Ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις με τις δηλώσεις του, ισχυριζόμενος πως ξένοι ηγέτες τον παρακαλούν για ελάφρυνση των δασμών, ενώ οι νέες του εμπορικές πολιτικές προκαλούν αναταράξεις διεθνώς.
Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια δείπνου της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανήλθε στο γνωστό του ύφος, κάνοντας επίδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης, λίγες ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο κύμα δασμών.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι δέχεται αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από ηγέτες κρατών που τον ικετεύουν για εμπορικές συμφωνίες, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει χαρακτηριστικά: «Με παρακαλάνε… Ψοφάνε για μια συμφωνία». Παρουσίασε την επιθετική του εμπορική πολιτική ως απόλυτα επιτυχημένη, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ακόμη και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Trump as the stock market tanks every day: “They say the most successful 100 days in the history of our country, and I believe that’s right.” pic.twitter.com/UrEKbysiQb
— Aaron Rupar (@atrupar) April 8, 2025
Ο Τραμπ χλευάζει τους συνομιλητές του
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το αφήγημα της ισχύος του, ο Τραμπ μιμήθηκε μάλιστα τη φωνή ενός ξένου ηγέτη, λέγοντας με θεατρική τρεμάμενη φωνή: «Σας παρακαλώ, κύριε, ας κάνουμε μια συμφωνία. Θα κάνω τα πάντα». Δεν παρέλειψε επίσης να καυτηριάσει Ρεπουμπλικάνους που διαφωνούν μαζί του, κατηγορώντας τους ότι δεν γνωρίζουν πώς να διαπραγματεύονται.
Παρότι υποστηρίζει ότι η τακτική του αποδίδει οικονομικά –αναφέροντας εισπράξεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως από δασμούς–, οι ενέργειές του έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, οικονομικές αναταραχές και πανεθνικές διαδηλώσεις.
Επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα στους κόλπους των συμμάχων
Σύμφωνα με το Politico, ο Λευκός Οίκος φέρεται να αγνοεί αιτήματα επικοινωνίας από αρκετούς ξένους ηγέτες, χωρίς να παρέχει ξεκάθαρες διευκρινίσεις για τις προθέσεις του σε σχέση με πιθανές παραχωρήσεις ή διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχοι από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας φέρεται να περιμένουν εδώ και καιρό απαντήσεις για προγραμματισμένες επαφές.
Παρά τη ρητορική περί «μόνιμων δασμών», ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ χαρακτήρισε τους δασμούς «διαπραγματεύσιμους», χωρίς όμως να τους θεωρεί απλώς εργαλείο πίεσης. Ο ίδιος ο Τραμπ, από την άλλη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο για παρατεταμένα μέτρα όσο και για εναλλακτικές μέσω διαπραγματεύσεων.