Η ηρεμία στις διεθνείς αγορές δείχνει προσωρινή, καθώς οι νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση δασμών σε βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ πυροδοτούν νέα κύματα αβεβαιότητας και ανησυχίας. Η απουσία ξεκάθαρης στρατηγικής εντείνει τη σύγχυση σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο, ενώ οι επενδυτές αγωνιούν για τις επόμενες κινήσεις.
Παρότι η καθοδική πορεία των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ και την Ασία φαίνεται να ανέκοψε προσωρινά την ορμή της, τα βαθύτερα αίτια της αναταραχής παραμένουν: οι εμπορικοί δασμοί και το απρόβλεπτο στυλ διακυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να επιμένει σε σκληρές εμπορικές τακτικές, απειλώντας με νέες επιβαρύνσεις ύψους 50% στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ η απουσία σαφών στόχων και ανταλλαγμάτων από πλευράς Ουάσινγκτον δημιουργεί κλίμα αστάθειας.
Το Πεκίνο δεν μένει αδρανές, προειδοποιώντας πως θα απαντήσει με αντίμετρα 34% σε αμερικανικά προϊόντα, ανεβάζοντας το συνολικό βάρος των κινεζικών δασμών στο 84%. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Κίνας κάλεσε τον Τραμπ να αποσύρει τις απειλές του και να επιλέξει τον διάλογο αντί της αντιπαράθεσης.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του Τραμπ και των συνεργατών του αντί να ξεκαθαρίζουν, θολώνουν περισσότερο το τοπίο. Σε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ακόμα και η υπόσχεση μείωσης του εμπορικού πλεονάσματος από πλευράς Ισραήλ δεν φάνηκε να συγκινεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο. «Ίσως όχι», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν μια τέτοια χειρονομία θα αρκούσε για να αποφευχθούν οι δασμοί.
Την ίδια ώρα, οι αγορές κινούνται νευρικά. Επενδυτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις παγκοσμίως πασχίζουν να αποκρυπτογραφήσουν τα πραγματικά κίνητρα της Ουάσινγκτον, ενώ η εσωτερική λειτουργία του Λευκού Οίκου δείχνει να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη χιονοστιβάδα αιτημάτων από θιγόμενους παράγοντες.
Το επιτελείο του Τραμπ, περισσότερο εστιασμένο στην επιβολή δασμών παρά σε διαπραγματεύσεις, αποστέλλει ανάμεικτα μηνύματα. Ο Πίτερ Ναβάρο υποστηρίζει ότι οι δασμοί δεν αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπέσεντ αφήνει περιθώριο για συμβιβασμούς — με προϋπόθεση, όμως, ουσιαστικές παραχωρήσεις.
Οι κινήσεις του Τραμπ, αν και προβλέψιμα επιθετικές, φαίνεται να έχουν και έναν υπόγειο στόχο: τη διαπραγμάτευση από θέση ισχύος. Όμως η έλλειψη σταθερού πλαισίου και μηχανισμού αξιολόγησης των αντιπροτάσεων, όπως σημειώνουν πηγές από τον Λευκό Οίκο, δυσχεραίνουν κάθε προσπάθεια διπλωματικής εξομάλυνσης.
Παρά τις δηλώσεις περί «όμορφου τέλους», η κατάσταση στις αγορές δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι κινήσεις του Αμερικανού προέδρου ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε εμπορική απομόνωση, αλλά και σε αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορικού χάρτη — και ίσως, όπως προειδοποιούν αναλυτές, σε ένα νέο κύμα ύφεσης.
Αυτό που παραμένει σαφές είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Και όπως όλα δείχνουν, η Τετάρτη — ημέρα εφαρμογής των νέων δασμών — θα είναι καθοριστική για τις επόμενες εξελίξεις.