27 Απριλίου 2025

Πενιρλί με σπανάκι και φέτα


Το πενιρλί είναι ένα αγαπημένο, παραδοσιακό έδεσμα της Μικράς Ασίας, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Στην κλασική του μορφή, γεμίζεται με τυρί και αλλαντικά. Σε αυτή τη συνταγή, φτιάχνουμε μια πιο ελαφριά αλλά πεντανόστιμη εκδοχή με σπανάκι και τυριά, που ταιριάζει ιδανικά για χορτοφάγους ή για όσους απλά αγαπούν το σπανάκι! Σερβίρεται τέλεια ως κυρίως πιάτο ή σαν απολαυστικό σνακ.

Πενιρλί με σπανάκι και φέτα – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά

  • Αναμονή (για το φούσκωμα της ζύμης): 1 ώρα

  • Ψήσιμο: 20 λεπτά

  • Σύνολο: Περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη (για 4 πενιρλί):

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 250 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. φρέσκο σπανάκι (ή 300 γρ. κατεψυγμένο, αποψυγμένο και στραγγισμένο)

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη

  • 100 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (γραβιέρα ή κασέρι)

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Προαιρετικά: λίγο μοσχοκάρυδο ή άνηθο

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.

  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση

  • Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μετά προσθέτουμε το σπανάκι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν τα υγρά.

  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ανακατεύουμε με τη φέτα, το τριμμένο τυρί, και μπαχαρικά της αρεσκείας μας.

3. Συναρμολόγηση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ελλειψοειδές σχήμα.

  • Βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο και αφήνουμε λίγο περιθώριο στις άκρες.

  • Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και πιέζουμε τις άκρες στις άκρες για να πάρει σχήμα “βαρκούλας”.

  • Ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Tips

  • Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη κρέμα γάλακτος στο μείγμα του σπανακιού.

  • Μπορείς να προσθέσεις και ένα αυγό πάνω από τη γέμιση πριν το ψήσιμο για πιο «μερακλίδικο» αποτέλεσμα.

  • Αν βιάζεσαι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμη ζύμη πίτσας ή φύλλο για πίτες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ