Ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλεσε «πολύ έξυπνο» τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και είπε ότι θα μπορούσε να εργαστεί ως μεσάζων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «πολύ έξυπνο» κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα και είπε ότι θα μπορούσε να εργαστεί ως μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Οι επικριτές του Τραμπ, επέκριναν τους επαίνους του Αμερικανού προέδρου για τον «αυταρχικό ηγέτη Ερντογάν», κατηγορία που επανήλθε μετά τη σύλληψη του κύριου αντιπάλου του, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Eκρέμ Ιμάμογλου, μαζί με πάνω από 100 άλλους αξιωματούχους.
Ο Ερντογάν κατηγορείται ότι «διάβρωσε» τη δημοκρατία της Τουρκίας κατά τα 22 χρόνια του ως πρόεδρος, με την κυβέρνησή του να ελέγχει τα δικαστήρια της χώρας και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Ο θαυμασμός του Τραμπ για τους ισχυρούς άνδρες που κυβερνάνε με σιδηρά πυγμή δεν είναι νέος. Επιδίωξε να οικοδομήσει στενούς δεσμούς κατά την πρώτη του θητεία με ηγέτες παραδοσιακών αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, αναφέρει το Αxios.
Μιλώντας με τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να βοηθηθούν από τις «εξαιρετικές σχέσεις» του με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έχω μια πολύ, πολύ καλή σχέση με την Τουρκία και με τον ηγέτη της, και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το λύσουμε. Επομένως, ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα», είπε ο Τραμπ. «Τυχαίνει να τον συμπαθώ, και να με συμπαθεί… και ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα», είπε ο Τραμπ για τον Ερντογάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε παράλληλα στον Νετανιάχου: «Οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις με την Τουρκία, νομίζω ότι μπορώ να το λύσω. Εννοώ, εφόσον είσαι λογικός, πρέπει να είσαι λογικός. Πρέπει να είμαστε λογικοί».
Τραμπ ο «γεφυροποιός»
Ο πρόεδρος Τραμπ παρουσιάστηκε ως μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας στον αγώνα τους για την πολιτικά εύθραυστη Συρία, όπου και οι δύο χώρες αγωνίζονται για επιρροή.
Η Τουρκία είναι βασικός υποστηρικτής του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ισλαμιστών στη Συρία που ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο μετά από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Ο Τραμπ φάνηκε να αναγνωρίζει την κυριαρχία της Τουρκίας στη Συρία, λέγοντας ότι είπε στον Ερντογάν ότι «την είχε αναλάβει δι’αντιπροσώπων.
«Είπα: «Συγχαρητήρια, κάνατε αυτό που κανείς δεν μπόρεσε να κάνει εδώ και 2.000 χρόνια. Κατακτήσατε τη Συρία.» Με διαφορετικά ονόματα, αλλά το ίδιο πράγμα», είπε ο Τραμπ. Είπα στον [ισραηλινό] πρωθυπουργό, είπα: «Μπίμπι, αν έχεις πρόβλημα με την Τουρκία, πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορέσω να το λύσω», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι του Νετανιάχου.
Ο Ερντογάν είναι ένθερμος υποστηρικτής της Χαμάς και ένας από τους κορυφαίους επικριτές του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκστρατεία για να καταστρέψει τις συριακές στρατιωτικές δυνατότητες, ώστε να μην μπορούν να απειλήσουν το Ισραήλ και φοβάται ότι εάν η Τουρκία εγκαταστήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία, θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ελευθερία δράσης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή.
Ο Νετανιάχου εξέφρασε τις ισραηλινές ανησυχίες για την τουρκική επιρροή στη Συρία. «Είχαμε γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία που έχουν επιδεινωθεί και δεν θέλουμε να δούμε τη Συρία να χρησιμοποιείται από κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως βάση για επίθεση στο Ισραήλ», είπε.
«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη σύγκρουση με διάφορους τρόπους και νομίζω ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερο συνομιλητή από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.
Το Σάββατο, το Reuters ανέφερε ότι η Τουρκία εξέτασε τουλάχιστον τρεις αεροπορικές βάσεις στη Συρία, όπου θα μπορούσε να αναπτύξει δυνάμεις στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης κοινής αμυντικής συμφωνίας, προτού το Ισραήλ χτυπήσει τις τοποθεσίες με αεροπορικές επιδρομές.
Τα ισραηλινά πλήγματα στις τρεις τοποθεσίες που αξιολογούσε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού μπαράζ το βράδυ της Τετάρτης, ήρθαν παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να καθησυχάσει την Ουάσιγκτον ότι μια βαθύτερη στρατιωτική παρουσία στη Συρία δεν είχε σκοπό να απειλήσει το Ισραήλ, ανέφερε η έκθεση.
Οι ισλαμιστές που αντικατέστησαν τον Άσαντ έχουν θορυβήσει το Ισραήλ, το οποίο είναι επιφυλακτικό απέναντι σε μία ισλαμιστική παρουσία στα σύνορά του και έχει ασκήσει πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη χώρα. Η Άγκυρα, ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της αντιπολίτευσης στον Άσαντ, τοποθετείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανακατασκευασμένη Συρία, μεταξύ άλλων με μια πιθανή κοινή αμυντική συμφωνία που θα μπορούσε να δει νέες τουρκικές βάσεις στην κεντρική Συρία και χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας.