Η νηστίσιμη μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά. Συνδυάζει την απλότητα με τη γεύση, χωρίς αυγά ή γαλακτοκομικά. Είναι αφράτη, μυρωδάτη, με καραμελωμένα μήλα και μπαχαρικά που θυμίζουν φθινόπωρο και ζεστασιά.
Νηστίσιμη μηλόπιτα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Ψήσιμο: 45-50 λεπτά
-
Σύνολο: ~1 ώρα
Υλικά
Για τη ζύμη:
-
1 φλ. ελαιόλαδο
-
1 φλ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
-
1 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1/2 φλ. σταφίδες (προαιρετικά)
-
1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
-
1 κ.γ. σόδα
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
-
3-3½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση:
-
4-5 μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα
-
1/2 φλ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
-
Χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, αντιστάσεις.
-
Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα.
-
Προσθέτουμε τη σόδα (διαλυμένη στον χυμό), τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τα καρύδια.
-
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα.
-
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε τηγάνι ή μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τον χυμό λεμονιού.
-
Σε λαδωμένο ταψί ρίχνουμε τη μισή ζύμη, στρώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
-
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα.
-
Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη (προαιρετικά).
Tips
-
Μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σύκα για έξτρα άρωμα.
-
Αν θέλεις πιο αφράτη ζύμη, μπορείς να προσθέσεις 1/2 κ.γ. baking powder επιπλέον.
-
Ιδανική και για vegan διατροφή!