26 Απριλίου 2025

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ: Δασμοί έως 104% στην Κίνα, σε ισχύ το νέο κύμα κυρώσεων (βίντεο)


Σε νέα φάση εισέρχεται ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, καθώς τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο κύμα των δασμών που επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ σε δεκάδες χώρες. Η Κίνα δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, με συνολικό δασμό 104% στα προϊόντα της, την ώρα που οι διεθνείς αγορές παραπαίουν και εντείνονται οι φόβοι για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό.

Από τις 12:01 τα ξημερώματα (τοπική ώρα ΗΠΑ), το νέο πακέτο δασμών του Ντόναλντ Τραμπ τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή, προκαλώντας αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Το δεύτερο κύμα επιβαρύνσεων στοχεύει εισαγωγές από 86 χώρες, με ποσοστά που κυμαίνονται από 11% έως 84%, ενώ η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο με εξοντωτικούς δασμούς που αγγίζουν το 104%.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα τριπλής επιβάρυνσης: αρχικού δασμού 20%, επακόλουθης προσθήκης 34% και τελικής επιβολής επιπλέον 50%, υπογεγραμμένης από τον πρόεδρο αργά το βράδυ της Τρίτης.



Αμέσως μετά την Κίνα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχονται χώρες όπως το Λεσότο (50%), η Καμπότζη (49%), το Λάος (48%) και το Βιετνάμ (46%). Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει νέο δασμό 20%, ενώ η Ινδία επιβαρύνεται με 26%.

Οι δασμοί υπολογίστηκαν βάσει μιας αμφιλεγόμενης φόρμουλας που λαμβάνει υπόψη το εμπορικό έλλειμμα και τη συνολική αξία των εισαγωγών.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει αποστείλει αμφίσημα μηνύματα, χαρακτηρίζοντας τους δασμούς τόσο «μόνιμο εργαλείο» όσο και «μέσο πίεσης» για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών. «Πολλές χώρες θέλουν να κλείσουν συμφωνίες μαζί μας», δήλωσε πρόσφατα, προσθέτοντας πως και η Κίνα, εν τέλει, «θα έρθει στο τραπέζι».

Κατρακύλα στις αγορές – Χρηματιστήρια σε ελεύθερη πτώση
Η ασιατική αγορά αντέδρασε έντονα στο νέο κύμα δασμών, με τις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές να υποχωρούν:

  • Nikkei 225: -2,6%

  • Kospi: -0,8%

  • Hang Seng: -1,2%

  • Taiex: -4%

  • ASX 200: -1,2%

  • Shanghai Composite: +0,2% (εξαίρεση, πιθανόν λόγω κρατικής παρέμβασης)

Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, καταγράφοντας απώλειες 18,9% από το υψηλό του Φεβρουαρίου.

Οι δασμοί “επιστρέφουν” στις ΗΠΑ
Παρά την επιθετική στάση της Ουάσινγκτον, οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στους εμπορικούς εταίρους. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να πληγεί σημαντικά, καθώς τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται καλύπτουν κρίσιμους τομείς όπως η τεχνολογία, τα παιχνίδια και η ενέργεια. Το 2024 οι ΗΠΑ εισήγαγαν από την Κίνα αγαθά αξίας 438 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας εμπορικό έλλειμμα 295 δισ. δολαρίων.

Αναλυτές προειδοποιούν για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό
Σύμφωνα με την JPMorgan, η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης μέχρι το τέλος του 2025 ανέρχεται πλέον στο 60%. Παράλληλα, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για ύφεση στις ΗΠΑ στο 45%. Οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, καθώς οι αυξημένοι δασμοί θα ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω, την ώρα που η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Η ΕΕ σχεδιάζει αντίποινα – Στο προσκήνιο η Τζόρτζια Μελόνι
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να εγκρίνουν σήμερα λίστα με αμερικανικά προϊόντα που θα τεθούν υπό καθεστώς δασμών 25%. Σε αυτά περιλαμβάνονται εξαρτήματα χάλυβα, διαμάντια, οδοντικό νήμα, ακόμη και γιοτ, με εξαίρεση το μπέρμπον και το κρασί.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ στις 17 Απριλίου για να εκπροσωπήσει την ΕΕ σε έναν διάλογο με την αμερικανική πλευρά, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Αν οι συνομιλίες δεν αποδώσουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει την ενεργοποίηση των αντίμετρων σε δύο φάσεις: στις 16 Μαΐου και την 1η Δεκεμβρίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ