετικό αντίκτυπο».
Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Apple μπορεί να κατασκευάσει iPhone στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναζωογονήσει την αμερικανική παραγωγή, μια κίνηση που οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν μη ρεαλιστική δεδομένων της βαθιάς σχέσης της αλυσίδας εφοδιασμού της εταιρείας με την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Άμεσα, η Apple έχει στραφεί στη δεύτερη βάση παραγωγής iPhone, την Ινδία, όπου φαίνεται πιθανό να αντιμετωπίσει χαμηλότερους δασμούς από ό,τι στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο Τραμπ αύξησε τους επιπλέον δασμούς του στην Κίνα στο 145%, παρόλο που προσέφερε μια 90ήμερη παύση των δασμών του σε άλλες χώρες.
Οι δασμοί στο Πεκίνο περιλαμβάνουν έναν «αμοιβαίο» δασμό 125% και έναν ξεχωριστό δασμό 20% σε όλες τις εισαγωγές ως αντίποινα στην κινεζική παραγωγή φαιντανύλης. Οι εξαιρέσεις που προσφέρθηκαν την Παρασκευή ισχύουν για το «αμοιβαίο» μέρος του δασμού στην Κίνα, καθώς και για τον «αμοιβαίο» δασμό 10% που επιβλήθηκε στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Ο κορυφαίος εμπορικός διαπραγματευτής του Τραμπ, Τζέιμισον Γκριρ, δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει να επιτύχει «ουσιαστικές συμφωνίες» με τους εμπορικούς εταίρους πριν λήξει η 90ήμερη παύση. «Νομίζω ότι θα καταλήξουμε εκεί με αρκετές χώρες τις επόμενες εβδομάδες», είπε. Μετά την έλευσή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει απειλήσει πολλούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με καταστροφικούς δασμούς, τους οποίους τελικά μείωσε, ανέστειλε ή εξάλειψε εντελώς.
«Η μαζική σύγχυση που δημιουργείται από αυτή τη συνεχή ροή ειδήσεων από τον Λευκό Οίκο είναι ιλιγγιώδης για τη βιομηχανία και τους επενδυτές και δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα και χάος για τις εταιρείες που προσπαθούν να σχεδιάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού, το απόθεμα και τη ζήτηση», δήλωσε ο Ντάνιελ Άιβς, επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στην Wedbush Securities.
Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει υψηλούς δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων που εισάγονται στις ΗΠΑ, καθώς και σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι περαιτέρω δασμοί θα εφαρμοστούν σε ημιαγωγούς, φαρμακευτικά προϊόντα, χαλκό και ξυλεία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει δασμούς 25% σε αγαθά που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό και δεν συμμορφώνονται με τους όρους της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου USMCA του Τραμπ του 2020.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν, ο οποίος υποστήριξε την υποψηφιότητα του Tραμπ για την προεδρία αλλά έχει επικρίνει εντονότατα τους δασμούς, τον κάλεσε την Κυριακή να αναστείλει τους ευρείς και αυστηρούς αμοιβαίους δασμούς στην Κίνα για τρεις μήνες, όπως έκανε για τις περισσότερες χώρες την περασμένη εβδομάδα.
Ο διαχειριστής hedge fund προειδοποίησε για έναν «πυρηνικό οικονομικό χειμώνα» εάν οι δασμοί δεν ανασταλούν για 90 ημέρες. Εάν ο Τραμπ ανέστειλε τους κινεζικούς δασμούς για 90 ημέρες και τους μείωνε προσωρινά στο 10%, «θα επιτύγχανε τον ίδιο στόχο, αναγκάζοντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από την Κίνα χωρίς τη διακοπή και τον κίνδυνο», έγραψε στο X.
Η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν επέκρινε την τελευταία αναθεώρηση του δασμολογικού σχεδίου του Tραμπ η οποία, όπως έχουν προειδοποιήσει οι οικονομολόγοι, θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. «Δεν υπάρχει δασμολογική πολιτική – μόνο χάος και διαφθορά», δήλωσε στην εκπομπή «This Week» του ABC, μιλώντας πριν από την τελευταία ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.