17 Απριλίου 2025

Vegan μαγειρίτσα – Η νηστίσιμη εκδοχή της κλασσικής


Η μαγειρίτσα είναι η παραδοσιακή σούπα που σερβίρεται το βράδυ της Ανάστασης – αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να απολαύσει κάποιος τη γεύση της χωρίς ζωικά προϊόντα! Αυτή η vegan εκδοχή διατηρεί το βαθύ, πλούσιο άρωμα της αυθεντικής συνταγής, με μανιτάρια, μυρωδικά και λεμονάτο τελείωμα. Ιδανική για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν φυτική διατροφή.

Vegan μαγειρίτσα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 40 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Υλικά:

  • 500 γρ. μανιτάρια (λευκά και πλευρώτους), κομμένα σε μικρά κομμάτια

  • 1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1/2 φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος

  • 1/3 φλ. μαρούλι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες

  • 1/3 φλ. σπανάκι ή ζοχούς (προαιρετικά)

  • 1/3 φλ. ρύζι Καρολίνα

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο

  • Χυμός από 2 λεμόνια

  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ (για vegan αυγολέμονο)

  • Αλάτι & πιπέρι

  • 1,2 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών

Εκτέλεση:

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.

  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να κατεβάσουν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρώς.

  3. Ρίχνουμε το μαρούλι, το σπανάκι (αν χρησιμοποιούμε) και τον άνηθο, και ανακατεύουμε.

  4. Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

  5. Σε ένα μπολ, διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα για να “φέρει θερμοκρασία”.

  6. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει ελαφρώς η σούπα.

  7. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε ζεστή, με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι.

Tips:

  • Αν θέλεις πιο “κρεάτινη” υφή, μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένο seitan ή tofu.

  • Το μαρούλι και το σπανάκι δίνουν φρεσκάδα και ελαφριά γλύκα – μην τα παραλείψεις!

  • Για πιο πηχτή υφή, διπλασίασε την ποσότητα κορν φλάουρ στο αυγολέμονο.

  • Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαγειρίτσα και την προηγούμενη – η γεύση της γίνεται ακόμα καλύτερη την επόμενη μέρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ