Πριν καν αρχίσεις να κοιτάς τι υπάρχει στην αγορά, θα πρέπει να κάνεις μία σοβαρή κουβέντα με τον εαυτό σου και να τον ρωτήσεις ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αγοράζεις desktop
Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα ενός desktop είναι η ευελιξία που προσφέρει ως προς το στήσιμό του. Σαφώς μπορείς να προτιμήσεις μία έτοιμη λύση, όμως ακόμα καλύτερα, έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου κομμάτι-κομμάτι. Τι κερδίζεις έτσι; Ένα σύστημα που θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα θέλω σου 100%, δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά και τα εξαρτήματα που θες – ανάλογα φυσικά με το πώς σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις.
Τι γίνεται όμως αν το budget σου είναι περιορισμένο; Έλα να δούμε συμβουλές και tips για να φτιάξεις το δικό σου δυνατό desktop χωρίς να βάλεις το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη!
Ξεκαθάρισε τις προτεραιότητές σου

Πριν καν αρχίσεις να κοιτάς τι υπάρχει στην αγορά, θα πρέπει να κάνεις μία σοβαρή κουβέντα με τον εαυτό σου και να τον ρωτήσεις ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αγοράζεις desktop. Πρόκειται να παίζεις video games π.χ. και αν ναι, τι απαιτήσεις έχεις ως προς την ποιότητα; Το θες για δουλειά γραφείου; Πόση έμφαση δίνεις στο multitasking; Ποιες είναι οι πιο απαιτητικές εφαρμογές που χρησιμοποιείς και τι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη – επεξεργαστική ισχύ ή ισχύ γραφικών; Αφού καθορίσεις τις προτεραιότητές σου και άρα ξέρεις τι θέλεις, τότε και μόνο τότε μπορείς να περάσεις στο επόμενο βήμα.
Οριοθέτησε το budget σου
Επόμενη άσκηση είναι να προσδιορίσεις πόσα χρήματα μπορείς να ξοδέψεις για το νέο σου PC. Στο συνολικό πακέτο θα πρέπει να υπολογίσεις όλα όσα χρειάζεσαι – δηλαδή οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο κλπ. Η συγκεκριμένη άσκηση απαιτεί αρκετό «πηγαινέλα». Ενδεχομένως δηλαδή στην πρώτη σου απόπειρα να συνειδητοποιήσεις ότι το budget σου δεν φτάνει επ’ ουδενί για να καλύψει τις απαιτήσεις σου, οπότε θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες παραχωρήσεις: είτε να διαθέσεις ελαφρώς περισσότερα χρήματα, είτε να βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου ως προς τις ανάγκες σου.
Ξεκίνα από τα βασικά: Motherboard

Ώρα όμως να αρχίσεις να στήνεις το PC σου και η αρχή θα γίνει από τη motherboard. Πάνω σ’ αυτή άλλωστε βασίζεται (μεταφορικά και κυριολεκτικά) το σύστημά σου. Θα σου προτείναμε να επενδύσεις σε κάποια που να προσφέρει ικανοποιητικές προοπτικές αναβάθμισης. Να διαθέτει δηλαδή όσο το δυνατόν πιο πρόσφατης γενιάς PCIe, SATA και Wi-Fi και να δέχεται επαρκή ποσότητα RAM. Εξίσου μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσεις στο socket αφού αυτό καθορίζει ποιον επεξεργαστή θα προσθέσεις – τώρα αλλά και μελλοντικά.
Και με τα υπόλοιπα;
Όσον αφορά στα υπόλοιπα υποσυστήματα, τα πάντα εξαρτώνται από το budget σου οπότε βαλ’ τα κάτω και κάνε τις πράξεις έως ότου φτάσεις σε έναν αποδεκτό αριθμό. Για παράδειγμα, ένας εξαπύρηνος AMD Ryzen 5500 με ένα kit Crucial 16 GB DDR5 4800 MHz και μία Sapphire Radeon RX PULSE 6500 XT Gaming OC με 8 GB GDDR6, ένα εξαιρετικό gaming combo δηλαδή, θα σου στοιχίσει περί τα €350. Εναλλακτικά ένας Intel Core i5-14400 με 10 πυρήνες και ενσωματωμένα γραφικά Intel UHD 730 μαζί με 16 GB DDR5 4800 MHz της Crucial έρχονται στα €250. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι και εξαρτώνται από ‘σένα.
Μην ξεχάσεις το «μαξιλαράκι» της αναβάθμισης

Αν δεν είσαι σίγουρος για κάποια υποσυστήματα, δεν υπάρχει λόγος να μπεις στα έξοδα. Να θυμάσαι ότι αν δεις πως το desktop σου δεν σε καλύπτει κάπου, μπορείς να επέμβεις εύκολα και γρήγορα, προσθέτοντας το κατάλληλο υποσύστημα. Αν χρειάζεσαι καλύτερα γραφικά μία κάρτα, αν ζορίζεται στο multitasking έξτρα RAM, αν θες υψηλότερη ταχύτητα απόκρισης γενικώς έναν ταχύτερο SSD (οι NVMe είναι πιο γρήγοροι από τους SATA), αν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές περισσότερους ή αποτελεσματικότερους ανεμιστήρες και πάει λέγοντας. Η αναβάθμιση είναι ένα bonus που πρέπει να εκμεταλλευτείς!
Δες από πού μπορείς να «κόψεις»
Αν το συνολικό κόστος φτάνει το πορτοφόλι σου στα όριά του, μην τα βάψεις μαύρα. Αντ’ αυτού, ψάξε να βρεις τρόπους να χαμηλώσεις το κόστος. Μήπως ένα φθηνότερο κουτί θα σου δώσει την ελευθερία κινήσεων που χρειάζεσαι; Θα μπορούσες να κάνεις τη δουλειά σου με λιγότερη RAM για την ώρα; Έχεις τη δυνατότητα να είσαι λίγο πιο μετρημένος στα δεδομένα σου και έτσι να βολευτείς με έναν μικρότερης χωρητικότητας δίσκο (πλαισιωμένο π.χ. από μία εξωτερική μονάδα αποθήκευσης); Αν πρόκειται να πέσει ψαλίδι πάντως, μην το παρακάνεις. Δεν θες να θέσεις το σύστημά σου σε κίνδυνο (επιλέγοντας π.χ. αμφιβόλου ποιότητας τροφοδοτικό), ούτε να καταλήξεις με κάτι που δεν καλύπτει τις ανάγκες σου.