26 Απριλίου 2025

Τα iPhone «made in Usa» θα στοιχίζουν 3.500 δολάρια – «Οικονομικός Αρμαγεδδώνας» για τη Big Tech


Η τιμή των iPhone θα μπορούσε να τριπλασιαστεί στα 3.500 δολάρια εάν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ λένε οι ειδικοί, κάνοντας λόγο για έναν «οικονομικό Αρμαγεδδώνα» για τις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν τις βάσεις παραγωγής τους στην Ασία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει καυχηθεί ότι «οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επανακάμψουν», καθώς ανακοίνωσε πρωτοφανείς δασμούς σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «Ημέρα της Απελευθέρωσης». Με τους σαρωτικούς παγκόσμιους δασμούς του να έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ, οι απότομες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα που κυμαίνονται από ρούχα μέχρι ηλεκτρονικά είδη θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να επιβαρύνουν και τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Τώρα, ένας εξέχων τεχνολογικός αναλυτής προειδοποίησε ότι η τιμή ενός iPhone της Apple θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 3.500 δολάρια περίπου, εάν κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος και οι οικονομικοί αξιωματούχοι του έχουν υποσχεθεί ότι, ως αποτέλεσμα των δασμών, πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης τελικά θα «επανέλθουν» στις ΗΠΑ, απασχολώντας εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ωστόσο, ο Νταν Άιβς, παγκόσμιος επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wedbush Securities, είπε στο CNN ότι η ιδέα είναι «αποκύημα φαντασίας». Τα iPhone που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να κοστίζουν περισσότερο από το τριπλάσιο της τρέχουσας τιμής τους, που είναι περίπου 1.000 δολάρια, πρόσθεσε, επειδή θα ήταν απαραίτητο να αναπαραχθεί το εξαιρετικά περίπλοκο οικοσύστημα παραγωγής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ασία.

«Αυτή την (αλυσίδα εφοδιασμού) θα την κατασκευάζαμε στις ΗΠΑ με ένα fab στη Δυτική Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσεϋ. To iPhone θα στοίχιζε όμως 3.500 δολάρια», είπε, αναφερόμενος σε εργοστάσια κατασκευής ή εγκαταστάσεις παραγωγής υψηλής τεχνολογίας όπου συνήθως κατασκευάζονται τσιπ υπολογιστών που τροφοδοτούν τις ηλεκτρονικές συσκευές. Και ακόμη και τότε, θα στοίχιζε στην Apple περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια και τρία χρόνια για να μεταφέρει μόνο το 10% της αλυσίδας εφοδιασμού της στις ΗΠΑ αρχικά, είπε ο Άιβς.

Η κατασκευή και η συναρμολόγηση εξαρτημάτων smartphone μετατοπίστηκε στην Ασία πριν από δεκαετίες, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη λογισμικού και στο σχεδιασμό προϊόντων, τα οποία δημιουργούν πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Αυτή η κίνηση βοήθησε να γίνει η Apple μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο και να εδραιωθεί ως κυρίαρχος κατασκευαστής smartphone.

Mετά την ορκωμοσία του Τραμπ στο τέλος Ιανουαρίου, οι μετοχές της Apple έχουν χάσει περίπου το 25% της αξίας τους λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δασμών στην εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού της, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και την Ταϊβάν. Περίπου το 90% των iPhone συναρμολογούνται στην Κίνα.

«Είναι ένας οικονομικός Αρμαγεδδώνας, αλλά ειδικά για τον κλάδο της τεχνολογίας» πρόσθεσε ο Άιβς. Τα τσιπ που τροφοδοτούν τα iPhone κατασκευάζονται κυρίως στην Ταϊβάν, ενώ τα πάνελ της οθόνης του προμηθεύονται από εταιρείες της Νότιας Κορέας. Ορισμένα άλλα εξαρτήματα κατασκευάζονται στην Κίνα και η τελική συναρμολόγηση πραγματοποιείται κυρίως στη χώρα.

Τον Φεβρουάριο, η Apple ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως μέρος της προσπάθειάς της να επεκτείνει την παραγωγή εκτός Κίνας και να αποφύγει τους δασμούς του Τραμπ στη χώρα.

Οι τεχνολογικοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι τιμές των iPhone είναι πιθανό να αυξηθούν, ακόμη και αν οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμείνουν εκεί που είναι. Η Rosenblatt Securities, μια επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα iPhone θα μπορούσαν να είναι 43% πιο ακριβά, εάν η Apple μετακυλήσει ολόκληρο το κόστος των υψηλότερων δασμών στους καταναλωτές, σύμφωνα με σημείωμα που επικαλείται το Reuters. Ο Nιλ Σα, αντιπρόεδρος έρευνας στην Counterpoint Research, εκτιμά ότι το iPhone θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 30% περισσότερο, αλλά αυτό θα μπορούσε να εξαρτάται από το πού κατασκευάζονται.

Η Apple είχε στο παρελθόν επιδιώξει να διαφοροποιήσει τις βάσεις παραγωγής της από την Κίνα στην Ινδία και τη Βραζιλία και θα μπορούσε να προσπαθήσει να μεταφέρει την παραγωγή βασικών εξαρτημάτων σε χώρες που αντιμετωπίζουν χαμηλότερους δασμολογικούς φραγμούς για να διατηρήσει το κόστος των τηλεφώνων της χαμηλό. Η Ινδία αντιμετωπίζει δασμούς 26%, ενώ η Βραζιλία έχει πληγεί με 10%. Αν και οι δασμοί του Τραμπ στη Βραζιλία είναι οι χαμηλότεροι μεταξύ των βασικών κέντρων κατασκευής iPhone, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό που αφήνει η Κίνα, είπε ο Shah.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ