29 Απριλίου 2025

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος στο TikTok – Από αναλύσεις, MAGA μέχρι πιγκουίνους


Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ δεν επηρέασαν μόνο τις αγορές, αλλά «έσπασαν» και το TikTok

Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει φρενίτιδα στο TikTok, με χιλιάδες χρήστες να ανεβάζουν βίντεο άλλοτε σοβαρές αναλύσεις και άλλοτε χιουμοριστικά βίντεο.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ένας χρήστης ανέφερε: «Το χρηματιστήριο σημείωσε τεράστια πτώση χθες, με τον δείκτη να κατρακυλά κατά 15 μονάδες. Πολλοί αποδίδουν αυτή την πτώση στους δασμούς του Τραμπ. Υπάρχει μια θεωρία πως ο Τραμπ συνειδητά προκαλεί αβεβαιότητα στην αγορά, ώστε να ενισχυθεί η αμερικανική οικονομία μακροπρόθεσμα. Δημιουργεί ανασφάλεια, αναγκάζοντας τους επενδυτές να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε κρατικά ομόλογα – γεγονός που διευκολύνει την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το χρέος της. Όταν η αγορά πέφτει, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια».

Ένας άλλος χρήστης εξηγεί με απλό τρόπο ότι: «Το σχέδιο του Τραμπ έχει λογική. Οι ΗΠΑ έχουν χρέος 36 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 2025 θα ξοδέψουν 6 τρις, ενώ θα εισπράξουν μόνο 4 τρις σε έσοδα. Άρα θα χρειαστεί να δανειστούν 2 τρις, ανεβάζοντας το χρέος στα 38 τρις».

Το TikTok όμως δεν έμεινε μόνο στις αναλύσεις. Σε ένα βίντεο, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να εξηγεί το «περίπλοκο οικονομικό του σχέδιο» με μαθηματικούς τύπους που… δεν βγάζουν κανένα νόημα.

Σε άλλο βίντεο, Αμερικανοί κάθονται σε ραπτομηχανές, δίνοντας την εικόνα της επιστροφή στην εγχώρια παραγωγή λόγω των δασμών.

Η φαντασία όμως απογειώθηκε με βίντεο που δείχνει πιγκουίνους να καταφτάνουν στον Λευκό Οίκο για να… διαπραγματευτούν με τον Τραμπ τον δασμό που τους επιβλήθηκε.

@advocacyantics

This just in: no one is safe from Trump’s tariffs. Trump imposed his 10% tariffs on uninhabited islands near Antarctica. The penguins are furious 🐧☃️ Should someone explain to Trump that tariffs are taxes on imported goods which means he’s essentially making goods more expensive for Americans? Or do I have to? #trump#trumptariffs#antarctica#penguins#internationalnews#legaleducation#trade#auspol

♬ I’m Gonna Be (500 Miles) – The Proclaimers

Επιπλέον, στο TikTok κυκλοφορεί και ανάλυση που αναφέρει: «Πριν την εισαγωγή του φόρου εισοδήματος το 1913, οι δασμοί ήταν η βασική πηγή χρηματοδότησης του κράτους. Έτσι η Αμερική αναπτύχθηκε χωρίς άμεση φορολόγηση των πολιτών».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ