27 Απριλίου 2025

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο σε απόγνωση – «Θέλουμε να πληρώσουμε αυτά που πραγματικά δανειστήκαμε»


Χιλιάδες δανειολήπτες που παγιδεύτηκαν στα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο βρίσκονται για ακόμα μια φορά μπροστά σε ένα θεσμικό κενό. Παρά τις διαβεβαιώσεις για επίλυση του ζητήματος, η πραγματικότητα δείχνει στασιμότητα, με τους ίδιους να ζητούν μετατροπή των δανείων τους σε ευρώ και επιστροφή σε βιώσιμους όρους αποπληρωμής.

«Βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν. Οι υποσχέσεις περισσεύουν, αλλά οι πράξεις απουσιάζουν», δηλώνει η Ευαγγελία Δρατσούμη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, μεταφέροντας την απογοήτευση χιλιάδων πολιτών που βλέπουν τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δανειολήπτες δεν αρνούνται να πληρώσουν. Ζητούν όμως να το κάνουν βάσει των αρχικών όρων του δανείου και όχι υπό το βάρος των δυσμενών αλλαγών στην ισοτιμία και των αυξημένων επιτοκίων, που έχουν φουσκώσει τεχνητά τα ποσά αποπληρωμής. «Ξεκινήσαμε με δόση 700 ευρώ και τώρα πληρώνουμε 1.700. Δεν ευθύνεται μόνο η ισοτιμία, αλλά και οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων που φούσκωσαν το κεφάλαιο», τόνισε.

Η Συντονιστική Επιτροπή των δανειοληπτών ζήτησε για άλλη μια φορά τη μετατροπή των δανείων σε ευρώ, με βάση το επιτόκιο Euribor, προκειμένου να επανέλθουν οι δόσεις σε ρεαλιστικά επίπεδα. Αφορμή στάθηκε η νέα κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου εκπρόσωποι των δανειοληπτών συναντήθηκαν με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Καρατζά.

Η αντίδραση του τελευταίου, ωστόσο, ξάφνιασε τους δανειολήπτες, καθώς – όπως καταγγέλλει η κα Δρατσούμη – δήλωσε άγνοια για τις προηγούμενες επαφές τους με τη Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. «Γνωρίζουν για το θέμα, αλλά προσποιούνται πως δεν είχαν καμία επίσημη επικοινωνία μαζί μας», ανέφερε.

Το πρόβλημα δεν αφορά λίγους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, περισσότεροι από 200.000 πολίτες στην Ελλάδα επηρεάζονται από τέτοια δάνεια, κυρίως στεγαστικά και επαγγελματικά, που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η Δρατσούμη υπογράμμισε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα, με δικαστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που προστάτευσαν τους δανειολήπτες. «Είναι αστείο να λέμε πως δεν υπάρχει λύση εντός ευρωζώνης, όταν άλλες χώρες ήδη έχουν βρει τη λύση», επεσήμανε, καυτηριάζοντας την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ίδια χαρακτήρισε τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο «επενδυτικά προϊόντα» που καμουφλαρίστηκαν ως στεγαστικά, με τις τράπεζες να ωθούν δανειολήπτες να τα προτιμήσουν, υποσχόμενες καλύτερους όρους – μια τακτική που αποδείχτηκε καταστροφική.

Αναμένοντας επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών, οι δανειολήπτες δηλώνουν πως δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους. «Περιμένουμε συγκεκριμένη πρόταση. Αν δεν έρθει, θα συνεχίσουμε», ξεκαθάρισε η κα Δρατσούμη, σημειώνοντας ότι ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε δεσμευθεί για νομοθετική παρέμβαση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Μέχρι τότε, όμως, για χιλιάδες οικογένειες το βάρος συνεχίζει να είναι δυσβάσταχτο, ενώ η ανασφάλεια για το μέλλον αυξάνεται.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ