17 Απριλίου 2025

Νηστίσιμη μηλόπιτα – Κάθε μπουκιά και απόλαυση


Η νηστίσιμη μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά. Συνδυάζει την απλότητα με τη γεύση, χωρίς αυγά ή γαλακτοκομικά. Είναι αφράτη, μυρωδάτη, με καραμελωμένα μήλα και μπαχαρικά που θυμίζουν φθινόπωρο και ζεστασιά.

Νηστίσιμη μηλόπιτα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Ψήσιμο: 45-50 λεπτά

  • Σύνολο: ~1 ώρα

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 φλ. ελαιόλαδο

  • 1 φλ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)

  • 1 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1/2 φλ. σταφίδες (προαιρετικά)

  • 1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα

  • 1 κ.γ. σόδα

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

  • 3-3½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη γέμιση:

  • 4-5 μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα

  • 1/2 φλ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

  • Χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, αντιστάσεις.

  2. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα.

  3. Προσθέτουμε τη σόδα (διαλυμένη στον χυμό), τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τα καρύδια.

  4. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα.

  5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε τηγάνι ή μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τον χυμό λεμονιού.

  6. Σε λαδωμένο ταψί ρίχνουμε τη μισή ζύμη, στρώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

  7. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα.

  8. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη (προαιρετικά).

Tips

  • Μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σύκα για έξτρα άρωμα.

  • Αν θέλεις πιο αφράτη ζύμη, μπορείς να προσθέσεις 1/2 κ.γ. baking powder επιπλέον.

  • Ιδανική και για vegan διατροφή!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ