«Τι βρίσκεται στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ;» αναρωτήθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης
Οι δασμοί που επέβαλε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Τραμπ, απασχόλησαν τη συζήτηση με τίτλο: «Δασμοί, πληθωρισμός και αναταραχή: Η παγκόσμια οικονομία και οι δοκιμασίες που έχει μπροστά της» που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στις 9 έως τις 12 Απριλίου. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Δαυλός, Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ.
«Τι βρίσκεται στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης. «Θέλει να φέρει πίσω βιομηχανικές θέσεις στις ΗΠΑ», απάντησε ο ίδιος και συνέχισε «θα επηρεαστούμε με βεβαιότητα. Η αβεβαιότητα είναι αυτή που θα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Ο υπουργός (σ.σ. Οικονομικών) ανέφερε νωρίτερα ότι “δεν αναμένουμε ιδιαίτερα μεγάλες επιπτώσεις”. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αφορούν το 1% του ΑΕΠ. Όμως, αν, η Ευρωζώνη επηρεαστεί, μπορεί να μας “χτυπήσει” το δεύτερο κύμα», τόνισε.
Σχετικά με το ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς σημείωσε πως «δεν πρέπει να ζητήσουμε αντίμετρα, αλλά να κάνουμε την Ένωση να δουλέψει πραγματικά. Να δούμε την έκθεση Ντράγκι και την έκθεση Λέτα», υποστήριξε.
Στο αν οι ΗΠΑ «θα μπορέσουν να ανακτήσουν την ηγεμονική τους θέση;», ο κ. Χαρδούβελης απάντησε «πιθανότατα όχι. Αυτό που κάνει ο Τραμπ, βλάπτει σημαντικότατα τον κόσμο και η χώρα του χάνει πια την ήπια ισχύ της».
Ο κ. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank, απαντώντας σε ερώτημα περί ενδεχόμενου στασιμοπληθωρισμού, σημείωσε ότι στις ΗΠΑ θα υπάρξει στασιμοπληθωρισμός. «Θα εξαρτηθεί αν θα ανέβει ή θα πέσει το δολάριο και εξαρτάται από τα αντίποινα των άλλων χωρών. Δεν έχει ξετυλιχθεί ακόμα όλο το κουβάρι. Αν η Ευρώπη αποφύγει τα αντίποινα η πιθανότητα είναι μικρότερη για στασιμοπληθωρισμό. Θα έλεγα να μην υπάρξουν αντίποινα αλλά να φτιάξουμε την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Ο ίδιος μιλώντας για τον μέχρι σήμερα αντίκτυπο των δασμών στο δολάριο σημείωσε ότι αν και όλοι θα περίμεναν να ενισχυθεί, αυτό εξασθενεί. «Γιατί το δολάριο χάνει; Άκουγα τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ που έλεγε πως οι ΗΠΑ είναι σαν αναδυόμενη οικονομία με αδύναμους θεσμούς. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για την ισοτιμία και μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση της θέσης του δολαρίου», τόνισε.