Το cheesecake είναι ένα διαχρονικό γλυκό, αλλά όταν συναντά τα ζουμερά βατόμουρα και τον φούρνο, μεταμορφώνεται σε μια γευστική εμπειρία που δεν ξεχνιέται. Αυτή η συνταγή για ψημένο cheesecake με βατόμουρα είναι ιδανική για κάθε εποχή – είτε θέλεις να εντυπωσιάσεις σε μια επίσημη περίσταση, είτε να απολαύσεις κάτι ξεχωριστό με καφέ ή τσάι.
Ψημένο cheesecake με βατόμουρα – Χρόνος παρασκευής
-
Προετοιμασία: 25 λεπτά
-
Ψήσιμο: 60 λεπτά
-
Χρόνος ψύξης: τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ)
-
Συνολικός χρόνος: 5-6 ώρες
Υλικά
Για τη βάση:
-
200 γρ. μπισκότα digestive ή τύπου πτι-μπερ
-
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
-
1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Για την κρέμα:
-
600 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
200 γρ. ζάχαρη
-
200 γρ. κρέμα γάλακτος
-
3 αυγά
-
1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
1 κ.σ. αλεύρι (προαιρετικά, για πιο σταθερό αποτέλεσμα)
Για την επικάλυψη:
-
200 γρ. βατόμουρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
-
1 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό (προαιρετικά, για πιο δεμένη υφή)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της βάσης:
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις ή αέρα).
-
Θρυμματίζεις τα μπισκότα στο μπλέντερ ή με έναν πλάστη και τα ανακατεύεις με το λιωμένο βούτυρο.
-
Στρώνεις το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα 22-24 εκ. με αποσπώμενο πάτο, πατώντας καλά στη βάση.
-
Ψήνεις για 10 λεπτά και αφήνεις να κρυώσει.
2. Παρασκευή της κρέμας:
-
Σε μπολ, χτυπάς το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει λείο.
-
Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και ανακατεύεις απαλά.
-
Ένα-ένα προσθέτεις τα αυγά, έπειτα τη βανίλια και (αν βάλεις) το αλεύρι.
-
Ρίχνεις την κρέμα πάνω από τη βάση.
3. Ψήσιμο:
-
Ψήνεις στους 160°C για 50-60 λεπτά ή μέχρι το κέντρο να είναι ελαφρώς κουνιστό.
-
Σβήνεις τον φούρνο και αφήνεις το cheesecake μέσα με την πόρτα μισάνοιχτη για 1 ώρα.
-
Βγάζεις και αφήνεις να κρυώσει εντελώς, έπειτα το βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
4. Επικάλυψη με βατόμουρα:
-
Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνεις τα βατόμουρα με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
-
Αν θέλεις πιο πηχτή υφή, προσθέτεις το κορν φλάουρ διαλυμένο.
-
Μόλις δέσει ελαφρώς η σάλτσα, αποσύρεις και αφήνεις να κρυώσει.
-
Περιχύνεις πάνω στο cheesecake πριν το σερβίρισμα.
Tips
-
Μην ανακατεύεις πολύ το μείγμα για να μην πάρει αέρα και κάνει ρωγμές.
-
Για τέλειο ψήσιμο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπεν μαρί (βάζοντας τη φόρμα σε ταψί με ζεστό νερό).
-
Αν χρησιμοποιείς κατεψυγμένα βατόμουρα, απόψυξέ τα πρώτα.
-
Φυλάσσεται στο ψυγείο έως 5 ημέρες.