Συνεχίζεται η «σφαγή» στις αγορές από τους εμπορικούς δασμούς τουΤραμπ, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με «βουτιά», το πετρέλαιο βυθίζεται και το sell off στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης επεκτείνεται
Με πτώση άνοιξαν σήμερα Τετάρτη (9/4) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι ειδικοί δασμοί του Τραμπ, επιτείνοντας τους φόβους για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,55% λίγο μετά το καμπανάκι του ανοίγματος, με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σταθερά σε αρνητικό έδαφος. Οι περιφερειακοί τραπεζικοί δείκτες, οι δείκτες εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν των απωλειών, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση κατά 3%, 3,9% και 3,6% αντίστοιχα.
Μεταξύ των σημαντικότερων δεικτών της Ευρώπης, ο γαλλικός CAC 40
σημείωσε καθίζηση της τάξης του 2,6%, ενώ ο γερμανικός DAX
υποχώρησε κατά 2,1% και ο FTSE 100 έχασε 2%. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στο πράσινο την Τρίτη, μετά από ένα αρνητικό σερί τεσσάρων ημερών. Η ανοδική κίνηση ήρθε αφότου οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού είχαν ξεκινήσει μια παγκόσμια ανάκαμψη των μετοχών, στην οποία αρχικά εντάχθηκαν και οι αμερικανικές μετοχές πριν υποχωρήσουν.
Η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ επιβάρυνε τις αγορές καθώς οι φόβοι για την ανακοίνωση περισσότερων δασμών αυξήθηκαν και η αβεβαιότητα παραμένει διάχυτη
Sell off στα αμερικανικά ομόλογα
Οι επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το απότομο sell off των αμερικανικών ομολόγων, που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, καθώς η αντίδραση στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εξαπλωθεί.
Το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση των ΗΠΑ αυξήθηκε απότομα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ στα ομόλογα που συνήθως θεωρούνται τα πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε κατά 0,16 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη στο 4,42%, το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος Φεβρουαρίου – και αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν οι τρεις μεγαλύτερες ενδοημερήσιες κινήσεις από την εκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα από τις τιμές, επομένως οι αυξανόμενες αποδόσεις σημαίνουν πτώση των τιμών καθώς πέφτει η ζήτηση.
«Καθίζηση» στα ασιατικά χρηματιστήρια
Η «βουτιά» στις ασιατικές αγορές συνεχίστηκε μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί πάνω από 3% και το γουόν της Νότιας Κορέας να υποχωρεί σε χαμηλό 16 ετών.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 3,93%. Ο ευρύτερος ιαπωνικός δείκτης Topix υποχώρησε κατά 3,4%.
Τα κινεζικά χρηματιστήρια ανέβηκαν, παρά τους δασμούς 104% στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα, εν μέσω αναφορών ότι το Πεκίνο θα παρέμβει για να στηρίξει την αγορά. Ο δείκτης SSE Composite στη Σαγκάη σημείωσε άνοδο 1,1%, ενώ ο δείκτης Shenzhen SE Composite σημείωσε άνοδο 2,2%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,4%.
Ο δείκτης αναφοράς S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 1,8%.
Ο δείκτης Kospi 200 της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,8%.
Σε ιστορικό χαμηλό 4ετίας το πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών στην έναρξη των διαπραγματεύσεων σήμερα Τετάρτη λόγω των διαφαινόμενων ανησυχιών για τη ζήτηση που τροφοδοτούνται από την κλιμάκωση του δασμολογικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, και των αυξανόμενων προοπτικών προσφοράς.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έχασαν 2,13 δολάρια ή 3,39%, φθάνοντας στα 60,69 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν 2,36 δολάρια ή 3,96%, στα 57,22 δολάρια. Το Brent έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 και το WTI στο χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Και τα δύο σημεία αναφοράς έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια των πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.
Η Goldman Sachs προβλέπει τώρα ότι το Brent και το WTI θα μπορούσαν να μειωθούν στα 62 και 58 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 και στα 55 και 51 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026.