Η Goldman Sachs προβλέπει πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση παγκόσμιας ύφεσης
Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του 2026, αν ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ πλήξει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία και οι παραγωγοί συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους.
Σε νέα έκθεσή της, η τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή του Brent θα μπορούσε να υποχωρήσει λίγο κάτω από τα 40 δολάρια/βαρέλι στο τέλος του 2026, σε περίπτωση ύφεσης στις ΗΠΑ που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή πετρελαίου από τον Νοέμβριο του 2020 — λίγο πριν την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που έδειχναν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19, γεγονός που τότε προκάλεσε άνοδο στις αγορές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Goldman:
Οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να διατηρηθούν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα, για δύο βασικούς λόγους:
1. Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ δημιουργεί ένα όλο και πιο σταθερό «πάτωμα» στις τιμές όταν αυτές πέφτουν.
2. Ακόμη και αν υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ το 2025, είναι απίθανο να είναι βαθιά, εν μέρει λόγω της απουσίας σοβαρών ανισορροπιών στον ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα, το Brent διαπραγματεύεται κοντά στα 64 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,5%.
Η βασική πρόβλεψη της Goldman είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί στα 62 δολάρια το βαρέλι έως τον Δεκέμβριο και στα 55 δολάρια μέχρι το τέλος του 2026. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε ένα πιο θετικό σενάριο που περιλαμβάνει σημαντική μείωση των δασμών, αποφυγή ύφεσης στις ΗΠΑ.
Ορέστης Ομράν: «Όταν η ζήτηση υποχωρεί, ενώ η προσφορά παραμένει σταθερή, τότε οι τιμές διολισθαίνουν»
Στη μείωση των τιμών των καυσίμων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στις αντλίες, αναφέρθηκε ο διεθνολόγος και δικηγόρος Ορέστης Ομράν-Κουκουβιτάκης.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, εξηγεί πως η πτώση των τιμών στην ενέργεια αποτελεί σύμπτωμα μιας βαθύτερης υφεσιακής δυναμικής στην παγκόσμια οικονομία.
«Οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε προϊόντα από τρίτες χώρες έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα τόσο στην αμερικανική όσο και στη δυτική οικονομία. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις απώλειες που καταγράφουν τα χρηματιστήρια, αλλά και στην αύξηση της τιμής του χρυσού, ο οποίος παραδοσιακά λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μειώνει τη ζήτηση για ενέργεια. «Όταν η ζήτηση υποχωρεί, ενώ η προσφορά παραμένει σταθερή, τότε οι τιμές διολισθαίνουν. Αυτό ακριβώς παρατηρούμε στην περίπτωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μένει να δούμε αν αυτή η τάση θα έχει διάρκεια ή αν πρόκειται για παροδικό φαινόμενο», τόνισε.