Ποια τέσσερα ελληνικά φαγητά βρίσκονται εντός λίστας
Το Tastle Atlas, γαστρονομικός οδηγός παγκοσμίου φήμης, το οποίο μάλιστα κατά καιρούς έχει «τιμήσει» και με το παραπάνω το ελληνικό φαγητό, κατατάσσοντας το κοντοσούβλι στην πρώτη θέση των καλύτερων πιάτων με χοιρινό, αυτή τη φορά μας πλήγωσε, καθώς το σουβλάκι δεν βρίσκεται ούτε στα 50 καλύτερα street food του κόσμου.
Ωστόσο, πέρα από το γεγονός πως στη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνονται μόλις δύο ελληνικά εδέσματα, το κοντοσούβλι και ο γύρος, στη θέση 19 και 23 αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα ελληνικά street food που βρίσκονται στη λίστα είναι το σουβλάκι που συναντάται στην 55η θέση και το κοκορέτσι στη 96η θέση.
Αυτό που έχει τραβήξει την προσοχή πολλών είναι το φαγητό που φιγουράρει στη πρώτη θέση. Λόγος γίνεται για το Garantita, ένα πιάτο από την Αλγερία, το οποίο ωστόσο είναι φαινομενικά άγνωστο τόσο σε εμάς του Έλληνες, όσο και γενικότερα στους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με το Taste Atlas, είναι ένα δημοφιλές αλγερινό street food το οποίο καταναλώνεται ως σνακ και παρασκευάζεται ως ένα είδος κέικ ή τάρτας. Η ζύμη παρασκευάζεται με συνδυασμό αλεύρου από ρεβίθια, λάδι, μπαχαρικά και νερό. Στη συνέχεια το αλείφουν με χτυπημένο αυγό και το ψήνουν στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα στην κορυφή. Η Garantita σερβίρεται συνήθως ζεστή, αλειμμένη με χαρίσα και κύμινο. Πιστεύεται ότι το όνομα αυτού του σνακ δρόμου προέρχεται από το ισπανικό caliantetorta.
Στη δεύτερη θέση «φιγουράρει» ένα κινέζικο φαγητό, το Guotie που ουσιαστικά πρόκειται για μια τηγανητή ποικιλία του κινέζικου ζυμαρικού jiaozi. Είναι ένα βορειοκινέζικο ζυμαρικό που συνήθως γεμίζεται με χοιρινό κιμά, κινέζικο λάχανο, κρεμμυδάκια, τζίντζερ, κρασί ρυζιού και σησαμέλαιο.
Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ένα φαγητό από την Ινδονησία με το όνομα Siomay. Πρόκειται για ζυμαρικά ατμού σε σχήμα κώνου, αυγά, πατάτες, λάχανο, τόφου και πεπόνι. Μόλις αχνιστούν, όλα τα υλικά μεταφέρονται σε ένα πιάτο, κόβονται σε μέγεθος μπουκιάς και συνοδεύονται με μια πικάντικη σάλτσα.