Στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, η κυρία Κατερίνα ζει μια καθημερινότητα γεμάτη φωνές, αγκαλιές και επαναλήψεις του πιο γλυκού τίτλου: «Μαμά» – Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το παιδικό χωριό SOS και το σπίτι της κυρίας Κατερίνας, μίας μητέρας SOS, που μας υποδέχθηκε με χαμόγελο
Σε ένα ήσυχο σημείο της Βάρης, ξεκινά η καθημερινότητα στο Παιδικό Χωριό SOS της Αττικής. Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το παιδικό χωριό SOS το σπίτι της κυρίας Κατερίνας, Γονέα SOS, μία επαγγελματίας καρδιάς με γονεϊκό προσανατολισμό που μας υποδέχθηκε με χαμόγελο.
«Χαμόγελο, αγάπη, κατανόηση», με αυτές τις τρεις λέξεις περιγράφει το σπίτι της, όπου μεγαλώνει πέντε παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Η καθημερινότητα, μοιάζει με εκείνη κάθε άλλης οικογένειας: πρωινό ξύπνημα, σχολείο, φαγητό όλοι μαζί στο τραπέζι, διάβασμα και δραστηριότητες. «Προσπαθούμε να λειτουργούμε όπως κάθε «τυπική» οικογένεια. Με αγκαλιές, υπομονή, πολλή κατανόηση, γιατί κάθε παιδί έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του πληγές», περιγράφει.
Τα παιδιά ασχολούνται με μπάσκετ, ποδόσφαιρο, πηγαίνουν στις θεραπείες τους εκτός χωριού, παίζουν στην αυλή, γελούν, τρέχουν, γνωρίζοντας ότι έχουν δίπλα τους ανθρώπους που θα τα στηρίξουν και θα τα φροντίσουν.
Δείτε το ρεπορτάζ:
«Δεν είμαι μόνη, είμαστε μια ομάδα»
Η κυρία Κατερίνα δεν είναι μόνη σε αυτό το δύσκολο αλλά σπουδαίο έργο. «Στα Παιδικά Χωριά SOS υπάρχουν πάντα δίπλα μας επιστημονικά εξειδικευμένοι άνθρωποι: ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί. Κανείς δεν είναι μόνος εδώ».

Αυτή η στήριξη είναι καθοριστική, όπως μας εξηγεί και η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εύρεσης Πόρων, Ελένη Παναγάκη. Τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν χωρίς κρατική χρηματοδότηση. «Όλα στηρίζονται στις δωρεές ιδιωτών και εταιρειών. Κάθε δωρεά, μικρή ή μεγάλη, είναι σημαντική για εμάς. Είναι ένα πιάτο φαγητό, ένα βιβλίο, ένα χαμόγελο. Και οι εθελοντές είναι εξίσου πολύτιμοι. Ο εθελοντισμός είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Παναγάκη στην κάμερα του Newsbomb.gr.
Η εκπαίδευση των Γονέων SOS είναι σημαντικό κομμάτι της εύρυθμης και σωστής λειτουργίας των Χωριών. Υπάρχει σχολή γονέων, ψυχομετρικά τεστ και πρακτική εξάσκηση. «Δεν είναι εύκολος ρόλος. Είναι όμως σημαντικός. Όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν, περνούν σε προγράμματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Σαν κάθε παιδί, χρειάζονται χρόνο, αγάπη και στήριξη», εξηγεί η ίδια.

«Κάθε παιδί φτάνει εδώ με τη δική του πληγή»
Ο διευθυντής του Χωριού, κύριος Φίλων Λεμονής, προσθέτει: «Κάθε παιδί φτάνει εδώ με τη δική του πληγή. Στόχος μας είναι να του δώσουμε σταθερότητα, αγάπη και ελπίδα. Να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να ονειρευτεί ξανά».
Ο γονέας SOS, τα Σπίτια SOS, η επιστημονική ομάδα, η κοινότητα… όλα λειτουργούν μαζί, συνθέτοντας το «οικογενειακό πρότυπο» φροντίδας των παιδιών. «Δεν είναι δουλειά», λέει στο Newsbomb.gr ο κ. Λεμονής, «είναι τρόπος ζωής».

Oι πιο συγκινητικές στιγμές για εκείνον είναι «Όταν βλέπεις ένα παιδί να ορκίζεται στο πανεπιστήμιο. Να φτιάχνει τη δική του οικογένεια. Να επιστρέφει με τα παιδιά του και να λέει «εδώ είναι το Χωριό μου». Εκεί καταλαβαίνεις πως ό,τι κάνουμε, έχει νόημα. Ότι η αγάπη δεν χάνεται, μόνο μεγαλώνει».
