O Ντόναλντ Τραμπ βοήθησε στην απομάκρυνση του ιστορικού δέντρου.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η ιστορική «Μανόλια Τζάκσον» που βρίσκεται κοντά στη Νότια Στοά απομακρύνθηκε από το χώρο τη Δευτέρα λόγω σημαντικών ανησυχιών για την ασφάλεια. Το εμβληματικό δέντρο, γνωστό και ως «Andrew Jackson Commemorative – Southern Magnolia» (Αναμνηστικό Άντριου Τζάκσον – Νότια Μανόλια), θα αντικατασταθεί με ένα νέο δενδρύλλιο, άμεσο απόγονο του αρχικού δέντρου.
Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξήγησε την προσεκτική διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία περιλάβανε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με έναν πιστοποιημένο από το συμβούλιο δενδροκόμο, την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου, τον Προϊστάμενο των χώρων του Λευκού Οίκου, την εκτελεστική κατοικία του Λευκού Οίκου και το γραφείο του επιμελητή της, καθώς και τα γραφεία του Προέδρου και της Πρώτης Κυρίας και τη Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη με ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια του προσωπικού, των επισκεπτών και την ακεραιότητα των χώρων του Λευκού Οίκου.
«Τα απομεινάρια του παλιού δέντρου θα διατηρηθούν από το Γραφείο του Έφορου και θα τιμηθούν από τον Λευκό Οίκο. Αυτό το νέο δέντρο θα συνεχίσει την κληρονομιά της ‘Jackson Magnolia’ για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.
Η απομάκρυνση έγινε μετά από αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Αμερικανική Εταιρεία Συμβούλων Δενδροκόμων, η οποία διαπίστωσε ότι το δέντρο «είχε ξεπεράσει τον χρόνο που θα χρησίμευε ως αισθητικό και ιστορικό ορόσημο λόγω της πιθανής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει λόγω του κινδύνου δομικής αστοχίας». Η έκθεση της οργάνωσης συνέστησε την άμεση απομάκρυνση, επικαλούμενη τον κίνδυνο προσωπικού τραυματισμού και υλικών ζημιών.
Η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου επανέλαβε αυτή την εκτίμηση, προσθέτοντας: «Παρά τις συνεχείς προσπάθειες διατήρησης, το δέντρο “Jackson Magnolia” έχει φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής του και πρέπει να απομακρυνθεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Η μέση διάρκεια ζωής μιας νότιας μανόλιας είναι 100 χρόνια. Ένα νέο δενδρύλλιο μανόλιας από το αρχικό δέντρο θα συνεχίσει την παράδοση να τιμά την ιστορία αυτού του δέντρου, επενδύοντας ταυτόχρονα στο μέλλον. Μαζί με το προσωπικό της εκτελεστικής κατοικίας, η Εθνική Υπηρεσία Πάρκου παραμένει προσηλωμένη στη φροντίδα του τοπίου και των χώρων του Λευκού Οίκου, διασφαλίζοντας ότι η κληρονομιά του θα διαρκέσει για αυτή και τις μελλοντικές γενιές».
Η Μανόλια Τζάκσον, η οποία στέκεται εδώ και σχεδόν δύο αιώνες στον κήπο, αποτελεί αγαπημένο κομμάτι της ιστορίας του Λευκού Οίκου, τιμώντας την κληρονομιά του προέδρου Άντριου Τζάκσον. Ο 200 ετών προκάτοχος του νεαρού δέντρου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για «άλλους υψηλούς και ευγενείς σκοπούς».