Το BBC αναφέρει ότι οι δασμοί της ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα επηρεάσουν αγαθά αξίας που σχεδόν φτάνουν τα 21 δισ. ευρώ
Τα αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να σταματήσουν μια μεγάλη ροή αμερικανικού καλαμποκιού προς την Ευρώπη και να αυξήσουν το κόστος για τους αγοραστές που αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες του σιτηρού ζωοτροφών, όπως αναφέρει το Reuters.
Η αντίδραση της αγοράς σιτηρών ήταν συγκρατημένη μέχρι στιγμής, καθώς οι έμποροι δεν είναι βέβαιοι αν ο «καταιγισμός» δασμών, συμπεριλαμβανομένων των δασμών ΗΠΑ – Κίνας, θα παραμείνoυν σε ισχύ ή θα καταργηθούν μετά από διαπραγματεύσεις.
Η ΕΕ θα επιβάλει δασμό 25% στο καλαμπόκι (αραβόσιτο) από τις 15 Απριλίου ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς χάλυβα και αλουμινίου. Η αμερικανική σόγια, την οποία η ΕΕ εισάγει σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από το καλαμπόκι, θα υπόκειται σε δασμούς από την 1η Δεκεμβρίου.
Οι ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το καλαμπόκι κυρίως για να τρέφουν τα βοοειδή, τα πουλερικά και τους χοίρους.
Τα αντίμετρα, που εγκρίθηκαν από τις χώρες της ΕΕ την Τετάρτη, θα τιμολογήσουν το αμερικανικό καλαμπόκι εκτός των ευρωπαϊκών αγορών, όπου οι αγοραστές έχουν μαζέψει άφθονες και φθηνές αμερικανικές προμήθειες αυτή τη σεζόν.
Μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2024 και της 6ης Απριλίου 2025, η ΕΕ εισήγαγε 3,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αμερικανικού καλαμποκιού, από μόλις 114.000 τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τη Βραζιλία και έγιναν ο νούμερο 2 προμηθευτής της ΕΕ μετά την Ουκρανία.
Οι εισαγωγείς της ΕΕ θα εξακολουθούν να μπορούν να βρίσκουν προμήθειες στην Ουκρανία και τη Βραζιλία. Αλλά οι τιμές εκεί είναι σήμερα υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι να φτάσει η επόμενη σοδειά της Βραζιλίας.
«Νομίζω ότι οι δασμοί στο καλαμπόκι είναι θέμα κόστους παρά πρόβλημα προσφοράς. Υπάρχουν εναλλακτικές προμήθειες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Νότια Αμερική, αλλά υπολογίζω τουλάχιστον επιπλέον 6-7 δολάρια τον τόνο για τους εισαγωγείς καλαμποκιού», δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ζωοτροφών (FEFAC) έχει προειδοποιήσει ότι οι δασμοί στα συστατικά ζωοτροφών θα μπορούσαν να προσθέσουν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστος, καλώντας αντ’ αυτού την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τις απαιτήσεις εισαγωγών της ως έναν τρόπο για να επεκτείνει το εμπόριο με τις ΗΠΑ.
Η Ισπανία έχει ηγηθεί των εισαγωγών καλαμποκιού των ΗΠΑ στην ΕΕ αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αγοράς 240.000 τόνων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ την Τρίτη.
Υπήρξε «ανακούφιση» από το γεγονός ότι ορισμένα προϊόντα ζωοτροφών, όπως το σογιάλευρο, δεν έχουν συμπεριληφθεί στον δασμολογικό κατάλογο της ΕΕ, δήλωσε ο Stephane Radet, γενικός διευθυντής της γαλλικής ένωσης βιομηχανίας ζωοτροφών SNIA.
Το BBC αναφέρει ότι οι δασμοί της ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα επηρεάσουν αγαθά αξίας που σχεδόν φτάνουν τα 21 δισ. ευρώ.
Χυμός πορτοκάλι, καφές και σκάφη
Ο κατάλογος των αμερικανικών προϊόντων που θα επιβαρυνθούν με τελωνειακούς δασμούς 25% από τις 15 Απριλίου περιλαμβάνουν τον χυμό πορτοκαλιού και τον καφέ, αλλά το ουίσκι Μπέρμπον «ξεφεύγει».
Ο κατάλογος είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαβούλευσης με τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία, και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την αποφυγή των αντιποίνων που είναι πιο επιζήμιοι για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο κατάλογος, ο οποίος αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο έντονων πιέσεων της βιομηχανίας και των κρατών μελών, περιλαμβάνει σκάφη, καφέ, χαλκό, σίδηρο, πουλερικά, μοτοσικλέτες, χυμό πορτοκαλιού, χάλυβα, σόγια και σκάφη αναψυχής. Αναφέρονται 1680 κωδικοί, καθένας από τους οποίους είναι μέλος διαφορετικής οικογένειας προϊόντων, όπως αναφέρει το EuroNews.
Το ουίσκι Μπέρμπον δεν συμπεριληφθεί, αφού η Γαλλία και η Ιταλία άσκησαν πιέσεις στην Επιτροπή για την απόσυρσή του. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε να επιβάλει δασμούς 200% στο κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά, εάν συμπεριληφθεί το αμερικανικό ουίσκι.
Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, ο κατάλογος αντιπροσωπεύει ένα «προσεκτικό μείγμα» προϊόντων που καταρτίστηκε με γνώμονα το ενδεχόμενο στοχευμένης αντίδρασης των ΗΠΑ κατά τομέων της οικονομίας της ΕΕ.