Η μαγειρίτσα είναι η παραδοσιακή σούπα που σερβίρεται το βράδυ της Ανάστασης – αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να απολαύσει κάποιος τη γεύση της χωρίς ζωικά προϊόντα! Αυτή η vegan εκδοχή διατηρεί το βαθύ, πλούσιο άρωμα της αυθεντικής συνταγής, με μανιτάρια, μυρωδικά και λεμονάτο τελείωμα. Ιδανική για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν φυτική διατροφή.
Vegan μαγειρίτσα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά
Υλικά:
-
500 γρ. μανιτάρια (λευκά και πλευρώτους), κομμένα σε μικρά κομμάτια
-
1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1/2 φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος
-
1/3 φλ. μαρούλι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
-
1/3 φλ. σπανάκι ή ζοχούς (προαιρετικά)
-
1/3 φλ. ρύζι Καρολίνα
-
1/3 φλ. ελαιόλαδο
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
2 κ.σ. κορν φλάουρ (για vegan αυγολέμονο)
-
Αλάτι & πιπέρι
-
1,2 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών
Εκτέλεση:
-
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
-
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να κατεβάσουν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρώς.
-
Ρίχνουμε το μαρούλι, το σπανάκι (αν χρησιμοποιούμε) και τον άνηθο, και ανακατεύουμε.
-
Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
-
Σε ένα μπολ, διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα για να “φέρει θερμοκρασία”.
-
Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει ελαφρώς η σούπα.
-
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε ζεστή, με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι.
Tips:
-
Αν θέλεις πιο “κρεάτινη” υφή, μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένο seitan ή tofu.
-
Το μαρούλι και το σπανάκι δίνουν φρεσκάδα και ελαφριά γλύκα – μην τα παραλείψεις!
-
Για πιο πηχτή υφή, διπλασίασε την ποσότητα κορν φλάουρ στο αυγολέμονο.
-
Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαγειρίτσα και την προηγούμενη – η γεύση της γίνεται ακόμα καλύτερη την επόμενη μέρα.