Αρκάς: Όταν οι φορολογικές ιδέες εξαντλούνται, η φαντασία αναλαμβάνει δράση και οι σκακιέρες μετατρέπονται σε πεδίο επιβολής νέων φόρων.
Σε μια χώρα όπου οι φόροι ξεφυτρώνουν σαν τα πιόνια στη σκακιέρα, κάθε μετακίνηση μπορεί να κοστίζει – κυριολεκτικά. Ένα ευρηματικό σκίτσο του γνωστού σκιτσογράφου Αρκά αποτυπώνει την απελπισία (ή την δημιουργικότητα;) της φορολογικής πολιτικής με έναν απολαυστικά σαρκαστικό τρόπο. Οι πρωταγωνιστές του σκακιού – βασιλιάδες, αξιωματικοί και ιππότες – συμφωνούν σε ένα νέο, σουρεαλιστικό μέτρο: να φορολογηθεί η κίνηση από άσπρο σε μαύρο τετράγωνο και αντίστροφα.
Στο σκίτσο του Αρκά, η παρτίδα σκάκι μετατρέπεται σε σύσκεψη πολιτικής επινόησης, με τα πιόνια να προτείνουν νέους τρόπους… είσπραξης.
«Να φορολογηθεί η μετακίνηση από άσπρο σε μαύρο τετραγωνάκι και το αντίθετο!» λέει ένας. «Συμφωνώ απόλυτα!» απαντά ο άλλος. Κι έτσι, μέσα από το χιούμορ, αναδεικνύεται μια πικρή αλήθεια: η υπερφορολόγηση έχει γίνει τόσο κοινότοπη, που ακόμα και οι πιο παράλογες ιδέες δεν ξαφνιάζουν πλέον κανέναν.
Η σάτιρα αυτή θέτει ένα ουσιαστικό ερώτημα: πού σταματά η ευρηματικότητα της φορολογίας και πού αρχίζει η υπερβολή; Μήπως τελικά, όσο «παίζουν» με τους φόρους, εμείς μένουμε διαρκώς… σε ματ;
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και «χοντροφοβικά». Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.