H εταιρία πίσω από το επιστημονικό επίτευγμα σχεδιάζει την «επιστροφή» άλλων τριών ειδών
Η «επιστροφή» στη ζωή μετά από χιλιάδες χρόνια ενός αρχαίου τρομακτικού λύκου είναι μόνο η αρχή…
Η εταιρεία γενετικής μηχανικής που ευθύνεται για την «ανάσταση» του εξαφανισμένου είδους που προκάλεσε παγκόσμια έκπληξη σχεδιάζει τώρα να «επιστρέψει» το μαλλιαρό μαμούθ, το πουλί ντόντο και την τίγρη της Τασμανίας.
Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση ειδών που έχουν εξαλειφθεί, τουλάχιστον εν μέρει, λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως το υπερβολικό κυνήγι, η καταστροφή οικοτόπων και η ρύπανση.
Για την από-εξαφάνιση ενός είδους, οι επιστήμονες εξάγουν το DNA του εξαφανισμένου είδους από απολιθώματα ή μουσειακά δείγματα, ανασυνθέτουν τον πλήρη γενετικό του κώδικα και στη συνέχεια το συγκρίνουν με το γονιδίωμα του πλησιέστερου ζωντανού συγγενή του για να εντοπίσουν τις διαφορές.
Μόλις εντοπίσουν γονιδιακές παραλλαγές που είναι ειδικές για το εξαφανισμένο είδος, τροποποιούν το γονιδίωμα του ζωντανού συγγενή ώστε να ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το εξαφανισμένο είδος. Στην περίπτωση των τρομερών λύκων, έκαναν 20 αλλαγές στο DNA των γκρίζων λύκων.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν αυτό το τροποποιημένο γονιδίωμα για να φτιάξουν ένα ωάριο που μπορεί να εμφυτευτεί σε μια παρένθετη μητέρα – ένα θηλυκό από το ζωντανό συγγενικό είδος – η οποία αργότερα γεννά το προηγουμένως εξαφανισμένο ζώο.
Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αναλυθεί το γονιδίωμα του μαλλιαρού μαμούθ και τον Μάρτιο, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν “μαλλιαρά ποντίκια” σε ένα σημαντικό βήμα προς την επαναφορά αυτού του αρχαίου γίγαντα με τους ασιατικούς ελέφαντες ως υποκατάστατα για να γεννήσουν τους αρχαίους απογόνους έως το 2028.
Οι επιστήμονες κάνουν επίσης βήματα προς την αναβίωση του ντόντο και της τίγρης της Τασμανίας, χρησιμοποιώντας δείγματα μουσείων για την ανακατασκευή του γονιδιώματός τους.
Η επαναφορά ωστόσο έχει διχάσει τους ειδικούς με εκείνους σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής να προειδοποιούν για συνέπειες στα σημερινά οικοσυστήματα, και τους υποστηρικτές να αντιτείνουν πως θα ειναι επωφελής για το περιβάλλον με πολλούς τρόπους, ακόμη και όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.
Η επανεμφάνιση του μαλλιαρού μαμούθ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη με την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων λιβαδιών της Αρκτικής, λένε.
Πουλί Dodo
Αυτό το αρχαίο πτηνό, βάρους 50 κιλών, που δεν πετάει, κάποτε ευδοκιμούσε στο νησί του Μαυρίκιου. Το είδος καταγράφηκε για πρώτη φορά από Ολλανδούς ναυτικούς γύρω στο 1600.
Αλλά μέχρι το 1681, εξαφανίστηκαν από τον χάρτη.
Το πουλί Ντόντο ωθήθηκε στην εξαφάνιση από την αποψίλωση των δασών, το υπερκυνήγι και την καταστροφή των φωλιών του από τα ζώα που έφεραν οι Ολλανδοί στο νησί.
Τώρα, η εταιρία θέλει να τα επαναφέρει χρησιμοποιώντας το DNA των ντόντο που διατηρείται σε δείγματα μουσείων. Αν και η εταιρεία δεν έχει ορίσει ημερομηνία-στόχο για την επιστροφή του πουλιού, έχει σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια.
Ο πλησιέστερος εν ζωή συγγενής του εξαφανισμένου πτηνού, το περιστέρι Νικομπάρ, θα κυοφορήσει και θα γεννήσει αυτά τα αυγά.
Τίγρης της Τασμανίας
Ο θυλακίνος, κοινώς γνωστός ως “τίγρης της Τασμανίας”, ήταν ένα μεγάλο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που εξαφανίστηκε επίσημα πριν από 89 χρόνια.
Αυτό το ζώο που έμοιαζε με το κογιότ περιπλανιόταν κάποτε στην ηπειρωτική Αυστραλία καθώς και στα νησιά της Τασμανίας και της Νέας Γουινέας, με περίπου 5.000 να ευδοκιμούν μόνο στην Τασμανία.
Αλλά τελικά, το είδος εξαφανίστηκε λόγω του υπερκυνηγιού, της καταστροφής των οικοτόπων και της εισαγωγής χωροκατακτητικών, ανταγωνιστικών ειδών στα εδάφη τους. Η τελευταία πέθανε σε αιχμαλωσία το 1936.
Επειδή η τίγρη της Τασμανίας παρουσιάστηκε σε πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες του Colossal έχουν πολλά δείγματα DNA για να δουλέψουν.
Η εταιρεία σχεδιάζει να το εμφυτεύσει σε μια παρένθετη Dunnart.