28 Απριλίου 2025

Ψημένο cheesecake με βατόμουρα


Το cheesecake είναι ένα διαχρονικό γλυκό, αλλά όταν συναντά τα ζουμερά βατόμουρα και τον φούρνο, μεταμορφώνεται σε μια γευστική εμπειρία που δεν ξεχνιέται. Αυτή η συνταγή για ψημένο cheesecake με βατόμουρα είναι ιδανική για κάθε εποχή – είτε θέλεις να εντυπωσιάσεις σε μια επίσημη περίσταση, είτε να απολαύσεις κάτι ξεχωριστό με καφέ ή τσάι.

Ψημένο cheesecake με βατόμουρα – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 25 λεπτά

  • Ψήσιμο: 60 λεπτά

  • Χρόνος ψύξης: τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ)

  • Συνολικός χρόνος: 5-6 ώρες

 Υλικά

Για τη βάση:

  • 200 γρ. μπισκότα digestive ή τύπου πτι-μπερ

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

  • 1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Για την κρέμα:

  • 600 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος

  • 3 αυγά

  • 1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 κ.σ. αλεύρι (προαιρετικά, για πιο σταθερό αποτέλεσμα)

Για την επικάλυψη:

  • 200 γρ. βατόμουρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

  • 2 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό (προαιρετικά, για πιο δεμένη υφή)

 Εκτέλεση

1. Προετοιμασία της βάσης:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις ή αέρα).

  2. Θρυμματίζεις τα μπισκότα στο μπλέντερ ή με έναν πλάστη και τα ανακατεύεις με το λιωμένο βούτυρο.

  3. Στρώνεις το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα 22-24 εκ. με αποσπώμενο πάτο, πατώντας καλά στη βάση.

  4. Ψήνεις για 10 λεπτά και αφήνεις να κρυώσει.

2. Παρασκευή της κρέμας:

  1. Σε μπολ, χτυπάς το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει λείο.

  2. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και ανακατεύεις απαλά.

  3. Ένα-ένα προσθέτεις τα αυγά, έπειτα τη βανίλια και (αν βάλεις) το αλεύρι.

  4. Ρίχνεις την κρέμα πάνω από τη βάση.

3. Ψήσιμο:

  1. Ψήνεις στους 160°C για 50-60 λεπτά ή μέχρι το κέντρο να είναι ελαφρώς κουνιστό.

  2. Σβήνεις τον φούρνο και αφήνεις το cheesecake μέσα με την πόρτα μισάνοιχτη για 1 ώρα.

  3. Βγάζεις και αφήνεις να κρυώσει εντελώς, έπειτα το βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

4. Επικάλυψη με βατόμουρα:

  1. Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνεις τα βατόμουρα με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.

  2. Αν θέλεις πιο πηχτή υφή, προσθέτεις το κορν φλάουρ διαλυμένο.

  3. Μόλις δέσει ελαφρώς η σάλτσα, αποσύρεις και αφήνεις να κρυώσει.

  4. Περιχύνεις πάνω στο cheesecake πριν το σερβίρισμα.

 Tips

  • Μην ανακατεύεις πολύ το μείγμα για να μην πάρει αέρα και κάνει ρωγμές.

  • Για τέλειο ψήσιμο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπεν μαρί (βάζοντας τη φόρμα σε ταψί με ζεστό νερό).

  • Αν χρησιμοποιείς κατεψυγμένα βατόμουρα, απόψυξέ τα πρώτα.

  • Φυλάσσεται στο ψυγείο έως 5 ημέρες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ